Időjárás

27 °C

szeptember 28. | Vencel

Deutsch English
Polgármester a rádióban
Polgármester a rádióban

Parkolás, fejlesztések, állatvédelem – a többi között ezeket a témákat is érintette a városvezető a viziten, rádiónk stúdiójában csütörtökön. Dr. Dézsi Csaba András egy felmerült probléma kapcsán úgy fogalmazott: az soha nem kellemetlen, amikor bármilyen területen a győriek érdekeit kell képviselnie.

Parkolásról beszélt elsőként a polgármester a találkozón. „Folyamatosan fejlesztjük a parkolóhálózatot, de annyit nem lehet építeni ami elég, sok helyre lenne még szükség” – fogalmazott a városvezető, majd elmondta, fontos a nyitott városháza program, hiszen ez ügyben is rengeteg észrevétel érkezett a polgármesterhez.

„A hármas zónában a lakók kérésére finomhangoljuk a bérlet konstrukciót. Az elmúlt 10 évben másfélszeresére nőtt az autók száma, ami több szempontból is nagy terhet jelent” – mutatott rá dr. Dézsi Csaba András.

„Ez nem arról szól, hogy fizetős legyen vagy sem az adott parkolózóna, hanem a közlekedésbiztonsági szabályozás szempontjából több szakember véleményéből kell kiválasztani azt, ami leginkább megfelel a győriek igényeinek. Változtatni sosem késő, az soha nem kellemetlen, amikor a győriek érdekeit képviseljük” – hangsúlyozta a város első embere. A parkolóbérletek kérdését tovább fűzve ugyanakkor kiemelte, hogy az állandó lakcím megléte gazdaságilag is nagyon fontos Győr város működéséhez, hiszen az ideiglenes lakcímmel rendelkezők nem számítanak bele a kvótákba, mikor központilag az elvonásokat számítják.

Közlekedésnél maradva az elektromos roller rendszerről is szólt a vizit vendége. „Valóban egy picit drága, így sokak számára nem előnyös, ezt már jeleztük, hogy a működtető vállalat próbálja meg korrigálni az árakat. Szerencsére egyébként olyan probléma nincs vele, amitől a győriek tartottak!” – árulta el tapasztalatait dr. Dézsi.

Az elmúlt napokban újabb nagy mennyiségű eső zúdult Győrre, a csapadékvíz elvezetése egyes helyeken ismét problémát jelentett. „Zajlik a munka a háttérben, így szerencsére már nem érintett akkora területet ez a nehézség, mint korábban. Intenzíven dolgoznak a szakemberek, hogy hogyan lehet a rendszert még jobbá tenni és a komplex problémára megoldást találni!”

Fejlesztésekről szólva az épülő mentőállomásról kérdezték a műsorvezetők a polgármestert. Dr. Dézsi Csaba András elmondta, hogy fantasztikusak a térségünkben működő szakemberek, így örömteli, hogy létrejöhet ez a modern, minden igényt kielégítő beruházás. Stratégia kérdés volt, hogy az egészségüggyel kapcsolatos változtatások ilyen formán megvalósuljanak. Az, hogy a mentőállomás elkerül a belvárosból, logisztikai szempontból is fontos változás!”

A szociális ágazatban béremelést eszközöltek – erről is kifejtette véleményét a polgármester. „Kértem, hogy tekintsük át, milyen béremelést tudunk adni, ez már elengedhetetlen volt. Örömteli, hogy meg tudtuk valósítani a 15%-os alapbér emelést. Az óvodai és bölcsődei dolgozókat pedig most úgy próbáljuk segíteni, hogy egy ezer forintos havi parkolójegyet igényelhetnek, így könnyen meg tudnak majd állni a munkahelyük közelében!” – hívta fel a figyelmet a városvezető.

Nagyon sok felületen, sok üzenetet kap a polgármester, ezért létrehoznak egy weboldalt a közeljövőben. „A gyor.hu-n most is minden közérdekű információ megtalálható és a Győr+ is hathatósan segít a tájékoztatásban, amit ezúton is köszönök” – ismertette dr. Dézsi.

A műsor második felében hallgatói kérdésre reagálva a polgármester elmondta, folyamatosan zajlik az uszodák felújítása, így azokat a közeljövőben folyamatosan megnyitják majd. „A nagy energiaáremelések miatt szükséges egyes energetikai fejlesztések bevezetése, például a fényforrások cseréje. Az Aqua Sportközpont nagymedencéje várhatóan júniusban megnyílik” – mondta dr. Dézsi. Hozzátette: sajnos a Magyar Vilmos Uszoda nagyon rossz állapotban volt, a kivitelezőt már kiválasztották a közbeszerzésen, zajlik a munka de rengeteg a teendő a létesítményben.

Kiemelt téma az állatvédelem is városunkban. Május 17-én ezzel kapcsolatban egy nagyszerű program valósul meg Győrben, a Dunakapu téren, Szívügyünk az Állatvédelem címmel. „Jelentős program a környezet- és állatvédelem. A célunk az, hogy a felelős állattartásra felhívjuk a figyelmet, hogy csak az vegyen magához házi kedvencet, aki megfelelően tud róluk gondoskodni. Szeretnénk, hogy minél kevesebb állat legyen, akit menteni kell. Ezeknek a kis élőlényeknek is lelkük van, vigyázzunk rájuk” – mutatott rá a rendezvény jelentőségére a polgármester.

Fejlesztésekre visszatérve a kekszgyári kocka beruházásának jelenlegi állásáról is szólt a városvezető. Mint mondta, az eseményen rengeteg emlék jutott eszébe, például mikor alpolgármesterként tüntetett a kekszgyár bezárása ellen, de kiderült az is, hogy fiatalon rengeteget dolgozott a gyárban a város első embere. „Örülök, hogy a gazdaságnak sikerült megmentenie az épületet! Olyan innovációs központ jöhet létre, melyben jelentős fejlesztések, ötletek, jövőbe mutató elképzelések valósulhatnak meg!”

Emberi hangon címmel podcast csatornát indított dr. Dézsi Csaba András, melyet saját bevallása szerint nagy örömmel csinál. Mellette egy izgalmas előadásra is felhívta a figyelmet a polgármester, hiszen az MCC következő estjén Nagy Feróval közösen vendégeskednek.

Végezetül a Vaskakas Tavernáról szólt a viziten a városvezető. A projekt kapcsán kiemelte, hogy a Győr-Szol megvásárolta az épületet, melyet több fázisban újítanak majd fel. „A kultikus, ikonikus helyeket kötelességünk megvédeni az utókornak!” – zárta a csütörtöki beszélgetést a polgármester.