Időjárás

25 °C

július 15. | Henrik, Roland

Deutsch English
Zöld város kialakítása – TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001
Zöld város kialakítása – TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001

Lezárult a projekt

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győr-Szol Zrt. konzorciuma több mint 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósította meg a „Zöld város kialakítása Győrben” című projektjét, melynek keretében teljesen megújult a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok, megépült mellette egy 294  férőhelyes parkolóház, sor került a környező zöldterületek – köztük a Malom liget, a Halacska park és az Ady-domb – fejlesztésére és egy széleskörű lakossági szemléletformáló kampánysorozat is zajlott a megvalósítás ideje alatt.

A Győrben évtizedes hagyományokkal rendelkező, közkedvelt bevásárló hely a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok, amely az elmúlt évtizedek alatt elavulttá vált. Piaci napokon mind az árusítóhelyek, mind a parkolóhelyek tekintetében zsúfoltság, telítettség volt a jellemző. Emiatt szükségessé vált a Vásárcsarnok teljes körű felújítása és 294 férőhelyes parkolóház megépítése, amely közvetlen összeköttetésben van a Vásárcsarnok épületével. A fejlesztés során megoldódott a korábban az épület körül elszórt kereskedők rendezett térben való elhelyezése a Kereskedők utcájában. Sor került a Vásárcsarnokban meglévő, elavult gépészeti rendszerek teljes elbontására és új korszerű rendszerek kiépítésére, közmű-rekonstrukcióval, energetikai korszerűsítéssel kiegészítve. A parkolóházban elektromos járművek számára töltőberendezéseket alakítottak ki, az épületen belül pedig teherliftet építettek ki az árumozgatás megkönnyítésére. Az esélyegyenlőség jegyében a Vásárcsarnokban a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő liftet és mozgólépcsőt építettek be, valamint akadálymentes mellékhelyiség, információs pult és a mozgáskorlátozottak számára kialakított parkoló is az esélyegyenlőséget szolgálja.

„A projektben olyan fontos fejlesztések valósultak meg, amelyek egyszerre emelik a városi szolgáltatások minőségét, és hozzájárultak a zöld, élhető környezet kialakításához is. A vásárcsarnok felújításával huszonegyedik századi környezetet teremtettünk a kereskedők és a vásárlók számára egyaránt, így az egészséges, győri és Győr környéki termékek árusítására és vásárlására kulturált körülmények között van lehetőség.” – fogalmazott a fejlesztéssel kapcsolatban Dr. Dézsi Csaba András polgármester. Hozzátette, a projektben szereplő parkfelújítások, zöldterület rendezések minden korosztály számára aktív kikapcsolódást biztosítanak. „Az itt élők számára kedvező változás a zöld területek növelése is.”

„Egy olyan komplex fejlesztési csomagról van szó, amely a győriek és a város környékén élők számára is haszonnal jár. A vásárcsarnok felújítása mellett elkészült a vele összeköttetésben működő parkolóház, amelynek révén nemcsak a csarnok megközelítése vált könnyebbé, de a területen a korábbinál jóval kulturáltabb parkolási lehetőséget biztosít.” – fűzte hozzá Endrődi Péter a Győr Szol Zrt. igazgatóságának elnöke. A parkfelújításokkal kapcsolatban kiemelte, ezek a beruházások nem csupán szebbé tették a környezetet, de számos funkcióbővítő fejlesztés is történt, amelyek a gyerekek, az idősebbek, vagy éppen a kutyások számára is lehetőséget biztosítanak a szabadidő eltöltésére.

Borsi Róbert önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a megvalósult fejlesztések a vásárcsarnok szomszédságában és a közeli városrészekben élők számára is komfortosabb környezetet teremtettek, hiszen a parkolóház megépítésével jelentősen csökkent a korábban tapasztalt parkolási feszültség. Az ide érkezők mellett a helyben élők is szép számban használják az új létesítményt. A vásárcsarnok megújításával modern épületben vásárolhatók meg a helyi, egészséges termékek, miközben a környező zöldterületek fejlesztésével olyan közösségi terek alakultak ki, amelyek kellemes kikapcsolódást nyújtanak az itt lakók generációi számára.

