Időjárás

14 °C

június 15. | Vazul

Deutsch English
Csallóköz szíve – Pannontáj / Srdce Žitného ostrova – Pannontáj – SKHU/WETA/1901/4.1/020
Csallóköz szíve – Pannontáj / Srdce Žitného ostrova – Pannontáj – SKHU/WETA/1901/4.1/020

 

Projekt címe: Csallóköz szíve - Pannontáj / Srdce Žitného ostrova – Pannontáj
Akronimja: CS - P / ZO – P
Projektazonosító: SKHU/WETA/1901/4.1/020
Projekt teljes költségvetése: 55  847,14 €
Vezető Partner: Dunaszerdahely városa
Költségvetéssel rendelkező projekt partner: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
További projekt partner: Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület
Fejlesztési program: Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program  -  Kisprojekt Alap

Projekt ismertető

Dunaszerdahely Város (VP) és a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület (P2) által fejlesztés alatt álló Pannontáj-Sokoró Natúrpark földrajzi szomszédsága (55 km) és a fejlesztési irányvonalak azonossága (turizmus és a környezetvédelem prioritásként kezelése) mellett az eltérő tapasztalati tudás generálta ezen projektet, amelynek célja közös turisztikai és örökségvédelmi szakmai programok és termékek kialakítása Dunaszerdahelyen és a Pannontáj-Sokoró Natúrpark területén. A koronavírus pandémia okozta válság miatt a kéttagú partnerség háromtagúvá vált, a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület költségvetésen nélküli P3 partner lett, s a partnerségbe belépő Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata vette át a költségvetéssel rendelkező P2 partner szerepét. Ezen 3 partner közti tudástranszfernek köszönhetően megerősödik a szlovák-magyar turisztikai együttműködés, valamint a lakosok közötti határon átnyúló együttműködés, aktív, határokon átnyúló tapasztalatcserére adnak lehetőséget a projekt aktivitásai. VP, P2 és P3 a korábbi tapasztalataikat egymással megosztva közösen értékbemutató programokat és termékeket hoznak létre: VP, P2 és P3 közösen kifejlesztenek egy kétnyelvű (SK, HU) egymás megismerését ösztönző társasjátékot, VP kiad egy 4 nyelvű brossúrát, bekapcsolódik a P3 által szervezett hagyományos Natúrparki Vetélkedőbe, P2 a VP módszertani segítségével kifejleszt egy mobilalkalmazást amelyben megjelenítésre kerülnek Győr városában, illetve közvetlen közelében lévő oltalom alatt álló faegyedek, fasorok, parkok. Továbbá szintén beazonosíthatók lesznek a város polgárainak emlékére ültetett fák, azok jellegzetességei, kapcsolódó adataik, koordinátái. VP, P2, P3 közösen megjelenítik turisztikai értékeiket egy kétoldalas leporellón megrajzolt térképen a kerékpárutak feltüntetésével, valamint 2021 áprilisában közös szakmai programot valósítanak meg online térben, ahol bemutatják a projekt eredményeit egy konferencia keretében.

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása:

Jelen aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Rába-Duna-Vág ETT honlapja: www.rdvegtc-spf.eu

 

 

Hírek

Online konferenciával fejeződött be a közös pályázat

Közös projektbe fogott a szlovákiai Dunaszerdahely városa és a magyar Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület. Céljuk egy élénkebb hálózat létrejötte a határmenti térségben élők közt, ne csak a bevásárló turizmus és a sportturizmus miatt keressék fel a régió lakosai egymás térségét, fontos, hogy a közös természeti és kulturális értékeit is megismerjék. A határon átnyúló fejlesztés keretében közös turisztikai és örökségvédelmi szakmai programokat alakítanak ki a résztvevők Dunaszerdahelyen és a Pannontáj-Sokoró Natúrpark területén.

A közelmúltban a kétoldalú partnerség háromtagúvá vált, ugyanis Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata is szerepet vállalt az együttműködésben. A győri önkormányzat belépésével tovább erősödött a szlovák-magyar turisztikai együttműködés, valamint aktív, határokon átnyúló közéleti tapasztalatcserére is lehetőséget adnak a győri beruházási források. A plusz forrásnak köszönhetően közös programokat tartanak, megjelentetnek egy négy nyelvű kiadványt, valamint egy magyar és szlovák nyelvű társasjátékot is kiadnak, valamint Győr is bekapcsolódik a Pannontáj-Sokoró Natúrpark által szervezett Natúrparki Vetélkedőbe.

Győr városa vállalta a projektben egy mobil applikáció fejlesztését is, ami a közelmúltban elkészült, mind iOS, mind Android rendszerekre.

