Időjárás

25 °C

július 15. | Henrik, Roland

Deutsch English
Lüktető Belváros – NYDOP-3.1.1/B1-13-k-2013-0003
Lüktető Belváros – NYDOP-3.1.1/B1-13-k-2013-0003

Lezárult a ,,Lüktető Belváros” projekt

Lezárult a céljait tekintve rendkívül találó elnevezésű, röviden csak „Lüktető Belváros” projektként emlegetett városrehabilitációs program, amelynek keretein belül számos belvárosi sétálóutca és épület újult meg.

A 2013 augusztusában indult, az Európai Unió és a magyar állam által támogatott projekt támogatási összege 725 millió forint volt, amely teljes egészében fedezte a városrehabilitációs program költségeit. A projekt keretében az önkormányzat a konzorciumi partnerek együttműködésével folytatta a Belváros integrált funkcióbővítő rehabilitációját, amelynek kiemelt célja volt, hogy olyan városi, gazdasági és közösségi funkciókat betöltő, lüktető Belváros jöjjön létre, mely hozzájárul a helyi vállalkozások forgalmának, a kulturális intézmények látogatottságának növekedéséhez, és amely a győriek, illetve a városba látogató turisták tetszését is elnyeri.

Borkai Zsolt polgármester a projekttel kapcsolatban korábban azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években összességében több mint hétmilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a Belvárost érintő rehabilitációs munkák kapcsán. A Széchenyi tér felújításával pezsgő élet költözött a térre, emellett számos sétálóutca és épület rekonstrukciója történt meg. Időközben elkészült a Dunakapu tér is, amely már az idén számos fesztivál és rendezvény népszerű otthona volt. A Lüktető Belváros program keretében megvalósult fejlesztések még vonzóbbá tették a győri belvárost.

Győr integrált városfejlesztési stratégiájában kiemelt szerepet kapott a történelmi belváros fejlesztése, amely a tervek szerint a jövőben folytatódhat – emelte ki Fekete Dávid alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő. A Széchenyi tér korábbi felújítása, több sétálóutca megújulása után a mostani fejlesztés a Dunakapu téri beruházással együtt teljesíti ki a Belváros rehabilitációját. Hozzátette, a projekt egyszerre szolgálta a városközpont gazdasági, közösségi és városi funkcióinak fejlesztését.

A gazdasági funkció terén a projektpartnerek beruházásaként megtörtént a Matróz Vendéglő (Dunakapu tér 3.) és az Apáca utca 16. szám alatti épület külső homlokzatának felújítása, a Dunakapu tér 7. szám alatti épület komplex rekonstrukciója és a La Maréda étterem átalakítása. A közösségi funkciót tekintve megvalósult az Esterházy-palota léghűtéses rendszerének kialakítása és a kiállítóterek világításának korszerűsítése, így az intézmény minden évszakban alkalmas magas színvonalú rendezvények megtartására. A városi funkcióhoz kapcsolódik, hogy megújult a Dr. Kovács Pál utca, valamint a Király utca burkolata és közvilágítása, utóbbi kiteresedésénél olyan új közösségi tér jött létre, amely alkalmassá vált kisebb rendezvények megtartására is. Felújították a Stelczer utca burkolatát a Dunakapu tér és az Apáca utca közötti szakaszon, a Szappanos köz burkolatát a Dunakapu tér és az Apáca utca közötti szakaszon. Megújult továbbá a Káposztás köz, a Hal köz, a Kenyér köz, a Zsák utca és a Zsák köz burkolata, hagyományos cégéreket helyeztek ki a Dr. Kovács Pál utcában, Pulzus címmel interaktív szobor került a Dunakapu térre. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a belváros másik önkormányzati képviselője a kivitelezés ideje alatt azt hangsúlyozta, hogy a Széchenyi tér és a Dunakapu tér teljes felújítása mellett a két teret összekötő kis utcák megújulásával hangulatos, lüktető életű kis negyede alakul ki a városnak.