A projekt keretein belül megvalósult komplex zöldterület rehabilitáció magában foglalta a növényzet megújítását, a köztéri berendezések, a kerti bútorok, az út- és térburkolatok, locsolóhálózat együttes felújítását. Ezek alapján a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok melletti téren, a parkolóház mellett újonnan kialakított zöldterületen (Halacska park), a Malom ligetben és az Ady-dombon megtörtént:

 • az érintett területek faállományának állapotfelvétele és tervszerű állománycseréje;
 • árnyékadó fák telepítése új térhálóban, és/vagy foltszerűen;
 • az érintett területek cserjeállományának növelése (új cserjefelületek létesítése);
 • az érintett területek virágosítása (egy- és kétnyári virágágyak létesítése);
 • locsolóhálózatok kiépítésével;
 • új térburkolat építése;
 • új zöldszigetek kialakítása a térburkolatban (a vásárcsarnok működéséhez igazodva);
 • pihenőterületek kialakítása korszerű utcabútorokkal;
 • rekreációt szolgáló sporteszközök beépítése;
 • kutyafuttatók kialakítása megfelelő „agility” eszközökkel;
 • napvitorla kiépítése a megfelelő árnyékolás érdekében;
 • „okos” oszlopok kiépítése a parkokban, ahol internet elkérése biztosított;
 • kamerarendszerek telepítése a felújított zöld területeken.

A Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok mellett újonnan kialakított zöldterülettel növekedett Győr zöldfelülete, ezen felül a jellemzően 10 emeletes házak között kialakítandó új terület nagyban növeli a lakosság komfortérzetét, életminőségét.

A „Zöld város kialakítása Győrben” című, TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt-nek konzorciumában valósult meg. A konzorcium az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 3 588 311 732 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt teljes költségvetése 4 141 033 411  Ft, a szükséges önerőt a konzorciumi tagok biztosították. – szerepel a közleményben.


 

Elkészült az Ady-domb: Kikapcsolódás az egész családnak

Játszóeszközök, kutyafuttató, áramvételi lehetőség, kerékpár pumpa és ivókút is került az Ady dombnál kialakított parkba, a Bartók Béla út és a Szigethy Attila út kereszteződésénél. A korábban Matáv játszótérként emlegetett területen állt az ideiglenes vásárcsarnok, annak lebontása után álltak neki rögtön a munkának.

Már a fű is kinőtt a megújult területen, a hivatalos átadóval ezt várta meg az önkormányzat azért, hogy azt ne tapossák le idő előtt a park használói. A keddi sajtótájékoztatón dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, a tér felújításával a Zöld város kialakítása Győrben című projekt utolsó fejezete is befejeződött.

„A korábbinál sokkal modernebb, elkerített játszótér várja a gyerekeket, mellette pedig szintén kerítéssel körbevett kutyafuttatót alakítottunk ki. A lakosok jelezték, hogy a fém csúszda nem szerencsés, hiszen felforrósodik, ezért rögtön le is cseréltük műanyagra. Ezután átvizsgáltuk az összes játszótéren a csúszdákat, most olyan technológiát keresünk, amivel a fém csúszdát be lehet vonni. Itt az említetteken túl pedig táblajátékok, padok és áramvételi lehetőség is várja a kikapcsolódni vágyókat” – sorolta a polgármester és hozzátette, bízik benne, hogy mindenki rendeltetésük szerint használja majd az eszközöket, és nem történik rongálás.

„Ezt egy kamera is felügyeli” – csatlakozott a gondolathoz Radnóti Ákos alpolgármester és elmondta, közel kétezer cserje, és számos fa került ki a parkba, sőt, három fát sikerült átültetni a korábbi játszótérről. Emellett, ahogy a város több pontján, öntözőrendszert is kialakítottak.

Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő felidézte, a közelmúltban az Arrabona udvarban találkozhatott a sajtóval, ahol műgyanta burkolatot kaptak a parkolókat elválasztó padkaszigetek. „Ott elmondtam, hogy egy modern, fejlődő nagyvároshoz hozzátartoznak a kulturált parkolóhelyek. Folytatva a gondolatot, hozzátartoznak a kulturált közparkok is, ennek kitűnő példája a mai átadás, ami a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében történhet meg. Ennek keretösszege Győr esetében mintegy húsz milliárd forint” – jelezte az országgyűlési képviselő, és hozzátette, jelen felújításhoz jelentős összeget biztosított a győri önkormányzat is.

„Közel háromnegyed évvel a vásárcsarnok teljes körű felújítása és átadása után újra egy fantasztikus beruházás átadásán lehetünk jelen. Talán egyetlen vitatható kérdés van ezen a területen a lakossági visszajelzések szerint, méghozzá, hogy ez a rész Nádor- vagy Adyvároshoz tartozik” – ezt már Borsi Róbert önkormányzati képviselő taglalta a sajtótájékoztatón, aki képviselői keretében egy ivókút kialakítását is biztosította. Hangsúlyozta, a jelen példa is mutatja, hogy a fejlesztések kapcsán Győr egész területén gondolkodik az önkormányzat, nem csak a városmagban.

 

——————————————————————————

 

Az Ady-domb felújításának készültsége elérte a 100%-ot

 

Az Ady-domb kivitelezése 2020. 05. 11-én elérte az 100%-os készültséget. A műszaki átadás-átvétel lezárására 2020. június 05-én került sor.

A felújítás révén egy többfunkciós, dús növényállományú, cserjékkel, fákkal beültetett közpark került kialakításra, bekapcsolva az Ady-szoborcsoportot is a park vérkeringésébe. Kiépült a park fenntartásához szükséges öntözőrendszer, valamint egy ivókút is létesült. Visszahelyezésre kerültek a játszótér elemei. A park központjában asztalokat, padokat, látszó beton ülőfelületeket helyeztek el. Létrejött egy „szabadtéri edzőterem” is.

Megújult a kutyafuttató területe, ahol kutya-WC, kutya-agility eszközök kerültek kihelyezésre.

Felújításra került a közvilágítás, LED-es lámpatestek, kandeláberek kerültek a parkba, és beépítésre került egy „okos oszlop” is, amely WIFI csatlakozási pontként szolgál.

 

 

—————————————————————————-

Az Ady-domb felújításának készültsége elérte az 50%-ot

 

 1. március 23-án megkezdődött az Ady-domb felújítása.

Az Ady-domb felújítása során egy többfunkciós, dús növényállományú, cserjékkel, fákkal beültetett közpark kerül kialakításra, ahol minden korosztálynak lehetősége lesz a pihenésre, rekreációra. A területen a közlekedési irányok megtartásával, a használati szokásokhoz igazodva térkövezett sétányokat alakítanak ki olyan módon, hogy az Ady-szoborcsoportot is bekapcsolják a park vérkeringésébe.

A park fenntartásához öntözőrendszer kerül kialakításra, ivókút kiépítése is megtörténik. Visszahelyezésre kerül a játszótér, melynek főbejárata mellett helyezkedik el a park központja asztalokkal, padokkal, látszó beton ülőfelületekkel és napvitorlával ellátva. Létrejön egy „szabadtéri edzőterem”is.

Megújul a kutyafuttató területe, ahol kutya-WC, kutya-agility eszközök kerülnek kihelyezésre.

Megújul a közvilágítás, a tervezett LED-es lámpatestek, kandeláberek a városban több helyen található típussal harmonizálóak lesznek.

A parkban beépítésre kerül egy „okos oszlop”, amely WIFI csatlakozási pontként szolgál.

A kivitelezés 2020. 04. 30.-án elérte az 50%-os készültséget. A műszaki átadás-átvétel lezárása 2020. június hónapban valósul meg.

———————————————————————————————————————————————————————————

Megnyitott a vásárcsarnok

2019. november 15-én, pénteken újra megtelt élettel a győri Vásárcsarnok. Gasztroshow-val, helyi termények kóstolójával várta a Vásárcsarnok az érdeklődőket, az első 200 vásárló pedig ajándék vászontáskát kapott ajándékba.

A több mint egy éves beruházással a Vásárcsarnok épületét átalakították és felújították, valamint kialakítottak egy több mint 250 férőhelyes parkolólemezt. A csarnokban összesen 51 üzlet kapott helyet, készült 4 darab elárusító pult, így a piactéren az őstermelők jobb körülmények között értékesíthetik portékáikat.

A csarnok és a parkolólemez közötti területen megépült a Kereskedők utcája is, ami a ruha, iparcikk és szezonális termékek árusítására kijelölt terület, itt 30 stand található. A korábban a vásárcsarnok melletti faházakban üzemelő büfék az épületbe kerültek.

A csarnok hétfőnként zárva tart, a hét többi napján minden reggel 6-kor nyit. Kedden, csütörtökön és szombaton 15 óráig, szerdán és pénteken 17 óráig, vasárnap pedig 11 óráig várja a vásárlókat.

 

A Vásárcsarnok és a parkolóház mellett megújult azok környezete is. Felújították a Vásárcsarnok előtti teret, a környező utak egy részét (Lehet utca, parkolóház melletti kiszolgáló út) és kialakításra került a Halacska park is.

