Időjárás

30 °C

június 21. | Alajos, Leila

Deutsch English
A Zöld utcai Bölcsőde komplex fejlesztése – TOP-6.2.1-16-GY1-2018-00002
A Zöld utcai Bölcsőde komplex fejlesztése – TOP-6.2.1-16-GY1-2018-00002

A projektről

A kedvezményezett neve: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: A Zöld utcai Bölcsőde komplex fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 317 524 500 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: . A projekt keretében a 9028 Győr, Zöld u 38. hrsz. 591/5 bölcsőde komplex fejlesztésére került sor. A projekt célja a Zöld utcai bölcsődében a modern, színvonalas, minőségi oktató-nevelő munkához szükséges környezet kialakítása. A minőségi környezet lehetővé teszi a minőségi foglalkoztatást és hozzájárul, hogy a kisgyermekes anyukák, szülők könnyebben és gyorsabban visszatérjenek a munka világába. A felújított épület és korszerű eszközpark segítségével a 0-3 év közötti gyermekek ellátási körülményei javulnak, a sajátos nevelési igényű gyermekek felzárkóztatása, segítése magasabb színvonalon, jobb környezetben történhet.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. március 31.
A projekt azonosító száma: TOP-6.2.1-16-GY1-2018-00002

BEFEJEZŐDÖTT A ZÖLD UTCAI BÖLCSŐDE KOMPLEX FEJLESZTÉSE
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a Zöld utcai Bölcsőde komplex fejlesztésére, melynek keretében több mint 400 millió forintból újult meg az intézmény.
A projekt célkitűzése az volt, hogy a Zöld utcai bölcsődében a modern, színvonalas, minőségi gondozási, nevelési munkához szükséges környezet alakítsanak ki az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség alapelveinek figyelembevételével. A felújított épület és korszerű eszközpark segítségével a 0-3 év közötti gyermekek ellátási körülményei jelentősen javultak.
A három gondozási egységből álló, földszintes, 66 férőhelyes bölcsőde előre gyártott váz-és homlokzati vasbeton panelszerkezettel készült épületét 1984-ben építtették. A fejlesztés során az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve teljes külső hőszigetelést, lapostető szigetelést, nyílászárócserét, fűtés és villamosrendszer korszerűsítést hatottak végre. A bölcsődei közszolgáltatást végző, közösségi funkciókat ellátó és ügyfélforgalmat lebonyolító épületrész felújítása során pedig projektarányos és komplex akadálymentesítést végeztek. A felújítási munkálatokon túl eszközbeszerzésre is sor került, amely segítségével a korszerű szakmai irányelvek mentén végzett gondozó, nevelő tevékenység végezhető a bölcsődében. A kivitelezést követően lehetővé vált az épület költséghatékonyabb fűtése, üzemeltetése, a gyermekek és dolgozók komfortérzetének növekedése az energia-takarékossággal a fenntartható fejlődés elősegítése. Az infrastrukturális felújítással párhuzamosan a bölcsőde eszközparkjának fejlesztésére (eszközbeszerzés- bútorok, udvari játékok, fejlesztő eszközök, informatikai eszközök, főzőkonyha eszközök) is sor került.
„A Zöld utcai Bölcsőde komplex fejlesztése” című, TOP-6.2.1-16-GY1-2018-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósult meg. Az elnyert támogatás összege: 403 396 545 Ft.


 

Átadták a felújított Zöld utcai Bölcsődét

Az egy évvel ezelőtt kezdődő komplex felújítást követően szeptember elsejétől ismét birtokba vehetik a kisgyermekek a Zöld utcai Bölcsődét. A modern, színvonalas, minőségi oktató-nevelő munkához szükséges környezet kialakítása lehetővé teszi, hogy felejthetetlen bölcsődés éveket biztosítsanak a legfiatalabb generációnak.

