Időjárás

15 °C

május 22. | Konstantin

Deutsch English
A hősök előtt tisztelgett a város
A hősök előtt tisztelgett a város

Hősök Napja alkalmából rendezett koszorúzási ünnepséget a város pénteken, a Radó-szigeti Hősi emlékműnél.

„Abból az alkalomból állunk ma itt, hogy lerójuk kegyeletünket, kifejezzük tiszteletünket hőseink iránt. Kötelességünk és felelősségünk is, hogy ezt minden évben megtegyük, és ne engedjük feledésbe merülni azoknak az emlékét, akik életüket adták a hazáért, vagyis értünk, a ma élőkért, a mi szabadságunkért.” – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester, aki visszaemlékezett a huszadik század harcaira, amelyben sok honfitársunk esett el. A szónok emlékeztetett arra, hogy Győr története is számos hősies pillanatot rejt, ezért a győri hősökről is lényeges megemlékeznünk.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő visszatekintett a Magyar Hősök Emlékünnepének 1917-ig visszanyúló történetére, valamint Horvay János alkotásának, a Radó-szigeti Hősi emlékmű 1938. július 3-i felavatására is. Mint mondta, az emlékezés középpontjában a két világháborúban elesett magyar hősök állnak, de emlékezünk a teljes magyar történelem híres és névtelen hőseire is, akiket hőssé az igazi értékek melletti kiállás tett.

Kara Ákos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, Győr és a megye települései példaértékűen ápolják a hősök emlékét. „Mi az emléküket őrizzük, ők pedig az utókort segítik példájukkal.” A képviselő emlékeztetett rá, hogy a haza nem követeli mindig a legnagyobb áldozatot, de azzal is a hazát szolgáljuk, ha ápoljuk hagyományainkat és hűek vagyunk az értékekhez, helyt állunk a mindennapokban.

Az ünnepségen mindhárom szónok kiemelte, hogy a hősök nem csak a háborúkban születnek, de ma is itt élnek köztünk, a hétköznapokban segítenek nekünk, például a járvány elleni küzdelemben. Köszönetet mondtak nekik azért az áldozatért, amit nap, mint nap hoznak embertársaikért.

Az elesett hősök lelki nyugalmáért a történelmi egyházak képviselői mondtak imát. Az ünnepség műsorában Kóródi-Kovács Anna népdalénekes közreműködött, majd a koszorúzás következett.

Fotó: Győrplusz