Időjárás

21 °C

június 14. | Vazul

Deutsch English
Amerikai vendégek a Városházán
Amerikai vendégek a Városházán

Idén Budapest ad otthont a „Hungarian Summit” elnevezésű rendezvénynek, melynek célja, hogy az Egyesült Államok és Magyarország oktatási, kulturális és vállalati szereplői megismerjék egymást, és ennek révén erősödjenek a gazdasági, a társadalmi és az üzleti kapcsolatok a két ország között. Eddig egyedülálló módon az amerikai küldöttség elhagyta a fővárost, és látogatást tett Győrben, ahol a polgármester fogata őket a Városházán.

Hungarian Summit elnevezésű rendezvényt Pazaurek Piros közép-floridai tiszteletbeli konzul asszony kezdeményezésére évente rendezik meg az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon, évenként változó helyszínnel. Idén a központi háromnapos rendezvénynek Budapest ad otthont, ugyanakkor az a megtiszteltetés érte a Széchenyi István Egyetemet, hogy delegáció egy teljes napra Győrbe látogatott. A program során az amerikai vendégek látogatást tettek az egyetemen, az Audi Hungaria Zrt. gyárában és a Révai Miklós Gimnáziumban, valamint fogadta őket Győr város polgármestere is.

Dr. Dézsi Csaba András üdvözlő beszédében megismertette a vendégeket a város gazdag történelmi múltjával és ipari fejlődésének állomásaival és bemutatta egyetemi életét is.

„A városunkban működő Széchenyi István Egyetem egyedülálló együttműködést épített ki a világ egyik vezető autóipari konszernjével, így sorra képezik a mérnököket az Audi Hungária szakmai támogatásával. Hallgatóink által tervezett energiatakarékos járművek évről-évre megnyerik a világ versenyeket. És persze a tudományok más ágaiban is sikeresek a győri kezdeményezések. Kitűnő jogi és zenei kar működik a győri campuson a mérnöki kar mellett. A sokszínű képzési palettát, nagy örömünkre, nagyon sok külföldi hallgató használja ki a világ minden tájáról. Egyetemi város vagyunk, olyan, ami nyitott a forradalmi ötletekre, a fejődésre. Ipari parkunk évtizedek óta Magyarország meghatározó tényezője, folyamatos fejlesztését pedig stratégiai célként kezeljük. Győrt az ipari fejlesztések tették azzá, amit ma látnak” – emelte ki a városvezető.

Az amerikai vendégek különböző területeket, szervezeteket képviseltek. A tiszteletbeli konzul asszony mellett részt vett a látogatáson Derrick Henry, Daytona Beach polgármestere, az USA legnagyobb autóverseny-sorozatokat működtető szervezetének, a NASCAR-nak az igazgatója, öt USA egyetem elnöke és a magyar diplomáciai testület tagjai.