A könnyen kezelhető webes alkalmazás célja az volt, hogy pontosan megmutassa azokat a fákat, amelyeket a város ajánlott fel legifjabb polgárainak. Az újszülöttek szülei ugyanis igényelhetik a győri önkormányzattól, hogy gyermekük születésének emlékére fát ültessenek a „Győrkőcligetnek” elnevezett területen.

Az új applikáció az elültetett fák pontos helyének megtalálásában is segíti a felhasználót, hisz az app segítségével bárki könnyedén megtalálhatja a keresett emlékfát. A mobilrendszer a Győrkőcliget fái mellett nyilvántartja Győr legnevezetesebb, történelmi időket is megélt növényeit is, bízva abban, hogy a városba látogatók felkeresik ezeket az emlékhelyeket is. Az új programban van lehetőség a győri parkok, látnivalók megtekintésére is.

A határon átnyúló projekt online zárókonferenciával fejeződött be. Az eseményen a felek beszámoltak a projekt alatt elért eredményeikről, fejlesztéseikről. Győr városát Szeles Szabolcs alpolgármester képviselte. Beszédében kiemelte, hogy Dunaszerdahely és Győr közgyűlése már tavaly döntött arról, hogy a két település testvérvárosok lesznek. Ősszel, az ünnepélyes aláírás azonban a járványhelyzet miatt elmaradt. Ez azonban nem gátolta meg a feleket a szoros és intenzív kapcsolatok ápolásában.

„A mostani projekten keresztül is láthatjuk, a turizmus terén is szoros az együttműködés, hiszen nem ez az első közösen megvalósított pályázatunk, és biztos vagyok abban, hogy nem is az utolsó. A közös turisztikai fejlesztések célja, hogy olyan idegenforgalmi elemeket tudjunk közösen kínálni, amelyben egymást erősítjük, és amelyben be tudjuk mutatni, hogy nem csak városaink, de Csallóköz és a Győr és környéke egyaránt olyan értékeket rejt, amire érdemes időt szánni, amit érdemes megismerni.” – fejtette ki Szeles Szabolcs.
Az alpolgármester ismertette Győr város kezdeményezését is, a nemrégiben létrehozott „Győrkőc ligettel” is.

„Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére minden Győrben született gyermek után ültetünk egy fát, ha a szülők ezt igénylik. Ezzel egyszerre szimbolizáljuk azokat az erős gyökereket, amelyek a győrieket születésüktől fogva a városhoz kötik, másrészt a város számára kiemelten kezelt környezetvédelem ügyét is szolgáljuk. A jelen projekt részét képező applikáció amellett, hogy ezt is bemutatja, a Győrben található természeti értékek megjelenítését szolgálja.” – mondta Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere.

A fejlesztés az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Együttműködési Programban valósul(t) meg.


Elkészült a „Győrkőcliget” applikáció

Elkészült, mind iOS, mind Android rendszerekre, Győr Város új applikációja. A könnyen kezelhető webes alkalmazások célja az volt, hogy pontosan megmutassa azokat a fákat, amelyeket a város ajánlott fel legifjabb polgárainak.

Az újszülöttek szülei ugyanis igényelhetik a Várostól, hogy gyermekük születésének emlékére fát ültessen az Önkormányzat a „Győrkőcligetnek” elnevezett területen.

Az új applikáció az elültetett fák pontos helyének megtalálásában is segíti a felhasználót, hisz az app segítségével könnyedén megtalálhatja bárki a keresett emlékfát. A mobilrendszer a győrkőcliget fái mellett nyilvántartja Győr legnevezetesebb, történelmi időket is megélt növényeit is, bízva abban, hogy a városba látogatók felkeresik ezeket az emlékhelyeket is.

Az új mobilapplikáció része a Csallóköz szíve – Pannontáj projektnek is, hiszen belépésével Győr vállalta egy olyan internet alapú program fejlesztését is, ami sikeresen kalauzolja el a városba érkező turistákat a város látnivalóihoz, védett természeti értékeihez, mint például a városrész- vagy Győr legidősebb fája.

Az új programban van lehetőség a győri parkok, látnivalók megtekintésére valamit új regisztráció indítására is a Győrkőcligetben.

A fejlesztés az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Együttműködési Programban valósul(t) meg.


Online konferencia zárta a közös együttműködési projektet

„Csallóköz szíve – Pannontáj” címmel fogott közös pályázatba Dunaszerdahely városa, Győr Megyei Jogú Város és a magyar Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület, céljuk egy élénkebb hálózat létrejötte a határmenti térségben élők közt, ne csak a bevásárló turizmus és a sportturizmus miatt keressék fel a régió lakosai egymás térségét; fontos, hogy egymás természeti és kulturális értékeit is megismerjék. A projektet online konferenciával zárták.