A fejlesztések során az alábbiak valósultak meg a Vásárcsarnokot és parkolólemezt körülvevő területeken:

 • a fásítással, cserje- és évelő virágfelületek telepítésével nőtt a terület rekreációs értéke, többszintes növényállomány került kialakításra,
 • a közlekedési utak nyomvonalának módosításával megszűnt a kontrollálatlan áthaladás a zöldterületen, a park és a tér tartós ottlétre is alkalmassá vált,
 • a burkolatok és utcabútorok cseréjével a területek esztétikai megjelenése javult,
 • a közvilágítás is megújult a park funkcióihoz kapcsolódva, a beépített LED-es lámpatestek, kandeláberek a városban több helyen található típussal harmonizálóak lettek,
 • a parkosított területek fenntartásához öntözőrendszer létesült,
 • intelligens oszlopot (WIFI csatlakozási pont) és napvitorlát is beépítettek.

Minden korosztályt vár a Malom liget

Máris nagy népszerűségnek örvend a park, a tavasz beköszöntével sokan élvezik a megújult sportpályát, játszóteret, és a pihenő szigeteket…

A több mint kétszázmillió forint értékű beruházás egy újabb jelentős, belvároson kívüli fejlesztés, amely minden korosztálynak kínál kikapcsolódási lehetőséget. – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester a jó idő beköszöntével megtartott hivatalos parkátadón. Hozzátette, a rengeteg újonnan kihelyezett eszköz mellett a faültetési programhoz kapcsolódva új fákat is ültettek, és a város automata öntözőhálózata is tovább bővült, ahogy azt az idén is több helyütt tervezik. Az alpolgármester bejelentette, az idén egy automata illemhelyet is kihelyeznek a Malom Ligetbe, amely a város több pontján is jól bevált már.

Dr. Dézsi Csaba András önkormányzati képviselő a lakók nevében mondott köszönetet a fejlesztésért. Kiemelte, a körzetben három nagy park is található, a Malom Liget mellett a Kálvária úti és a Bem tér is, s az elmúlt időszakban mindhárom jelentős megújuláson ment keresztül. Ezek a parkok egyszerre nyújtanak esztétikai élményt, pihenést és sportolási lehetőséget az itt élőknek, míg növényzete révén a város tüdejeként is funkcionálnak.

Ackermann István, a Strabag területi igazgatója a fejlesztés részletei kapcsán megemlítette, megújult a park úthálózata, a sportpálya is jelentős átalakuláson ment át, a területet kerítés fogja közre, a pályán gumi burkolat található, az esti világításnak köszönhetően pedig sötétedés után is használhatók az eszközök. Bővült a sportolási lehetőségek köre, hiszen nemcsak teqball pályát, de négy kosárpalánkot is elhelyeztek ide. A pálya mellé ülőfal és pingpongasztal került.

A játszótér is új eszközökkel bővült, a terület nyugati részén pedig az idősebb korosztály számára alakították ki a pihenésre szolgáló kertrészt padokkal, asztalokkal. A járda mellett homok burkolatú pétanque pálya kapott helyet. A négylábúaknak kutyafuttató épült agility eszközökkel.

Győr Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában foglaltaknak megfelelően, a Zöld város kialakítása Győrben című, TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében újult meg a Malom Liget. A felújítás a HIDRO-PLAN Győriterv Mélyépítés Tervező Kft. és a STRABAG Általános Építő Kft. közreműködésével valósult meg.


Megújultan várja a tavaszt és az odalátogatókat a Malom Liget

Győr Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában foglaltaknak megfelelően, a Zöld város kialakítása Győrben című, TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében újult meg a Malom Liget.

A széleskörű fejlesztések a park adottságainak feltérképezését követően kezdődtek, amelynek keretében a terület funkcionális bővítésére és a növényállomány megújítására is sor került. A megszokott és szükséges haladási irányok figyelembevételével újult meg a liget úthálózata. A funkcionális kötöttségekre (közvilágítási oszlopok, buszmegálló, közlekedési irányok, vendéglő feltöltésének szükségessége, lakóépület bejáratai) tekintettel, a meglévő nyomvonalak csupán kis mértékben változhattak. A Corvin utca felől továbbra is biztosítani kellett a vendéglő gépkocsival való megközelíthetőségét, ugyanakkor a többi burkolat a gyalogos forgalom számára épült.

A park „kapuja” a Tihanyi Árpád utcai buszmegálló mellett található, ahol kismértékű teresedéssel bővült ki. A korábbi állapothoz képest a tér szintje a meglévő aszfaltos járda szintjére csökkent. Új megközelítési lehetőség nyílt az Álmos utcát átszelő gyalogos átkelőhely irányából. A sportpálya mellett járda épült a park belseje felé, ami a fiatalok teréhez kapcsolódik. Az Álmos utca melletti támfal szakasz elbontásra került, így a bekötés akadálymentesen használható.

