Időjárás

9 °C

április 19. | Emma

Deutsch English
Pályázat a magánszálláshelyeknek – információs pont Győrben
Pályázat a magánszálláshelyeknek – információs pont Győrben

A legfeljebb 8 szobával rendelkező győri magánszálláshelyeket is arra bíztatják, hogy vegyenek részt a Kisfaludy-program pályázatán, amelyen a felújításra szobánként egymillió forint igényelhető. Városunkban információs pont is működik, ahol mindenben segítenek!

Már több mint 12 ezer igényt nyújtottak be országosan a magán és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázatra, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. hívott életre. A pályázat 60 milliárd forintos keretösszegű, amelyen a vidéki térségben működő, legfeljebb 8 szobával rendelkező magánszálláshely nyerhet el támogatást. Minden egyes szoba felújításához 1 millió forintot ad a kormány még ebben az évben.

A pályázat beadása június 4-én indult el és már az első órákban majdnem 5 ezer pályázat érkezett. A jelenlegi adatok szerint 12 165 pályázat érkezett be, ami 37 796 szoba megújulását jelenti. Az eddig beérkezett támogatási igény meghaladja a 37 milliárd forintot. Az átlagos megpályázott összeg: 3 millió forint. „Ennek az új programelemnek köszönhetően a turisztikai szolgáltató szektor legkisebb szereplői, a magánszállás-, és egyéb szálláshelyek tulajdonosai és üzemeltetői juthatnak soha nem látott fejlesztési forrásokhoz – hangsúlyozta Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Nyomatékosította továbbá, hogy az érdeklődők tájékoztatására minden segítséget megadnak. Ennek érdekében Kisfaludy pontokat hoznak létre országszerte, a tervek szerint 20 nagyváros Tourinform irodáiban és egyéb információs pontokon, köztük Győrben is. Ezeken a helyeken egy hónapon keresztül folyamatos tájékoztatást és akár a pályázat beadásában is érdemi segítséget kaphatnak az érdeklődők. A Kisfaludy pontok mellett telefonos ügyfélszolgálat is várja az érdeklődőket, amelyre eddig több mint 8000 hívás érkezett. Az ügyfélszolgálat elérhetősége: +36 1 5100 670. Mindezek mellett egy oktató videóanyag is segítséget nyújt, amely lépésről lépésre vezeti végig a pályázókat a pályázati űrlapon. A videó elérhető a kisfaludyprogram.hu weboldalon, valamint a Turisztikai Ügynökség honlapján.

A támogatás igénylésére jogosult tehát minden olyan 8 szobakapacitást nem meghaladó vidéki szálláshely, amely vagy magánszemély vagy valamely vállalkozás tulajdonában áll és rendelkezik érvényes regisztrációval a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén, továbbá 2019-ben is működött és rendelkezett érvényes működési engedéllyel. A pályázat megjelenését követően közel 3000 új NTAK regisztráció érkezett, mindez azt igazolja, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom a potenciális pályázói kör számára – emelte ki Horváth Péter vezérigazgató.

Győr – Moson – Sopron megyében 552 magánszálláshely működik, amelyek 1 718 szobával rendelkeznek, tehát a program keretében ennyi szoba újulhat meg az év végéig. Ha mindenki pályázik több mint 1,7 milliárd forint támogatás érkezhet a megyébe.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester úgy fogalmazott, „a pályázat egyedülálló lehetőség a magántulajdonban lévő szálláshelyek számára. Különösen nagy segítség lehet ez a koronavírus járvány okozta nehéz helyzetből való kilábaláshoz, amikor a hazai szálláshelyekbe vetett bizalom egyre inkább felértékelődik. Ezért arra biztatok minden győri és Győr környéki érintettet, hogy éljenek a Kisfaludy 2030 fejlesztési program nyújtotta előnyökkel, hiszen közös célunk, hogy a belföldi turizmus új lendületet vehessen. A Baross úti Látogatóközpontban működő Tourinform iroda munkatársai minden segítséget megadnak az érdeklődőknek személyesen, illetve a +36-96/311-771 telefonszámon.” Kiemelte, Győrben 109 magánszálláshely jogosult 283 szoba megújítására, és „160 szoba” még nem pályázott, őket bíztatják, hogy éljenek ezzel a nagy lehetőséggel. A pályázatokat július 15-ig lehet benyújtani, a támogatásokat még ezen a nyáron folyósítják a nyertes pályázóknak.