„A belvárosi környezet megújítása csak az egyik része a projektnek, emellett fontos, hogy a győriek megismerjék városunk történetét, legendáit, nevezetességeit, mert ezek ismeretében érezhetik igazán Győrt a sajátjuknak” – utalt a fejlesztések másik fontos pillérére Fekete Dávid. A projekthez ezért olyan úgynevezett „soft elemek” is társultak, mint a belvárosi tematikus idegenvezetések, a „Legendák Napja” bevezetése, a Győri Meséskönyvem gyermekeknek szóló városismereti kiadvány. a belvárosi városfelfedező játék, „Szeretem Győrt” címmel fotókiállítást is szerveztek, és kialakították a belvárosi információs teret is. A szoft elemek megvalósításához lehetőség nyílt összesen nyolcmillió forint értékben civil szervezetek közvetlen támogatására, amelyek a „miniprojektek” keretében a helyi identitást erősítő programok létrehozására pályázhattak.

Az ünnepélyes zárórendezvény helyszíne a Lüktető Belváros projekt keretében megújított Esterházy-palota volt, ahol a résztvevők a megújult Radnai-gyűjteményt is megtekinthették Grászli Bernadett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója vezetésével. A kurátori munkálatokat Kolozsváry Marianna művészettörténész végezte.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Nyugat-dunántúli Operatív Program megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú, kiemelt projektjavaslataihoz” meghirdetett pályázati konstrukción sikeresen pályázott a „Lüktető Belváros” – Győr történelmi Belvárosának funkcióbővítő fejlesztése – II. ütem” címmel. A programban a kedvezményezett győri önkormányzaton túl konzorciumi tagként szerepelt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a VÍG-HAJÓS Vendéglátóipari Bt., a TSPC Kft., Rimányi Róbert Károly egyéni vállalkozó és a LA MARÉDA Vendéglátó és Kereskedő Kft.


Átadták a Király utcát

A felújított Dr. Kovács Pál és Király utcákat 2014. szeptember 10-én Borkai Zsolt polgármester adta át…

A Király utca legutóbb 1982-ben esett át nagymértékű felújításon, akkor a szegélyekkel ellátott aszfaltburkolatot természetes anyagú, bazalt hasított kiskockakő váltotta. Az elmúlt harminc év tapasztalata megmutatta, hogy a széles, nyitott és mély fugázat, a hasított kockakő burkolással kombinálva nem nyerte el a gyalogosok, de még a kerékpárosok tetszését sem, ráadásul az útfenntartás során nehézkes volt a foltszerű javítása. Bár 2003-ban a Széchenyi tér és Baross utca közötti szakaszon több kockakövet is kicseréltek, ez csak részben oldotta meg a közlekedők problémáját. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott „Lüktető Belváros” projekt lehetőséget nyitott a burkolat és a közvilágítás teljes körű felújítására, korszerűsítésére.

Ahogy Borkai Zsolt polgármester fogalmazott, a 2006 óta tartó belvárosi rehabilitáció keretében utcák, terek, műemléki épületek újulnak meg, amelyek a győriek és a hozzánk látogató turisták számára is kellemes hangulatot teremtenek, és kiváló atmoszférát biztosítanak színvonalas fesztiváljainkhoz is.

Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője hozzáfűzte, bár a Király utca a város egyik legszebb utcája, a korábbi kiskockaköves burkolat nehezítette a közlekedést, ezért már-már kiesett a Belváros lüktető vérkeringéséből, ahova a felújításnak köszönhetően gyorsan visszakerülhet.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a Belváros másik képviselője hangsúlyozta, a felújításnak köszönhetően sokkal tágasabbnak, világosabbnak, az eddigieknél is hangulatosabbnak hatnak az említett utcák.

