Időjárás

15 °C

május 22. | Konstantin

Deutsch English
Török nagykövet a Városházán
Török nagykövet a Városházán

Törökország magyarországi nagykövetét, Gülşen Karanis Ekşioğlut fogadta dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere május 9-én, kedden.

Dr. Dézsi Csaba András rendszeresen fogadja más országok nagyköveteit. A polgármester korábban lapunknak is kiemelte: elterjedt a hír, hogy Győr nyitott város és nyitott városvezetése van, így szívesen jönnek ide a diplomaták.

A beszélgetés angolul zajlott, dr. Dézsi Csaba András mellett Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek fogadták a török diplomatát, akit Sedat Karaoglan, kereskedelmi tanácsos kísért el. Gülşen Karanis Ekşioğlu elárulta: jól ismeri Magyarországot, diákként sok időt töltött itt, hiszen Németországban tanult, és sokszor járt hazánkban is.

Dr. Dézsi Csaba András a beszélgetés kezdetén elmondta, hogy hazánk jó kapcsolatot ápol Törökországgal. A török nagykövet rámutatott: Magyarország az elsők között ismerte el 1923-ban a török köztársaságot, és azóta létezik a török nagykövetség is hazánkban. A találkozó első részén a gazdasági lehetőségeket ismertették a felek, Gülşen Karanis Ekşioğlu beszélt arról, hogy Törökország hangsúlyt fektet arra, hogy más országokban is képes legyen mezőgazdasági vagy ipari termelésre. A nagykövet külön kiemelte a TOGG elektromos autómárkát, mely teljes mértékben török gyártású.

Dr. Dézsi Csaba András bemutatta Győr kiemelkedő gazdasági helyzetét, melyet az alapoz meg, hogy a Bécs-Budapest-Pozsony háromszögben található a város. A polgármester kiemelte a Széchenyi István Egyetemet, mely a város egyik fontos intézménye, és az ország egyik leggazdagabb egyeteme.

Természetesen szóba került az orosz-ukrán háború kérdése is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy azok, akiknek hatása lehetne a kimenetelre, nem viselkednek egyértelműen, mást mondanak, és mást csinálnak. „Törökország ugyanazon az állásponton van, mint Magyarország: békére van szükség!” – jelentette ki Gülşen Karanis Ekşioğlu.

Dr. Dézsi azt is megosztotta a nagykövettel, hogy régóta foglalkozik politikával, és beszélt arról is, hogyan ismerte meg Szijjártó Pétert, Magyarország mostani külgazdasági- és külügyminiszterét, aki fiatalkorában dr. Dézsi mellett kezdte pályafutását.

A polgármester rámutatott: könnyen megértjük egymást Törökországgal, hiszen sok dologban egyformán gondolkozik a két nép. A nagykövet megosztotta azt is: diákként, amikor Németországban tanult, egyfajta romantikával gondolt az Európai Unióra, de ma már másképp látja a szervezetet, és látja a problémáit is az előnyök mellett. Kiemelte: megtiszteltetés és privilégium Törökország magyarországi nagykövetének lenni, és vissza fog térni Győrbe a jövőben is. Dr. Dézsi Csaba András elmondta: keresik a jövőben is az együttműködés lehetőségét a nagykövetséggel.