Időjárás

21 °C

június 19. | Gyárfás

Deutsch English
A hazai rallysport legjobbjai is rajthoz állnak a Győr Rallyn
A hazai rallysport legjobbjai is rajthoz állnak a Győr Rallyn

A hazai rallyszezon egyik fénypontjának ígérkezik a hétvégén zajló WHB Győr Rally. A sportprogram mellett más szakágak képviselői és junior versenyzők is rajthoz állnak a belvárosi gyorsaságin, a kiegészítő programok között a Széchenyi Egyetemi Csoport tagja, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Széchenyi István Egyetem kitelepülése is látható, lesz sportautó- és veteránautó-kiállítás, valamint gokartpálya is. A program 2023. szeptember 8-10. között zajlik, a külső gyorsasági szakaszok kivételével ingyenesen látogatható.

Több évtizedes álom valósul meg a hétvégén a WHB Győr Rally megrendezése révén: a győri sportbarátok által alapított Arrabona Rally Club, a TRP Hungary és a Mitko Magyarország összefogásával 2023. szeptember 8-10. között visszatér a magyar rallysport Győrbe, és olyan történelmi helyszíneket is érint, mint a cseszneki, a Tényő-Ravazd közötti gyorsasági szakasz vagy a Rábaring. A verseny legemlékezetesebb helyszíne azonban várhatóan a Győrben zajló belvárosi gyorsasági szakasz lesz.

A versenyen a HUMDA Országos Rally Bajnokság ORB, ORC, Historic, ORB2 és ORB3 kategóriája áll rajthoz. A belvárosi gyorsasági szakasz előtt és után junior versenyzők is pályára léphetnek, és a közönség megtekintheti a Showtime műsorszámot is, amelyben más szakágak kiválóságai ülnek a volán mögé.

A program 2023. szeptember 8-án 17 órától kezdődik az ORB3 rajtdobogójával a Városház téren. Az ORB mezőnye hat különböző gyorsasági szakaszt teljesít a két nap folyamán. A Győr körüli külső gyorsasági szakaszokat két alkalommal is érintik a versenyzők, így összesen 11 gyorsasági szakaszt tartanak meg. A Power Stage a Rábaringen lesz.

A WHB Győr Rallyra 136 versenyzőpáros nevezett, ami a szezon késői szakaszában egy új verseny esetében kiemelkedő érdeklődés. A nevezők között számos győri és Győr-Moson-Sopron megyei versenyző szerepel a junioroktól az első osztályig. A mezőnyben egy igazi csúcstechnológiájú versenyautó is szerepel a világbajnokságból származó Citroën C3 WRC révén, amit Bútor Róbert vezet majd. A rendkívül ritka versenyautót a promóter, a versenyző és partnerei összefogásának köszönhetően láthatja a közönség.

Benevezett a versenyre a Hungarian Motorsport Academy tehetséggondozó program által támogatott Csomós Miklós, aki nemrég a magyar rallysport történetében is meghatározó sikert ért el az FIA Rally Európa-bajnokság csehországi fordulóján elért 2. helyével. Mellettük természetesen rajthoz áll az ORB értékelés bajnoki címére hajtó Vincze Ferenc-Percze Nándor páros és a 2. helyezett Turán Frigyes-Farnadi Ágnes duó is.

A Showtime műsorszámban is lesz ritka versenyautó: Olaszországból érkezik Győrbe a TCR Europe és a TCR Italy versenysorozatokban induló Losonczy Levente túraautója. A győri sportoló Hyundai Elantra N TCR típusú autójával 3. helyet ért el az olasz bajnokság imolai futamán, a belvárosi gyorsaságin Győr sportért is felelős alpolgármestere, Radnóti Ákos és az ismert énekesnő, Lola lesz az utasa.