Prédl Antal a győri Útkezelő Szervezet vezetője kiemelte, a 2620 négyzetméter alapterületű Király és Dr. Kovács Pál utcákban fűrészelt nagykockakő, olasz tömött mészkő, és vörös színű porfír típusú kövek dominálnak. A szürke szín különböző árnyalatai és a diszkréten megjelenő vöröses árnyalat miatt az utca tágasabb érzetet mutat, mint korábban. A Tejfölös Asszony körüli és a Sarkantyú köznél lévő teresedések nagyobb hangsúlyt kaptak, az Eszterházy Palota előtti tér íves parapettfallal körülhatárolt zöldfelülettel és új ivókúttal gazdagodott. A teresedésnél burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat lehetővé teszi a jövőben, hogy a helyszínen színpadi produkciók is lebonyolíthatók legyenek.

A felújítás után a Király utca akár fesztiválutcaként is szolgálhat a rendezvények idején, hiszen összesen 20 pavilon lesz elhelyezhető a nagyobb vásárok, fesztiválok alkalmával, melyekhez burkolatba süllyesztett ivóvíz, szennyvíz és elektromos kapcsolat is rendelkezésre áll.

Az erre sétálók pihenését új padok és székek szolgálják, emellett megújult a közvilágítás is. A régi típusú lámpatesteket elbontották, helyettük új falikarok kerültek a homlokzatokra. A munka sok kézi erőt, aprólékos fizikai munkát igényelt, amelyre jó példa, hogy a kivitelezők 77230 darab követ építettek be a két utcában. A rekonstrukció értéke 318 millió forint, amelyet az említett uniós forrás biztosított. Az önkormányzat és a Győri Útkezelő Szervezet beruházását a Strabag Kft., Mozaik Classic Kft. és a Vill-Korr Hungária Kft. kivitelezte.

 

A fenti munkákhoz kapcsolódva, de önkormányzati forrásból tavaly év végén, valamint ez év első felében fűrészelt nagykocka kövekkel felújították a „Kis-Baross” és a Szabadsajtó utcák (Széchenyi tér és Baross utca között) burkolatát összesen 113 millió forint értékben, amelynek keretében a Szabadsajtó utcai falikarok kiépítését is megvalósították.


Jól haladnak a belvárosi felújítások

A tervek szerint halad a belvárosi utcák felújítása, sőt, több a decemberi határidő előtt, a nyár végéig elkészül – mondták el a városrész képviselői, dr. Somogyi Tivadar és Fekete Dávid.Az önkormányzat évek óta kiemelten kezeli Győr Belvárosának felújítását, ehhez kapcsolódik a részben uniós forrásból megvalósuló Lüktető Belváros projekt is – emelte ki Fekete Dávid alpolgármester, a városrész egyik önkormányzati képviselője a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyet a megújulás egyik szimbolikus helyszínén, a Stelczer és az Apáca utca kereszteződésében tartottak, ahol jelenleg is folynak a munkálatok. Fekete Dávid hangsúlyozta, a felújítás időarányosan jól áll, több utca felújítása már elkészült, sőt, a Király utca, a Kovács Pál utca és a Tejfölös köz is a közvilágítási rendszerrel együtt augusztus végéig teljes egészében befejeződik. A Király utcára különböző utcabútorokat is kihelyeznek, s úgy alakítják, hogy rendezvények idején fesztiválutcává alakulhat.

 

 

A Belváros másik önkormányzati képviselője, dr. Somogyi Tivadar alpolgármester emlékeztetett rá, a Belváros megszépítésének néhány éve mérföldköve volt a Széchenyi tér felújítása, mely többek mellett a Jedlik Ányos utcával folytatódott. Jelenleg a már említetteken túl a Zsák utca, a Zsák köz, a Kenyér köz, a Káposztás köz, a Hal köz és a Szappanos köz újul meg. A kis utcák a Széchenyi és a Dunakapu teret kötik össze, s hamarosan hangulatos kis „negyede” lehet a városnak tele élettel.


Kezdődik a Király utca felújítása

Április 1-jén indul a sétálóutca felújítása, amely új funkcióval is bővül.