A sportpálya szinte teljesen megújult: a területet kerítés fogja közre, a pályán gumi burkolat található, az esti világításnak köszönhetően pedig sötétedés után is használható. Bővült a sportolási lehetőségek köre, hiszen nemcsak teqball pálya, hanem 4 db kosárpalánk is elhelyezésre került. A fiatalabb korosztály számára sportpálya mellett, a kerítésen kívül egy tér került kialakításra, amelynek központi eleme a nézők számára tervezett ülőfal. Továbbá, egy pingpongasztal is helyet kapott a téren.

A játszótér megközelítése a park belsejéből történik. Mozgáskorlátozott gyermekek számára a meglévő fészekülés hintán kívül új játszóeszközök kerültek elhelyezésre (játékvár, forgó).

A terület nyugati részén az idősebb korosztály számára nyugodtabb kertrész került kialakításra. A járdák kisebb teresedésekkel bővültek, padok és asztalok telepítésével. A járda mellett homok burkolatú pétanque pálya kapott helyet. A terület északi részén kerítéssel körbevett kutyafuttató létesült a kutyák számára, játékeszközökkel.

A park új locsolóhálózata a zöldterület és a növények öntözését szolgálja.

A Corvin utca – Álmos utca kereszteződésében található szelektív hulladékgyűjtő sziget elkerítése esztétikailag növeli a sziget képét.

A Malom liget felújítása mintegy nettó 158 millió Forint értékben valósult meg, a HIDRO-PLAN Győriterv Mélyépítés Tervező Kft. és a STRABAG Általános Építő Kft. közreműködésével.


Kedden nyílik az ideiglenes vásárcsarnok!

 A vásárcsarnok felújítása egy új szakaszához érkezett. A parkolólemez építése már megkezdődött, és hamarosan a régi épület átépítése is indul. A kereskedők átköltöztek az ideiglenesen felépített sátorba, ahol 2018. szeptember 4-én megkezdődik az árusítás…

 

„Az projekt dinamikusan halad előre, már épül a mintegy 300 jármű befogadására alkalmas parkolólemez, amely a környéken tapasztalható parkolási problémákat lesz hivatott enyhíteni. A Malom ligetben megújuló zöldterület még az idén elkészül, és jövő nyár végére, ősz elejére a vásárcsarnok is teljesen megújul. – fogalmazott Radnóti Ákos az ideiglenes csarnok bemutatásán. Városüzemeltetésért felelős alpolgármesterként elmondta, a környéken a Modern Városok Programból megvalósuló kórházi és az önkormányzati forrásból felépülő Kuopio parki parkoló lemezzel mintegy 800 új parkolóhely jön létre. A város lakótelepi környezetének példátlan fejlesztése ez.

 

Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, egy nagyon összetett projektről van szó, amely komoly koordinációt igényel. Az ideiglenes sátor, amely jövő nyár végéig látja el a vásárcsarnok feladatait, az infrastruktúrával, közművekkel, parkolóval, kerítéssel együtt önmagában közel 200 milliós beruházás. Hozzátette, számos pozitív visszajelzés érkezett, bízik benne, hogy a vásárlók is elégedettek lesznek az ideiglenes létesítménnyel. Sági Géza hangsúlyozta, a munkálatok komplexitása ellenére arra törekednek, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen.

 

„A bérlőkkel egyeztetve, az üzlettulajdonosok és az őstermelők igényeit figyelembe véve alakítottuk ki az ideiglenes piacteret.” – ezt már Rotter Zsolt, a Győr-Szol Zrt. vagyonkezelési üzletágvezetője mondta a helyszínen. Fontos tudni, hogy a ruházati és háztartási cikkeket értékesítő kereskedők egyelőre maradnak az eredeti helyükön. A sátorba viszont átköltözik mintegy negyven üzlet és közel száz őstermelő. Bár a költözés folyamatos, a sátor szeptember 4-től várja a vásárlókat. A nyitva tartás megegyezik a vásárcsarnokéval, vagyis a hétfői szünnapot követően kedden és csütörtökön 6:00-15:00 óráig, szerdán és pénteken 6:00-16:00 óráig, szombaton 6:00-14-ig, míg vasárnap 6:00 és 11:00 óra között várják a vásárlókat. Őket a sátor előtti, ötven jármű befogadására alkalmas murvás parkoló is segíti.

