A Városi Fecskevédelmi Program során Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Bizottsága folyamatos lépéseket tesz a fecskék költési sikerének érdekében. A hatékony segítség első lépése a problémák felmérése és azok folyamatos megoldása.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának segítségével a Környezetvédelmi Bizottság felmérte hol és hogyan tudunk a leghasznosabban segíteni a fecskéknek városunkban.

Fecskék fészkeinek védelme

Annak ellenére, hogy a fészkek leverését a törvény szabályozza, ez az egyik leggyakoribb probléma. A fészekleverések oka nem mindig az építőipar ténykedése. Sokaknak a fecskékkel járó kellemetlenség, vagyis a madárürülék is elég ok a fészek leverésre. Sokan úgy gondolják a fecskeürülék veszélyt jelent, ugyanakkor az semmivel nem jelent nagyobb veszélyt, mint bármilyen más állati ürülék. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy építkezés, felújítás előtt, homokfalak kialakítása előtt időben kérjék szakember segítségét, így megelőzhető a munkálatok leállásával járó kellemetlenség. A fecskefészek leverésének engedélyeztetéséről, mulasztásával járó folyamatokról a GYIK menüpontban olvasható!
Kérjük a lakosságot, hogy a  kivitelezések után esetleg megjelenő fészkek alá egy nagyon egyszerű fecskevédelmi eszközt, egy fecskepelenkát helyezzenek ki a madárürülék kezelésére. A „fecskepelenka” egy fészkenként legalább 30x20 cm körüli fa, fém vagy műanyag lap, de akár más anyagból is elkészíthető, amit közvetlenül a fészek alá kell felszerelni. A „fecskepelenka” felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad. A legújabb megfigyelések azt támasztják alá, hogy védelmi szempontból is hasznos a „fecskepelenka.” A tavaszi fészekfoglalási harcok során legyengült fecskéket és a repülni tanuló fiókákat is megvédi az esetleges földre zuhanástól. De az esős, szeles időben is lehetőségük van ezen helyekre behúzódni. A „fecskepelenkát” a madarak érkezése előtt tavasszal, vagy távozásukat követően, ősszel kell kihelyezni. A felszereléskor ügyelni kell arra, hogy a „fecskepelenkát” legalább évente egyszer, lehetőség szerint ősszel, meg kell tisztítani az ürüléktől.
Fecskepelenkát vásárolhatunk, de magunk is elkészíthetjük otthon. Ebben minden segítséget megad az MME honlapja.


https://www.mme.hu/fecskepelenka

Alternatív sárgyűjtőhelyek kialakítása

A legjobb nekünk és a fecskéknek is az, ha ők maguk építik meg fészkeiket. De ebben segítenünk kell nekik, ugyanis a XXI. századi élettel járó nagyfokú térburkolás, másfelől a rendkívül aszályos időjárás miatt nagymértékben leszűkültek a sárgyűjtés természetes lehetőségei. Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Bizottsága a szakemberek által feltérképezett városi molnárfecske-kolóniák közelében sárgyűjtőhelyeket alakít ki a város több parkjában a GyőrSzol segítségével.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a kertes házaknál, a hétvégi telkeken, de akár erkélyeken balkonládákba, állattartótelepeken, lovardáknál is kialakíthatóak sárgyűjtőhelyek. Kérjük Önöket, amennyiben lehetőségük van erre készítsenek Önök is ilyen alternatív sárgyűjtőhelyet! Minden segítséget megtalálnak az MME honlapján.
https://www.mme.hu/sargyujtohelyek

