Időjárás

13 °C

június 15. | Vazul

Deutsch English
Aláírták a testvérvárosi szerződést
Aláírták a testvérvárosi szerződést

Szerdán ünnepélyes keretek között írták alá Csíkszereda és Győr várasai között létrejött testvérvárosi megállapodást a győri Városházán. A dokumentumot a két város polgármestere, Korodi Attila és dr. Dézsi Csaba András látta el kézjegyével.

A Városháza dísztermében a Magyar és a Székely himnusz elhangzása után köszöntő beszédében dr. Dézsi Csaba András kiemelte: „Kevés szebb és meghatóbb érzés van annál, mint amikor messze városunktól, egy másik országban magyar beszédet hallunk, olyan, magyarul gondolkodó emberekkel találkozunk, akikkel közösek a történelmi gyökereink. A mi történelmünk úgy alakult, hogy 1920. június 4.-e óta saját magunkkal vagyunk körülvéve, ami az eltelt 100 évben annyi emóciót, dühöt, gondolatot generált, hogy ezek szavakba öntéséhez egy könyvtárnyi szellemi táplálék is kevés lenne. Győr mindig is szívügyének tekinti, hogy a határon túli városokkal jó kapcsolatot ápoljon, és ezen belül is kiemelt figyelmet szentel a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásnak.”

Hozzátette, hogy a most megkötött testvérvárosi kapcsolatban megtalálják a lehetőségeket a két város intézményei.

„A Kárpát-medence, határokon innen és túl, egy tér, ahol mi magyarok élünk és értéket teremtünk. A Kárpát-medence nyugati oldalát önök, a keleti végeit pedig mi védjük. Büszkén valljuk, hogy tényleg védőbástyái tudunk lenni a Kárpát-medencének és az erdélyi magyarságnak. Nekünk, mint megyei jogú városnak feladata a székely magyarság védelme, és ez a feladat több mint egyszerű városvezetés”- mondta az ünnepségen Korodi Attila Csíkszereda polgármestere.

A testvérvárosi szerződés aláírása után a székelyföldi küldöttség rövid sétát tett a történelmi belvárosban, megismerkedtek a barokk Győr épített kincseivel.