Az európai unió és a magyar állam által támogatott Lüktető Belváros projekt révén számos sétálóutca és épület újul meg, köztük a Király utcát is teljes egészében felújítják. Fekete Dávid az április 1-jén induló beruházás sajtótájékoztatóján kifejtette, a Király utca a városmag fontos utcája, hiszen két idegenforgalmi szempontból is kiemelt területet, a Bécsi kapu és a Széchenyi teret köti össze egymással. Mint mondta sajnos korábban az itt található kiskockaköves burkolás nehezítette a közlekedést. A fejlesztés révén nem csak ez a probléma oldódik meg, de új funkcióval is bővül a közterület. A jövőben a Király utca igazi fesztiválutcává válik, amelynek infrastrukturális hátterét is biztosítják a fejlesztés során, a létrejövő teresedés pedig kiskoncertek megtartására is alkalmas lesz.

Prédl Antal, a városi Útkezelő Szervezet vezetője hozzátette, a napokban elkészülő Dr. Kovács Pál utcában már látható az a burkolat, amelyet a Király utca is kap. A kiskockakövek helyére fűrészelt nagykockakő kerül amelyben díszítő elemként jelennek meg a vörös színű porfír típusú kövek. A hangsúly a fűrészelt nagykockaköveken lesz, amelyeket a burkolaton áthaladó mészkő és porfír kövekből képzett keresztirányú vonalak tesznek látványossá. A Király utca és a Dr. Kovács Pál utca kereszteződésénél, a Tejfölös Asszony körüli teresedés is átalakul, ahová félkörívesen kirakott burkolat kerül, íves alapterületű zöldfelülettel és új ivókúttal. A burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat lehetővé teszi, hogy mobil színpad segítségével kisrendezvények helyszíne legyen a tér.

A beruházás előkészülete során a szakemberek arra törekedtek, hogy a műemlék jellegű környezethez illeszkedő, esztétikus utcakép alakuljon ki, amely jól járható a gyalogosok számára, ezzel a Baross út mellett egy igazán frekventált sétálóutcává alakuljon. A „Lüktető Belváros” révén a közvilágítási falikarokat már kicserélték, a több mint kétezer négyzetméteres útfelület felújításának véghatárideje pedig 2014 októbere, de a szakemberek szerint már a nyár végén élvezhető lehet az új burkolat. A felújítás után az utca alkalmas lesz arra, hogy a rendezvények idején összesen húsz pavilont helyezzenek el itt, amelyekhez burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat áll majd rendelkezésre.

A felújítást a Széchenyi tér irányából, fokozatos korlátozások bevezetése mellett végzik. Az aprólékos munka során a kivitelezők több mint hatvanötezer követ építenek be. A Király utca teljes felújítása a Lüktető Belváros projekt keretéből 190 millió forintba kerül.


Folytatódik a belvárosi rehabilitáció

A Lüktető Belváros projekt nyitó rendezvényét 2014. február 4-én tartották abban az Esterházy Palotában, ahol már meg is valósult a program egyik eleme, az épület léghűtéses rendszerének kialakítása. A több mint hétszázmillió forintos program révén számos belvárosi utca és épület újul meg…

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Nyugat-dunántúli Operatív Program Megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz” meghirdetett pályázati konstrukción sikeresen pályázott a „Lüktető belváros” – Győr történelmi belvárosának funkcióbővítő fejlesztése, II. ütem” címmel. A projekt támogatási összege 725 millió forint, a támogatás mértéke pedig 100 százalék. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott program keretében az önkormányzat a konzorciumi partnerek együttműködésével folytatja a Belváros integrált funkcióbővítő rehabilitációját.

