Időjárás

20 °C

június 20. | Gyárfás

Deutsch English
Április 7: az Egészség Világnapja
Április 7: az Egészség Világnapja
Április 7. az Egészség Világnapja, amikor az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO 1949-ben történt megalakulását ünnepeljük. Ebből az alkalomból a WHO minden évben egy népegészségügyi szempontból jelentős témát ajánl a figyelem középpontjába. Az idei év témája a XI. században nem volt még annyira jelentős, mint épp most, a koronavírus világjárvány idején.
 
A WHO Közgyűlése 2020-at az „Ápolók és szülésznők nemzetközi évének” nyilvánította, amely egyben a 2020-as Egészség Világnap témája is. Az idei világnap témájáról bővebben ide kattintva olvashat.
 
Dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere úgy fogalmazott, „Az Egészség Világnap ma még többet jelent számunkra, mint bármikor. Ma, amikor a világ egy emberként fog össze a járvány megfékezéséért. Ma, amikor az egészségért, az életért folytatott harc a kórházakban is rendkívüli körülmények között zajlik. Ilyen körülmények között dolgoznak nap, mint nap fáradhatatlanul az ápolók, és az édesanyák legfőbb támaszaként a szülésznők is. Munkájuk felbecsülhetetlen, ezért ott kell, hogy álljunk mögöttük mindannyian, hiszen ők azok, akik naponta kockáztatják életüket az egészségünk megóvásáért.”
 
A polgármester hozzátette, „Most azzal tehetünk a legtöbbet egészségünkért és az egészségügyi dolgozókért, ha még a Húsvét és a jó idő ellenére is otthon maradunk, betartjuk a higiénés szabályokat, és szűk családi körben ünneplünk.”
 
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a WHO Egészséges Városok program keretében, minden évben az Egészség-Piac lakossági egészségmegőrző programsorozattal kapcsolódik az Egészség Világnaphoz. 25 év után először, a veszélyhelyzet miatt nem áprilisban, hanem ősszel tartják meg 12 városrészben a rendezvényeket.