Műfészkek, fecskehotelok kihelyezése

Az évről-évre visszatérő fecskepárok fészkeiket akár több éven keresztül is lakják, nem építenek új fészket, csak akkor, ha a régi már nincs meg, vagy helyrehozhatatlan állapotban van.
A fecskefészkek leverése – amellett, hogy bűncselekményt is megvalósíthat - nem jelent megoldást, hiszen a fecskék is ragaszkodnak az általuk kiszemelt fészkelő helyhez, évről-évre visszatérnek, így a megoldás a velük való kulturált együttélés. A több helyen látható távol tartó hatásúnak vélt eszközök, így pl. a szalagfüggönyök, riasztó szalag, galambtüske alkalmazása nem jelentenek hatékony megoldást! A fecskeház, vagy fecskehotel kihelyezése esetén a fecskék számára választási lehetőség adódik a fészkelőhely megválasztására (az épületek falai helyett a felkínált telep elfogadásának lehetősége révén). Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Bizottsága a következő költési szezon elején tervez a városban kihelyezni fecskehotelokat. Ezek kialakításában szakemberek segítségét kérjük, hogy a fecskéknek a lehető legpraktikusabb szerkezetet hozzuk létre. Amennyiben úgy érzékeli, hogy a fecskék hirtelen elvesztették fészküket és hamarosan költésre kerülne sor, Ön is helyezzen ki egy mű fecskefészket, segítve ezzel a szorult helyzetbe került fecske párt.
Mű fecskefészket vásárolhatunk, de magunk is elkészíthetjük otthon.  Az MME honlapja segít abban is, hogy hova, milyen módon érdemes műfészkeket kitenni. http://www.mme.hu/mu_fecskefeszkek

Városi léptékű állományfelmérés

Győr Megyei Jogú Városban soha nem volt még állományfelmérés, de az ország más nagyvárosában sem, így országosan is kivételes adatállománytgyűjtésbe kezdhetünk most. Minél szélesebb területen zajlik és minél állandóbb az állomány szemmel tartása, annál biztosabb következtetéseket vonhatunk le, arról, hogy a fecskék hogyan reagálnak a védelmi tevékenységre. Az állományfelmérés sosem tud teljesen pontos lenni, hiszen a szakemberek nem jutnak be minden ház udvarába. Még akkor is egy becsült adattal számolhatunk, ha a lakosság egy része is aktívan megfigyeli a fecskéket és lejegyzi a látottakat. A madármegfigyelések bevett gyakorlata, hogy az állományok becsült számával dolgoznak a szakemberek.
Kérjük Önöket, hogy vegyenek részt aktívan az állományfelmérésben! Az otthonukban, utcájukban, munkahelyükön -Győr közigazgatási területén gyakorlatilag bárhol- megfigyelt fészkekről és fecskékről két módon adhatnak számot. Az állomnyfelmérésben való részvételi lehetőségről a GYIK menüpontban informálódhatnak!

A biológiai szúnyoggyérítés

Kétségtelen a túlszaporodott szúnyogok okozta kellemetlenség, mint ahogyan az is kétségtelen, hogy a kémiai gyérítés nemcsak a szúnyogokat, hanem az egész rovarállományt megfertőzve egészen az emlősökig, így az emberig is kifejti mérgező hatását. A nagyfokú kémiai gyérítés  hatásai miatt a fecskéknek gyakorlatilag nincs mit enniük. Pedig egy fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg. Orbán Zoltán, az MME szóvivője figyelmeztet minket, hogy “ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a "nyakunkon". A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek.” Ezért (is) folyamatosan csökkentenünk kell a kémiai gyérítőszer használatát, ha azt szeretnénk, hogy a fecskék is segítsenek a szúnyoggyérítésben és a gyérítés a lehető legtermészetesebben történjen városunkban. A biológiai gyérítés preventív mivoltából kifolyólag három éven belül biztosan érzékelteti majd hatékonyságát. Addig viszont szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy Önök is tehetnek a szúnyogok ellen, ha odafigyelnek, hogy saját kertjükben ne adjanak lehetőséget a szúnyoglárvák megjelenésének! Hogy mit tehet Ön, magánemberként, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében, arról a GYIK menüpontban olvashat részletesen.