 

Szeptember 10-ig a régi épület teljes kiürítése is megtörténik, és elindul a tényleges felújítás. A vásárcsarnok jelenlegi szerkezete megmarad, de az új létesítmény nagyobb, tágasabb helyet kínál majd a látogatóknak. A projekt keretében modern, korszerű, akadálymentesített piactér jön létre, amely közvetlen kapcsolatban áll majd a szomszédságában felépülő parkolólemezzel. A fejlesztés a közeli, nagyobb zöldterületek, mint a Malom liget, Ady-domb (úgynevezett MATÁV játszótér), a csarnok előtti tér megújítását és egy új zöldövezet kialakítását is tartalmazza.

 

Az összességében hárommilliárd forintos projektre a város kétmilliárd forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. A győri önkormányzat a Zöld város kialakítása Győrben című (azonosítószám: TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001) projekt keretein belül a 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel konzorciumban együttműködve valósítja meg a fejlesztéseket. A konzorcium az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból nyerte a vissza nem térítendő támogatást.


Kezdődik a vásárcsarnok felújítása

A Herman Ottó utcai Vásárcsarnok felújítását, hozzá kapcsolódóan parkolólemez építését, valamint zöldterület-fejlesztést is tartalmazó projekt a 2018. július 16–i munkaterület átadással kezdetét veszi, amely ideiglenes forgalmi változással jár, a vásárcsarnok szeptember 1-ig üzemel

A munkálatokra a város 2 milliárd forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. A győri önkormányzat a Zöld város kialakítása Győrben című (azonosítószám: TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001) projekt keretein belül a 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel konzorciumban együttműködve valósítja meg a fejlesztéseket. A konzorcium az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból nyerte a vissza nem térítendő támogatást.

„A győriek számára nagyon fontos helyszínről van szó, hiszen sokan szerzik be itt a friss és egészséges termékeket, azonban a területen komoly problémát okoz a közlekedés és a parkolás is” – mondta el Borkai Zsolt. A polgármester hangsúlyozta, a pályázati forrás segítségével a program ezekre a problémákra is komplex megoldást nyújt azon túl, hogy korszerű, az árusok és a vásárlók igényeit kielégítő, modern csarnok jön létre.

A projekt keretében egy korszerű gépészeti technológiával rendelkező csarnoképület valósul meg, amely közvetlen kapcsolatban áll a szomszédságában felépülő parkoló-lemezzel. Az ide érkező vásárlók tehát a parkolóból közvetlenül is meg tudják közelíteni a vásárcsarnok területét.

Az épülő parkolólemez 299 jármű befogadására lesz alkalmas és elektromos autók töltésére is lehetőség nyílik.

A Vásárcsarnok jelenlegi szerkezete megmarad, de az új létesítmény nagyobb, tágasabb helyet kínál majd a látogatóknak, akiket lift és mozgólépcső is kiszolgál majd. Ahogy Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója a tavalyi év őszén megtartott lakossági fórumon hangsúlyozta, a korszerűsítés után szeretnék megőrizni a vásárlás kialakult szokásait, de mindezt egy komfortosabb környezetbe helyezve. A Vásárcsarnok akadálymentesítése is megtörténik. A fejlesztés a közeli, nagyobb zöldterületek, vagyis a Malom liget, Ady-domb (az úgynevezett MATÁV játszótér), Halacska, és a Vásárcsarnok előtti tér megújítását is tartalmazza, ide értve a területek rehabilitációját, a növényzeten túl a köztéri berendezések, a kerti bútorok, az út- és térburkolatok, a locsolóhálózat felújítását. A meglévő zöldterületek mellett a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnoknál új zöldövezetet is kialakítanak.

Fontos információ, hogy a Győr-Szol Zrt. hétfőn (2018.07.16.) 9:00 órakor átadja a Vásárcsarnok felújításához kapcsolódó parkolólemez munkaterületét a Fodor Kft. és FK-System Kft. alkotta Vásárcsarnok 2018. Építő Konzorciumnak. Ezután megkezdik a terület körbekerítését, amely azt jelenti, hogy a területen megszűnik közel 130 parkolóhely. Ugyanezen a napon 10:00 órakor az Ideiglenes Vásárcsarnok kialakításához szükséges munkaterületet is átadják a Terán Kft-nek, ami miatt további három parkolóhely szűnik meg. A munkálatok idején tehát ideiglenesen a megállási lehetőségek korlátozsával kell számolni, ám a kialakítás után jelentős kapacitás-növekedés történik. A beruházó kéri a lakosok és a piacra érkezők türelmét, és azt, hogy a forgalmi változásokra fokozottan figyeljenek.