Borkai Zsolt polgármester a projektnyitó rendezvényen hangsúlyozta, az önkormányzat célja, hogy a gazdaság növekedése mellett a város élhetősége, vonzereje is tovább javuljon. Az elmúlt években ennek érdekében összességében több mint hétmilliárd forint értékben történt fejlesztés a belvárosi rehabilitáció kapcsán, amelyek keretében megújult a Széchenyi tér, számos sétálóutca és épület rekonstrukciója valósult meg, és a Dunakapu tér építése is megkezdődött. A mostani, több mint hétszázmilliós beruházás révén újabb utcák újulnak meg. Kiemelte, az önkormányzat törekvése, hogy a várost programokkal, pezsgő élettel töltse meg, így a mostani projekt is tartalmaz olyan programelemeket, amelyek révén a győriek jobban megismerhetik városunk történetét, legendáit, nevezetességeit, hiszen ezen ismeretek birtokában érezhetik igazán Győrt a sajátjuknak.

A projektnyitó rendezvény helyszínén, az Esterházy Palotában már meg is valósult a projekt egyik eleme, itt az épület léghűtéses rendszerét alakították ki. Grászl Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kiemelte, Győr egyik legszebb barokk palotájában található a Radnai gyűjtemény és rangos időszakos kiállításokat is szerveznek itt. A fejlesztés révén az intézmény minden évszakban alkalmassá vált magas színvonalú rendezvények megtartására. Hozzátette, a léghűtéses rendszer nem csak komfortosabb körülményeket teremt a látogatók számára, de műtárgyvédelmi szempontból is nagy segítség.

A program keretében megújul továbbá a Király utca, a Dr. Kovács Pál utca, a Hal köz, a Káposztás köz, a Stelczer Lajos utca (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Szappanos köz (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Kenyér köz, a Zsák köz útburkolata, a Király utca és a Dr. Kovács Pál utca pedig új közvilágítást is kap. A projektpartnerek fejlesztéseként megtörténik a Matróz Vendéglő (Dunakapu tér 3.) és az Apáca utca 16. szám alatti épület külső homlokzatának felújítása, a Dunakapu tér 4. szám alatti épület komplex rekonstrukciója és a LaMaréda étterem átalakítása.

A projekthez kapcsolódó „soft „elemek révén olyan programokat valósítanak meg városunkban, mint a tematikus idegenvezetés, a győri legendák felelevenítése, a város szépségeit bemutató fotókiállítás,vagy éppen a Belvárosi információs tér kialakítása, a győri találmányok, a város híres szülötteinek táblákon történő bemutatása, de a program keretében készül el a Győri Meséskönyvem harmadik része is . A belvárosi funkcióbővítő városrehabilitáció második üteme a tervek szerint 2015 februárjában fejeződik be.


Lüktető Belváros projekt

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében „Nyugat-dunántúli Operatív Program Megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz” című pályázati konstrukcióra sikeres pályázatot nyújtott be „Lüktető belváros” – Győr történelmi belvárosának funkcióbővítő fejlesztése, II. ütem” címmel. Az NYDOP-3.1.1/B1-13-k-2013-0003 azonosítószámú projekt támogatási összege 725 millió forint, a támogatás mértéke pedig 100 %.

A fejlesztés konkrét célja, hogy egy olyan „lüktető belváros” alakuljon ki Győrben, amely egyszerre tölt be városi, gazdasági és közösségi funkciókat. Az Önkormányzat és a konzorciumi partnerek – Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, LAMARÉDA Vendéglátó és Kereskedő Kft., Láthatár Hűtőház Ingatlankezelő és Hasznosító Kft., Víg-Hajós Bt., Rimányi Róbert Károly – együttműködésével a projekt keretében Győr belvárosának gazdasági, közszféra-megerősítési, közösségi és közterületi fejlesztéseket magába foglaló integrált funkcióbővítő városrehabilitációja valósul meg, az alábbiak szerint:

 • Gazdasági funkció: a Matróz Vendéglő külső homlokzatának felújítása (Dunakapu tér 3.), Dunakapu tér 4. szám alatti épület felújítása, Apáca utca 16. szám alatti épület felújítása, A LaMaréda étterem épületének felújítása,
 • Közösségi funkció: Esterházy Palota léghűtéses rendszerének kialakítása
 • Városi funkció: a Király utca és a Dr. Kovács Pál utca közvilágításának megújítása; a Király utca, a Dr. Kovács Pál utca, a Hal köz, a Káposztás köz, a Stelczer Lajos u. (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Szappanos köz (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Kenyér köz, Zsák köz burkolatának felújítása.

