Időjárás

26 °C

június 19. | Gyárfás

Deutsch English
Elszállították a Bem téri szobrot, megújul a szökőkút és környezete
Elszállították a Bem téri szobrot, megújul a szökőkút és környezete

Folytatódik a szökőkút felújítási program, amelynek keretében megkezdődött a Bem téren található „Fiú tállal” című műalkotás, a hozzá tartozó medence és környezetének felújítása, szépítése.

A Győr-Szol Zrt. által koordinált rekonstrukciós munkálatok a Kiss Sándor 1965. március 20-án felállított „Fiú tállal” szobrának restaurálásával kezdődnek. A szökőkútként is működő alkotást a helyszínről elszállították, hogy szakemberek szobrászművész irányításával elvégezhessék a restaurálási munkálatokat. A bronz szobor felületén lévő hiányosságokat, lyukakat, foltokat pótolják, az anyag teljes felületét megtisztítják. A művet a visszahelyezéskor az alak lábába belülről elhelyezett csapokkal rögzítik majd a talapzathoz (az eddig durva, külső csavarozás helyett).

A „Fiú tállal” szobor szökőkútként is működött, most ennek a funkciónak a visszaállítása is megtörténik. Dr. Dézsi Csaba András polgármester ígéretet tett a felújítására, mely munkálatok most elkezdődnek és tervezetten májusra elkészülhet a beruházás. Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester hozzátette, hogy Győrben a vége felé jár a szökőkút felújítási program, ennek jegyében kerül sor a Bem térire, s ami még elmaradt, szeretnék a közeljövőben befejezni.

A Bem téri szökőkút felújítása során a területen új gépészeti aknát alakítanak ki, és vízforgató berendezést helyeznek üzembe. A szoborhoz tartozó medencetér teljes felújítása is megtörténik, a medencetest törött részeit kicserélik, elvégzik a szükséges pótlásokat és megtisztítják a teljes felületét. A felújításnak köszönhetően a visszaáll az eredeti vízkép: a szobor táljából a medencébe csorgó vízsugár.

Ezzel párhuzamosan megtörténik a szobor és a medence környezetének megszépítése is. A medence köré, mintegy 30 négyzetméteres felületre térburkolat kerül, a terület többi részére gyeptéglákat helyeznek el, így több mint 250 négyzetméter gyep szolgálja majd a pihenőket. A fű gondozását automata öntözőrendszer biztosítja. A szobor környezetébe hat új padot és két hulladékgyűjtő edényt helyeznek el. A Zrínyi utcával párhuzamos járdaszakasz mellé lomblevelű örökzöld sövényt ültetnek, a téren futó gyalogjárdát néhány méterrel odébb helyezik.

A tervek szerint még az év első felében a Bem térre egy új, a város több pontján – Malom-liget, Bisinger sétány, adyvárosi tó, Zechmeister utca – már jól bevált automata illemhely is kerül.