Teljes körű felújítás történt a Zöld utcai Bölcsődében, amely 2019. augusztus elsejével kezdődött TOP-os pályázat keretében. Dr. Dézsi Csaba András polgármester a nyitás előtti átadáson köszöntőjében azt emelte ki, hogy a külső-belső átalakítással, az energetikai fejlesztéssel, az udvar parkosításával, modern játszóeszközökkel történő felszerelésével egy korszerű intézmény nyitja meg újra kapuit, ahol a kisgyermekek biztonságban érzik magukat, a szülők biztonságban tudják a gyermekeiket és a munkatársak is modern körülmények között dolgozhatnak. „Köszönöm a szülők, a szakemberek és a gyermekek kitartását az elmúlt egy évben, hogy a gyermekellátás zökkenőmentesen zajlott. Kívánom, hogy a legfiatalabb generáció számára átadott intézményben mindenki jól érezze magát. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a városi bölcsődék és óvodák felújítása folyamatos legyen a következő időszakban is” – mondta a városvezető.

„A fejlesztés során felmerülő költségek összege 426 millió forint volt, az önkormányzat 110 millió forintot biztosított a város költségvetéséből a munkálatokhoz. Rengeteg energia van abban, hogy ez a bölcsőde magas színvonalon működhet tovább” – tette hozzá dr. Pergel Elza alpolgármester. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő felidézte, hogy az 1980-as években még magánkézben volt a Zöld utcai Bölcsőde, a mellette lévő Tárogató úti Óvoda és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola területe, amelyet a város vásárolt meg és hozta létre a három intézményt. A mostani komplex bölcsődefelújítás során 66 kisgyermek gondozását tudják biztosítani 22 fős gondozói létszámmal.

A felújított épület és korszerű eszközpark segítségével a 0-3 éves közötti gyermekek ellátási körülményei javultak, a sajátos nevelési igényű gyermekek felzárkóztatása, segítése magasabb színvonalon, jobb környezetben valósulhat meg. Hajszán Gyula önkormányzati képviselő szerint a szabadhegyi új generáció felnevelkedésében továbbra is nagy szerepet kap az óvoda és iskola mellett a most átadott, újranyitott bölcsőde.

A negyven éves épületegyüttes felújítása során a 3 pavilonban 6 csoportszobát alakítottak ki. Az intézményen belül saját főzőkonyha, a kicsik számára tornaszoba, pavilononként előtér, öltöző, mozgáskorlátozott gyermekek által is használható mosdóhelyiség, a csoportszobákból nyíló kis raktárhelyiségek mellett dolgozói étkező, mellékhelyiségek és a vezetői iroda is található. A felszerelések lehetővé teszik a hallókészülékkel rendelkező kisgyermekek segítését, a vakok és gyengén látók számára olvasható tájékoztató táblákat helyzetek el a folyosókon. Bartalné dr. Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója hozzátette, az új bútorok és új játékok elhelyezésében augusztus közepétől már a bölcsőde dolgozói segítettek. A megújult épületben jelenleg 52, év végére azonban már 66 kisgyermeknek tudnak elhelyezést biztosítani. Szeptember elsejétől kezdődik a beszoktatás az újonnan érkezőknek, néhány régebbi bölcsődést pedig visszavárja a megszépült régi-új környezet. Folytatódhat az a szakmai munka, amely a legkisebbek fejlődését szolgálja. – számolt be az eseményről a Győrplusz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Végéhez közeledik a Zöld utcai Bölcsőde felújítása

A 2019.08.01-jén átadott munkaterületen folyamatosan zajlik a Zöld utcai Bölcsőde felújítási munkája. Folyamatos a kivitelezés, már elérte az 75 % - os készültségi szintet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Folyamatos  a kivitelezés

A 2019.08.01-jén átadott munkaterületen folyamatosan zajlik a Zöld utcai Bölcsőde felújítási munkája. A kivitelezés elérte az 50 % - os készültségi szintet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Megkezdődött a kivitelezés

2019.08.01-én átadásra került a munkaterület a kivitelező részére , a kivitelezés azóta folyamatosan zajlik.