Időjárás

28 °C

június 21. | Alajos, Leila

Deutsch English
Százezer virág kerül a város köztereire
Százezer virág kerül a város köztereire

A Mártírok útja melletti virágágyásba a jubileumi évben a 750-es számot formázzák a virágok. A napokban városszerte mintegy százezer palántát ültetnek el, a lakossági virágigénylés pedig minden eddigi érdeklődést felülmúlt…

„Fontos év számunkra az idei, amikor Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóját ünnepeljük. Ennek tiszteletére az idén a frekventált helyen lévő ágyás virágai is ezt a számot mintázzák.” – mondta a virágok elültetésekor Dr. Dézsi Csaba András. A polgármester hozzátette, zajlik a város virágosítása, amibe a Győr-Szol Zrt. mellett a lakosság is kiveszi a részét. Mint mondta, a meghirdetett lakossági virágosztásra minden eddigit túlszárnyaló igény érkezett. Hozzátette, a járványidőszakban előtérbe került a kertészkedés, a környezetszépítés, amely jó hatással van a lelkünkre.

„A napokban mintegy százezer egynyári virág kerül ki a város köztereire. Zajlik a zöld területek gondozása, amelyek megfelelő állapotáról már mintegy negyven helyen automata öntözőrendszer gondoskodik.” – emelte ki Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester, aki emlékeztetett arra, ilyen rendszer telepítése kezdődött a héten a Móricz Zsigmond rakparton is. A lakossági virágosztással kapcsolatban elmondta, mintegy kétezren jelentkeztek a megadott határidőig, és fejenként húsz növényt lehetett igényelni, ami többszöröse az eddigi években megszokott igénynél. A jelentkezőket hamarosan értesítik az átvétel helyéről és módjáról.

Hajtó Péter a terület önkormányzati képviselője köszönetet mondott a Győr-Szol Zrt. munkatársainak azért a munkáért, amit a virágosítás során végeznek. Megköszönte a gyárvárosiak aktivitását is, akik éltek a lehetőséggel, hiszen a városrészben, annak szépítésére 750 növényt osztottak szét. Kiemelte, a virágosítás azt is jelzi nekünk, hogy egy szép tavasz, illetve nyár elé nézünk, amikor méltó módon ünnepeljük meg a 750. évfordulót.

A Mártírok útja melletti virágágyásba a megszólalók mellett Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos és Szeles Szabolcs alpolgármester közreműködésével ültették el a 750-es évet formázó virágokat. Ide összesen 2600 darab növény került, köztük bordó levelű díszburgonya, papagájfű és piros virágú begónia. A virágágy mögötti molinón az ünnepi év logója jelenik meg.

A Győr-Szol Zrt. az egynyári virágok kiültetését már múlt héten megkezdte, azt megelőzően pedig megtörtént a virágágyak előkészítése is. A százezer virágot két hét alatt ültetik el, a munkában általában 20 fő vesz részt, egy nap alatt mintegy 14.000 tő növényt helyeznek ki előre meghatározott terv szerint a virágágyásokba. A program keretében virágba borult többek között a Honvéd liget, az Eötvös és a Bisinger park, a Batthyány, a Kálóczy tér, a Radó sziget és a Káptalandomb is.

A szakemberek idén is előtérbe helyezték a magyar fajtákat, amelyek jól tűrik a városi élet sajátosságait. Így került a közterületekre díszburgonya, bársonyvirág, begónia, vízifukszia, rózsanád, papagájfű, kakastaréj, díszcsalán, kisebb mennyiségben dália, borzas kúpvirág, zsálya, pillangóvirág, bojtocska, hamvaska. A közterületen elhelyezett virágládákba 4050 egynyári növény kerül, főleg petúnia, díszburgonya, ezüstös pázsitszulák és balkon aranya.  Az ültetést követően fontos feladat a virágok rendszeres öntözése, tápoldatozása, gyomtalanítása és növényvédelme is.