Időjárás

30 °C

június 21. | Alajos, Leila

Deutsch English
A városi szúnyoggyérítésről
A városi szúnyoggyérítésről

A Győr-Szol Zrt. közleménye:

Az elmúlt napokban a Győr-Szol Zrt. megbízásából biológiai és – ebben a szezonban először – kémiai szúnyoggyérítést végeztek a város kritikus területein földi eszközökkel.

A biológia szúnyoglárva-gyérítés megelőző tevékenység, melynek során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe, hogy az ott található, még fejlődésben lévő lárvákat elpusztítsa. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ezt az eljárást idén már több esetben alkalmazta a Győr-Szol Zrt.

Azonban a biológiai gyérítés sajátossága, hogy teljes hatékonyágát csak több éves, következetes és rendszeres alkalmazásával éri el. Éppen ezért szükséges az eljárást a földi kémiai gyérítéssel kiegészíteni, ami a már kifejlett, repülő szúnyogok irtására szolgál. Az időben megkezdett beavatkozásoknak köszönhetően a lakóövezetekben élők idén még nem találkoztak zavaró mennyiségű vérszívóval, ám az árterekben, fás, bokros zöldterületeken már megjelentek a repülő szúnyogok. A kémiai gyérítéssel a szolgáltató igyekszik megakadályozni a szúnyogok robbanásszerű elszaporodását, azt hogy zavaró mennyigében jelenjenek meg a lakókörnyezetben. Az erre a célra alkalmazott szer rendelkezik az egészségügyi hatóságok engedélyével, az alkalmazott koncentrációban sem emberre, sem a ház körül élő állatokra nem ártalmas. Másodlagos hatásként ugyanakkor jelentősen hozzájárul a kullancsok elpusztításához is.

A Győr-Szol Zrt. a gyérítésekről minden esetben előzetesen tájékoztatja a lakosságot, a szúnyogok jelentős elszaporodásának megakadályozása érdekében pedig folyamatos párbeszédet folytat a Győrben élőkkel. A sajtón keresztül illetve a közelmúltban a háztartásokba eljuttatott szórólapokkal már több alakalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

A szolgáltató köszöni a győriek együttműködését, a szúnyogirtással járó kellemetlenségek elviseléséhez pedig az érintettek türelmét és megértését kéri. Amennyiben a város valamely területén a közösség úgy érzékeli, hogy szükség lenne a gyérítések gyakoriságának növelésére, kérjük, jelezzék a Győr-Szol Zrt. felé. Valamennyi intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a városban élők, az ide érkezők a szabadban is nyugodt körülmények között tölthessék idejüket, élvezhessék a nyarat. – szerepel a szolgáltató közleményében.