Időjárás

11 °C

március 29. | Auguszta

Deutsch English
Az Összetartozás Napja
Az Összetartozás Napja

Az Összetartozás Napja alkalmából rendeztek koszorúzási ünnepséget az Országzászló emlékműnél.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédében úgy fogalmazott, az Összetartozás Napját minden évben vegyes érzelmekkel ünnepeljük. A tragédiával felérő trianoni döntés keserű emléke és még keserűbb hatásai ma is fájdalmasan érintenek bennünket. Másrészt azonban van ok az örömre is, hiszen most már több mint egy évszázad távlatából mondhatjuk el, hogy továbbra is összetartozunk, hogy határoktól függetlenül egy nemzet vagyunk. Mint mondta, a feladatunk az, hogy erről soha ne feledkezzünk meg. Ápoljuk a barátságunkat, tartsuk életben a közös értékeinket, ismerjük a közös történelmet, és mindezt adjuk tovább gyermekeinknek, unokáinknak is.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő a trianoni döntés közvetlen és hosszú távú hatásairól, a magyar nemzetet ért igazságtalanságokról beszélt. Mint mondta, minden nehézség ellenére a nemzet határokon átívelő újraegyesítése megtörtént, többek között az összetartozásunkról szóló 2010-es törvénnyel és az állampolgárság lehetőségével. Hozzátette, ezen a napon azokra is emlékezünk, akik az elmúlt 101 évben összetartották a nemzetet, képviselve a magyar társadalom valamennyi rétegét, sokszor mindezért nem kevés áldozatot hozva.

Az ünnepségen a Hoppáré Zenekar előadásában hallhattuk az Együtt dobban a szívűnk című dalt, majd az emlékezés virágainak elhelyezése következett.