A beruházás menetéről a közelmúltban a Győr-Szol Zrt. tartott részletes tájékoztatót, amelyen elhangzott, a Vásárcsarnok üzleteinek bérlői, árusai és dolgozói az építkezés idején egy ideiglenes piactéren folytatják munkájukat. Rotter Zsolt üzletágvezető kifejtette, ennek során a jelenlegi „MATÁV” játszótér területén hoznak létre ideiglenes murvás parkolót a vásárlók részére, melyet az ideiglenes piac megnyitása után használhatnak, vagyis a játszótér ideiglenesen megszűnik, de – ahogy írtuk – a projekt része lesz a zöldterület rehabilitációja is. Ezzel párhuzamosan a Herman Ottó és a Lehel utcában korlátozzák a parkolást az építési munkálatok aktuális igényeinek megfelelően. Az augusztus a közlekedésben is változást ígér az ott lakóknak a Verseny utca–Szigethy Attila úti csomópont építésével, amely a Verseny utca meghosszabbítását, be- és kikanyarodási lehetőséget a Szigethy Attila útról a Verseny utcába, jelzőlámpás csomópont építését jelenti.

Augusztustól a csarnok melletti büfésor árusítóhelyeit is bezárják. Szeptemberre elkészül az ideiglenes piac, amelyben egy nagy sátor, 6 faház, 37 konténer és 96 darab őstermelői asztal biztosítja az árusítást. A területen kiépített közművek, piaciroda és illemhelyek várják az árusokat és a vásárlókat.

A tervek szerint szeptember 1. és 10. között kerül sor a vásárcsarnok jelenlegi épületének kiürítésére, mindeközben szeptember elején megnyitják a vásárlók előtt is az ideiglenes piacot.


Megújul a vásárcsarnok és környezete

Kedvezményezett neve: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

A PROJEKT CÍME: Zöld Város kialakítása Győrben

A SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 588 311 732 Ft

A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE (%-BAN): 100%

 

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt keretein belül a 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel konzorciumban együttműködve a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok felújítását, hozzá kapcsolódóan parkolólemez építését, valamint a nádorvárosi akcióterület zöldterület-fejlesztését kívánja megvalósítani.

Győr Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában (ITS) Nádorváros városrész vonatkozásában nevesítve van a Zöld város projekt, ezzel együtt a Vásárcsarnok és környékének fejlesztése. Átfogó cél, hogy az épített környezet színvonala elérje a hasonló méretű európai városok legjobbjainak szintjét. A város őrizze meg és tartsa kiváló állapotban gazdag építészeti, városépítészeti örökségét, és a kortárs építészet eszközeivel folyamatosan gazdagítsa azt. Folyamatosan újítsa meg és tartsa jó karban közterületeit, növelje azok attraktivitását. Emellett a természeti környezet esetében a város őrizze meg és tartsa kiváló állapotban különleges természeti környezetét, kiemelt figyelmet fordítson folyóvizeire és a vízpartokra. Folyamatosan újítsa meg zöldfelületeit, növelje azok funkcionális értékét és attraktivitását. A környezeti ártalmakat minimálisra szorítsa vissza, kiegyensúlyozott környezeti állapotokat tartson fenn.

 

Győr Megyei Jogú Város által megvalósítandó feladatok bemutatása:

Az akcióterület zöldterületein (~18900 m2) az évek során kisebb-nagyobb felújítások történtek, azonban ezek nem voltak teljes körűek, átfogóak. A zöldterületeken a korábbi fejlesztések időbeli eltolódása miatt a kiválasztott burkolatok, felszerelések típusai eltérőek, így a fejleszteni kívánt területek nem mutatnak esztétikus képet, nincs meg a stílusbeli összhang, az egységes megjelenés. Emellett a köztéri berendezések sem nyújtanak esztétikai élményt, várható elhasználódásuk is más-más időpontra tehető.

A projektben a zöld-területfejlesztéssel érintett területek: Malom liget, Vásárcsarnok előtti tér és a kapcsolódó utak, Halacska tér, Ady-domb.

A megvalósítandó zöldterületek komplex rehabilitációja magában foglalja az adott területek minden kertépítészeti elemének megújítását. A növényzeten túl a köztéri berendezések, a kerti bútorok, az út- és térburkolatok, locsolóhálózat együttes felújítását. A zöldfelületek megújítása a meglévő növényzet frissítésével, gazdagabbá tételével, valamint intenzívebb fenntartói tevékenységgel történik a projektben.

