Időjárás

20 °C

június 20. | Gyárfás

Deutsch English
A magyar kultúra hete január 18-24. között
A magyar kultúra hete január 18-24. között

Bár a járványhelyzet nem teszi lehetővé, hogy személyesen vegyünk részt a kulturális programokon, Győrben mégis megrendezik A magyar kultúra hetét, amelynek keretében hétfőtől vasárnapig minden nap több időpontban ingyenes online kulturális eseményeket követhetünk…

Kulturális intézményeink produkciói Győr város hivatalos facebook oldalán lesznek láthatóak. Győr idén ünnepli királyi várossá válása 750-ik évfordulóját, s ezek a programok már az évfordulóra épülnek. – mondta Dr. Dézsi Csaba András polgármester a Győrplusz Rádióban. A változatos programok közül néhányat fel is villantott: Megtekinthetünk például egy kisfilmet a Győri Balett táncművészeivel, amelyben a művészeknek a városhoz való kötődését is megismerhetjük, a Vaskakas Bábszínház Boldog Születésnapot című filmjével köszönti Győrt, de részt vehetünk egy különleges online kulisszajáráson is a Győri Nemzeti Színházban, ahol a nézők bepillantást nyerhetnek olyan helyekre is melyeket eddig nem ismerhettek. Lesz műhelybeszélgetés Berkes Kálmánnal a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetőjével, de online előadások is, többek között Győr 1271. évi kiváltságleveléről, a város híres tudósairól, irodalmárairól, Győr múltjáról. Nem maradnak ki a zenés irodalmi műsorok, minikoncertek, alkotó, kézműves videók és a komolyzenei koncert, színházi és bábszínházi előadás sem.

A Magyar Kultúra Napját minden évben január 22-én ünnepeljük annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az idén a járványhelyzet miatt ugyan nincs lehetőség a nyilvános ünnepi műsor megrendezésére, ám a program nem marad el, az online térben lehet majd követni azt. A kultúra napi ünnepségen a polgármester átadja a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat, Győr Város Ezüst Emlékérmét, továbbá a kulturális intézmények munkatársainak az elismeréseket. Az ünnepség a városi facebook oldalon jövő pénteken 17:00 órától lesz látható, 18:00 órától pedig a Győr Plusz Televízióban is megtekinthető.

A programok részletesen a képre kattintva megismerhetők: