Időjárás

15 °C

május 22. | Konstantin

Deutsch English
Megújul az elővárosi közösségi közlekedés
Megújul az elővárosi közösségi közlekedés

Több mint egymilliárd forintos támogatásból megújul Győrben az elővárosi közösségi közlekedés. Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatásról szóló okiratot csütörtökön írták alá a városházán.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és dr. Dézsi Csaba András polgármester látta el kézjegyével az IKOP-program keretében elnyert támogatásról szóló dokumentumot, melynek keretében modernizálódik Győr város elővárosi tömegközlekedése. A több mint egymilliárdos támogatásból megújul az utastájékoztatási rendszer mind a megállókban, mind a járműveken, elindul az elektromos buszok és a hozzájuk tartozó töltőállomások beszerzése valamint lehetőség nyílhat új P+R, B+R parkolóhelyek létesítésére is.

Fontos eleme a tervezett fejlesztéseknek Győr környezetterhelésének csökkentése. Az elővárosi közlekedés fejlesztésével elérhető a belváros gépjárműforgalmának mérséklése és lehetőség nyílhat úgynevezett „zéró emissziós zóna” kialakítására is a városközpontban.

„Olyan lehetőséget kaptunk Győr városában, amelynek segítségével egy valós környezetvédelmi programot indíthatunk el, ami két lábon nyugszik. Az egyik az elektromos hajtású járművek beszerzése, a másik pedig az elővárosi kötöttpályás tömegközlekedésünk fejlesztése. Nagy öröm számomra, hogy ezt a támogatást sikerült elnyernünk, hiszen ezek a fejlesztések hosszú távon jelenthetnek megoldást a város közlekedési problémáira”- mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester a támogatói okirat ünnepélyes aláírása előtt.

Dr. Mosóczi László szerint Győr az ország legjobban épülő városa, amelyek további fejlődéséhez, tovább lendítéséhez elengedhetetlen a közlekedési infrastruktúra modernizálása, bővítése. Az államtitkár elmondta, a most átadott támogatói dokumentum szerint közel egymilliárd forintból két lépcsőben valósulhat meg a győri fejlesztési program.

„Az első fázisban, még az idei évben elkészül a helyi közlekedési szokások, tömegközlekedési csomópontok felmérése, 30 elektromos autóbusz beszerzésének műszaki koncepciója, 15 okosmegállóhely kialakításának terve, a városi menetrend fejlesztési javaslata valamint az e-jegyrendszer bevezetésére vonatkozó koncepció. A második szakaszban, jövő tavaszra, az elővárosi közlekedés fejlesztésének dokumentumait dolgozzuk ki részletes megvalósíthatósági tanulmánnyal, engedélyes tervekkel.”- ismertette a támogatott projektet dr. Mosóczi László.