Tervezett tevékenységek a zöldterület-fejlesztés során:

•           az érintett területek faállományának állapotfelvétele és tervszerű állománycseréje;

•           az érintett területek cserjeállományának növelése (hiányos sövények pótlása, új cserjefelületek létesítése);

•           az érintett területek virágosítása (egy- és kétnyári virágágyak létesítése, fenntartása);

•           a fenntartási munka intenzitásának növelése (pl.: locsolóhálózat kiépítésével stb.);

•           meglévő, tönkrement térburkolat átépítése;

•           új zöldszigetek kialakítása a térburkolatban (a Vásárcsarnok működéséhez igazodva);

•           árnyékadó fák telepítése új térhálóban, és/vagy foltszerűen;

•           pihenőterületek kialakítása, padok és egyéb köztéri felszerelések beépítése, szemeteskukák kihelyezése;

•           meglévő zöldfelület rehabilitációja: gyomirtás, felülvetés, újrafüvesítés, ezzel párhuzamosan többszöri fűnyírás, öntözési lehetőség kiépítése.

A projekt keretein belül az újonnan kialakított, Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok mellett kialakítandó zöldterület (Halacska tér) által Győr Megyei Jogú Város zöldfelületei növekednek, ezen felül a jellemzően 10 emeletes házak között kialakítandó új terület nagyban növeli a lakosság komfortérzetét, életminőségét.

Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. által megvalósítandó tevékenységek bemutatása:

A Győrben évtizedes hagyományokkal rendelkező, közkedvelt Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok egy 30 évvel ezelőtti funkcionális rendszert mutat, ami azonban a piaci hatások, elvárások, a vásárlók igényeinek kiszolgálása érdekében jelentősen átalakult, a szabványok, előírások, a megnövekedett forgalom figyelembe vétele nélkül. A Vásárcsarnok mai közlekedési állapota – különösen a kiemelt piaci napokon – nem megfelelő. Zsúfoltság, telítettség, parkolóhelyek jelentős mennyiségi hiánya, utóbbi következményeként a környező utcákban jelentős mértékre kiterjedő, gyakran szabálytalan parkolás, logisztikai problémák jellemzik a Vásárcsarnok környéki területeket.

A következő évtizedekre szóló megoldás a Vásárcsarnok meglévő épületének nagymérvű átalakítása és felújítása, valamint egy 250-280 férőhelyes parkolólemez kialakítása, mely közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Vásárcsarnok épületével. A fejlesztés során fontos a jelenlegi kereskedelmi területek és egységek megtartása, valamint megoldandó az épület körül esetlegesen elszórt kereskedők rendezett térben való elhelyezése, az így felszabaduló terek közterületként történő újratervezése. Emellett a vásárcsarnokban meglévő, elavult gépészeti rendszerek teljes elbontása és új korszerű rendszerek kiépítése szükséges, közmű rekonstrukcióval, energetikai korszerűsítéssel kiegészítve.

Az épületen belüli vertikális árumozgatásra teherlift kerül kialakításra.

Az esélyegyenlőség jegyében az épületben a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő lift beépítése, valamint akadálymentes mellékhelyiség, információs pult kerül kialakításra és a mozgáskorlátozottak számára kialakított parkoló épül ki az épület környezetében. A mozgásukban korlátozottak számára mozgólépcső kerül beépítésre a csarnokban, ami lehetőséget ad az emeleti terek jobb kihasználására, ezáltal az üzemeltetés optimalizálására is.

A parkolólemezen elhelyezésre kerül az elektromos járművek számára töltőberendezés.

A Vásárcsarnok fejlesztése elősegíti a fenntartható és minőségi foglalkoztatást, ezáltal a gazdasági növekedést, valamint a helyi gazdasági szereplők számára, ezen belül elsősorban a kereskedelmi és szolgáltató szektor vállalkozásai számára, biztosít bővülési lehetőséget. A Vásárcsarnokban üzleti tevékenységet folytató vállalkozások számának növekedésével javul a gazdasági aktivitás, illetve nő a versenyképesség a magasabb minőségű és szélesebb körű szolgáltatások által.

A projekt az infrastrukturális és zöldfelület-fejlesztéseken át szolgálja az akcióterület gazdaságélénkítő és népességmegtartó megújítását a köz- és a magánszféra összefogásával, fejlesztéseik időben és helyben történő koncentrálásával. A projekt ezen túl a kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó egységek megújításával hozzájárul a munkahelyteremtéshez is.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. október 29.

A projekt azonosítószáma: TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001