Soft tevékenységek:

 • „Tükrös” turisztikai attrakció kialakítása az Apáca utca – Stelczer utca kereszteződésben
 • Hagyományos cégérek megtervezése és kihelyezése
 • Idegenvezetés a belvárosban: Két órás, gyalogos városnézés, idegenvezetés Győr történelmi belvárosában a következő nevezetességek érintésével: Dunakapu-tér, Széchenyi tér, Esterházy-palota, Rómer Flóris Múzeum épülete. Az idegenvezetések a projekt időtartama alatt tematikus jelleggel, havi 1 alkalommal indulnak az alábbiak szerint:

–         Börtöntúra a Lőcsei Fehér Asszony nyomában
–         Napóleoni legendák Győrben
–         A barokk építészet jegyei
–         Legendák és igaz történetek
–         Híres Győriek nyomában

 • Legendák Napja: A rendezvény a helyi jellegzetességekre épülő, a legendákat, híres szülötteket, nagy lokálpatriótákat bemutató több napos esemény, fesztivál. Az eseményen hangsúlyos szerepet kap a Vaskakas- és a Lőcsei Fehér Asszony-legenda, a szódásszifon és a dinamó feltalálója, Jedlik Ányos, Napóleon győri tartózkodása, a Vastuskó és még megannyi győri vonatkozású legenda. A programok a történelmi belvárosban (Széchenyi tér, Gutenberg-tér, Liszt Ferenc utca, Városi Levéltár (egykori megyeháza), 2014-től a Dunakapu tér, stb.) autentikus, megszépült környezetben kerülnek megrendezésre.
 • Győri Meséskönyvem II.: Gyermekeknek szóló városismereti kiadvány elkészítése. Elérhető lesz a belvárosi turisztikai Látogatóközpontban, ahol Győr Tourinform irodája is működik.
 • Belvárosi városfelfedező játék: Az innovatív városfelfedezés lényege abban rejlik, hogy vezető nélkül, játékos formában zajlik az élmény-idegenvezetés, a belvárossal való ismerkedés. Nincs megadott útvonal, verses formában olvasnak a résztvevők tájékoztatást az út közben látható nevezetességekről, érdekes történetekről, illetve az éppen soron következő úticélról, ahol az induláskor kapott füzetbe egy-egy pecsétet kapnak. A pecsétek helyi legendákat, jellegzetes győri intézményeket elevenítenek meg. Az izgalmas túra végén a Látogatóközpontban az összes pecsétet összegyűjtő csapat sikere jeléül egy szöget verhet a Vastuskóba, valamint oklevéllel is gazdagodik.
 • Fotókiállítás: A projekt keretében megújuló Esterházy Palotában a helyi identitás erősítésére „Szeretem Győrt” címmel fotókiállítás megszervezése.
 • Lokálpatriotizmust erősítő civil kezdeményezések támogatása: A civil szervezetek bevonása olyan általuk megvalósított akciók révén, melyek a funkcióbővítő városrehabilitációs tevékenységekhez kapcsolódóan erősítik a helyiek lokálpatriotizmusát.
 • Belvárosi információs tér – Ismerjük meg jobban Győrt!: Győri találmányok, a város híres szülöttei, itteni ételek – molinókon, táblákon történő bemutatása. A történelmi belvárosban, valamint Győr egyéb más, frekventált pontjain figyelemfelkeltő, tájékoztató molinók kihelyezése, akár egyszerre, akár időszakosan – hetente egy újat, mindig más helyre. Így azokra az épületekre, utcarészletekre is rá lehet terelni a figyelmet, amik megújultak.

Közreműködő Szervezet: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség