Időjárás

20 °C

szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Deutsch English
22 új csuklós busz a győri tömegközlekedésben – várják a menetrendi észrevételeket
22 új csuklós busz a győri tömegközlekedésben – várják a menetrendi észrevételeket

A napokban 16 új Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz érkezett városunkba, és hamarosan további 6 ugyanilyen járművel gazdagodik a győri tömegközlekedés. A polgármester bejelentette, felülvizsgálják a menetrendet, amihez várják a lakosság javaslatait…

Emlékezetes, hogy az év elején 17 darab, féléves Mercedes-Benz 628 Conecto típusú jármű kapcsolódott be a győri közlekedésbe. Ezekkel és a 22 új csuklós busszal együtt a 101 járműből álló járműpark mintegy 40 százaléka lecserélődik, és a flotta átlagéletkora hét évvel csökken.

„Arra törekszünk, hogy folyamatosan javítsuk a győri tömegközlekedést. Az új buszok megérkezése kényelmesebb utazást biztosít, és nem elhanyagolhatók a környezetvédelmi, forgalomtechnikai szempontok sem.” – hangsúlyozta Dr. Dézsi Csaba András polgármester hétfőn, amikor a járművek megérkeztek városunkba. Hozzátette, a tömegközlekedés minőségének javítását nem csak a járműpark, de a menetrend frissítésével is szeretnék elősegíteni. Ennek érdekében felülvizsgálják a jelenlegi menetrendet, aminek első lépéseként a győriek javaslatait várják a busz@gyor-ph.hu e-mail címen. Kiemelte, csak az ide érkező észrevételeket tudják összesíteni és figyelembe venni a szakemberek október végéig. „Közben az autóbuszvezetőket is megkérdezzük személyes tapasztalataikról, javaslataikról, amelyeket a szakemberek szintén figyelembe vesznek a változtatások során.”

A Győrbe érkezett új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, akadálymentes kialakításuknak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímával felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

Mint megtudtuk, az első hét autóbusz már hétfőn délután forgalomba állt, hozzájuk napokon belül további kilenc csatlakozik, lefedve a város teljes területét. A járatok elsősorban a diákok és a hivatásforgalom igényeit szolgálják ki, valamint az egészségügyi ellátások igénybevételét segítik.

“Jelentős lépés történt januárban a győri tömegközlekedésben, amikor a 17 új jármű megérkezett, hiszen az elmúlt fél év tapasztalatai nagyon kedvezőek. A további 22 csuklós busz megérkezésével már 39 új jármű vesz részt a győri tömegközlekedésben, amely jelentős minőségbeli változást jelent.” – mondta el Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő. Kara Ákos országgyűlési képviselő hozzátette, napi szintem mintegy nyolcvan jármű látja el a feladatot, ezt a jövőben ötven százalékban új járművekkel tudja megtenni a szolgáltató. Mint mondta, ezt az utat szeretnék a jövőben is folytatni, és a fejlesztéseket nem csak a tömegközlekedésben, de az élet többi területén is továbbvinni.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese az eseményen elmondta: „Noha országosan 70 településen látják el a helyi közlekedési közszolgáltatást, különösen fontos számukra Győr helyi közösségi közlekedésének fejlesztése, hiszen évente több mint harmincmillió, naponta átlagosan 80 ezer utast szállítanak a városban. „Az önkormányzattal szorosan együttműködve, több lépcsőben modernizáljuk a járműparkot, és bízunk benne, hogy a jövőben további új autóbuszok beszerzéséről születhet megállapodás a várossal. Munkatársaink számát is szeretnénk növelni: folyamatosan várjuk a jelentkezőket helyi autóbuszvezetőink és a műszaki kollégáink közé a szolgáltatás zökkenőmentes ellátása érdekében.” Ezzel kapcsolatban megtudtuk, a Volánbusz toborzó programot tart kedden 9:30-tól 14:00 óráig a helyközi buszpályaudvaron.

A most érkezett buszokkal együtt év végéig összesen 90 azonos típusú jármű áll forgalomba országszerte. A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű jármű növeli az utazási komfortot és ezzel a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.