A határon átnyúló közös program célja az volt, hogy a két ország lakói minél alaposabban megismerhessék egymás kulturális, természeti értékeit. A zárókonferencián a felek beszámoltak a projekt alatt elért eredményeikről, fejlesztéseikről.

Győr városát Szeles Szabolcs alpolgármester képviselte az eseményen és beszédében kiemelte, hogy Dunaszerdahely és Győr közgyűlése már tavaly döntött arról, hogy a két település testvérvárosok lesznek. Ősszel, az ünnepélyes aláírás azonban a járványhelyzet miatt elmaradt. Ez azonban nem gátolta meg a feleket a szoros és intenzív kapcsolatok ápolásában.

„A mostani projekten keresztül is láthatjuk, a turizmus terén is szoros az együttműködés, hiszen nem ez az első közösen megvalósított pályázatunk, és biztos vagyok abban, hogy nem is az utolsó. A közös turisztikai fejlesztések célja, hogy olyan idegenforgalmi elemeket tudjunk közösen kínálni, amelyben egymást erősítjük, és amelyben be tudjuk mutatni, hogy nem csak városaink, de Csallóköz és a Győr és környéke egyaránt olyan értékeket rejt, amire érdemes időt szánni, amit érdemes megismerni.” – fejtette ki Szeles Szabolcs.

Az alpolgármester ismertette Győr város kezdeményezését is, a nemrégiben létrehozott „Győrkőc ligetet” is.

„Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére minden Győrben született gyermek után ültetünk egy fát, ha a szülők ezt igénylik. Ezzel egyszerre szimbolizáljuk azokat az erős gyökereket, amelyek a győrieket születésüktől fogva a városhoz kötik, másrészt a város számára kiemelten kezelt környezetvédelem ügyét is szolgáljuk. A jelen projekt részét képező applikáció amellett, hogy ezt is bemutatja, a Győrben található természeti értékek megjelenítését szolgálja.” – mondta Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere.

A fejlesztés az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Együttműködési Programban valósul(t) meg.


Győr belépett a Csallóköz szíve – Pannontáj projektbe

Közös programba kezdett a szlovákiai Dunaszerdahely városa és a magyar Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület, céljuk egy élénkebb hálózat létrejötte a határmenti térségben élők közt, ne csak a bevásárló turizmus és a sportturizmus miatt keressék fel a régió lakosai egymás térségét; fontos, hogy egymás természeti és kulturális értékeit is megismerjék. A határon átnyúló fejlesztés keretében közös turisztikai és örökségvédelmi szakmai programokat alakítanak ki Dunaszerdahelyen és a Pannontáj-Sokoró Natúrpark területén.

A közelmúltban azonban a kétoldalú partnerség háromtagúvá vált, ugyanis Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata is szerepet vállalt az együttműködésben. A győri önkormányzat belépésével tovább erősödik a szlovák-magyar turisztikai együttműködés, valamint a lakosok közötti kapcsolat, aktív, határokon átnyúló közéleti tapasztalatcserére is lehetőséget adnak a győri beruházási források.

A tervek szerint a résztvevő térségeket bemutató programokat tartanak, négy nyelvű kiadványt, egy magyar és szlovák nyelvű társasjátékot adnak ki, valamint Győr is bekapcsolódik a Pannontáj-Sokoró Natúrpark által szervezett Natúrparki Vetélkedőbe.

Túl mindezen, a partneri együttműködés keretében Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalta egy mobil applikáció fejlesztését is, amelyben megjelennek a Győrben, illetve közvetlen közelében lévő oltalom alatt álló faegyedek, fasorok, parkok, továbbá szintén beazonosíthatók lesznek a város polgárainak emlékére ültetett fák, azok jellegzetességei, kapcsolódó adataik és földrajzi koordinátáik.

A fejlesztés az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Együttműködési Programban valósul(t) meg.


 

Projektindító:

SKHU/WETA/1901/4.1/020-HU | Dunaszerdahely (dunstreda.sk)

A Csallóköz és a Pannontáj régió kezd közös munkában:

Csallóköz szíve - Pannontáj | Dunaszerdahelyi

Csallóköz szíve - Pannontáj online konferencia (2021. április 22.):

Csallóköz szíve - Pannontáj online konferencia | Dunaszerdahelyi

Uploaded: 2021.05.06
Size: 3.07 MB