Kedves Győriek!

Képzeljenek el egy olyan várost, ahol ember és természet összhangban él egymással. Ahol a friss levegőt a zöldellő fáknak, a szúnyogmentes nyárestéket a fecskéknek köszönhetjük. Egy ilyen Győrt álmodtunk meg.

Az elmúlt időszakban nagyot léptünk előre a városi környezetvédelem területén, hiszen megfeszített tempóban dolgozunk a hulladék megfelelő kezelésén, az épített környezet tisztán tartásán, de kiemelten kezeljük a zöldterületek védelmét és bővítésének kérdését is. Ugyanakkor a természetvédelem egy olyan széleskörű, nemes feladat, amely túlmutat az eddig elért eredményeken is. Van még tehát teendő.

A fecskevédelmi program elindításával egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Mindannyian tapasztaljuk, hogy az elmúlt években radikálisan csökkent a városi fecskeállomány. "Népünknek kedves madara" – ahogy Herman Ottó nevezi - kiszorul a városokból, egyre szűkülő környezetben talál a fészeképítéshez szükséges alapanyagot és megfelelően védett helyszínt. Közös érdekünk, hogy a fecskék újra otthonra leljenek Győrben, hiszen a szúnyogok gyérítésében is számíthatunk rájuk.

A Környezetvédelmi Bizottság javaslatára a győriek támogatását és együttműködését kérem, legyenek segítségünkre a városi fecskeállomány felmérésében, élőhelyük biztosításában. Találjunk közösen megoldást a fecskék és városlakók harmonikus együttélésre!

Győrben nem csak beszélünk a környezetvédelemről. Teszünk is érte!

Szívügyünk a környezetvédelem!

dr. Dézsi Csaba András
polgármester

Bemutatkozik a Városi Fecskevédelmi Program

“Népünknek kedves madara, tehát megvédi a magyarságnak tiszta embersége.”

Herman Ottó magyar természetkutató, zoológus 1901.

Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Bizottsága Városi Fecskevédelmi Programot hirdet, mely erős szakmai alapokon nyugvó, állandó lakossági aktivitást feltételező, több éven átívelő program lesz. Reméljük, hogy a program összetettsége, és erős szemléletformáló küldetése méltón reprezentálja Győr városát. A program négy aktív résztvevőt, ha tetszik erős pillért feltételez. A Városi Fecskevédelmi Programot Győr Megyei Jogú Város és a Környezetvédelmi Bizottság segítségével, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakmai vezetésével, helyi civil szervezetek közreműködésével, és a lakosság aktív részvételével tudjuk hatékonyan megvalósítani. A program egyik nem titkolt célja a lakosság érzékenyítése. Olyan szemléletváltást remélünk a lakosságtól, melynek eredményeképp, ma még újdonságnak ható cselekvések, pár éven belül már egyértelműek lesznek számukra. A program 2020-ban kezdetét veszi, hogy a következő költési szezonra, vagyis 2021 tavaszára, már időben elkezdhessük a felkészülést, az új szezont végig kísérhessük, valamint a téli szezonban az állományfelmérés adatait összesíthessük. A 2020-as adatok alapján a szakemberek megállapíthaják mennyit segít a fecskéknek a későbbi években a program.

A program során a lakosságot folyamatosan informáljuk a fecskékkel kapcsolatban, illetve 2021-ben több fecske tematikájú program lebonyolítása is várható. Ezenfelül állományfelmérésbe kezdünk, melyben a lakosság, a vállalkozók, az intézmények nagyon aktív részvételére számítunk. Civil szervezetek segítségével nevelési-oktatási intézményekbe is eljut a program interaktív fecske tematikájú órák keretében.

Kérjük Győr Megyei Jogú Város lakosságát csatlakozzanak a programhoz, informálódjanak a fecskékről és vegyenek részt aktívan a fecskeállomány-felmérésben!

Köszönettel,

Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Bizottsága

 

Az állományfelméréshez Ön is csatlakozhat az itt elérhető kérdőív kitöltésével (további hasznos információk a Gyakran Ismételt Kérdések menüpontban).

A program e-mail címe: vfpgyor@gmail.com