Időjárás

0 °C

november 29. | Taksony

Deutsch English
Arany Rózsa a győri virágokért
Arany Rózsa a győri virágokért

Minőségi díjat hozott a virágosítás és a városszépítés a Folyók Városának

Országos Arany Rózsa minőségi díjat kapott Győr, a Magyar Turisztikai Ügynökség idén 29. alkalommal meghirdetett „Virágos Magyarország” országos környezetszépítő versenyen. A díjat Radnóti Ákos, városüzemeltetésért is felelős alpolgármester vette át a város képviseletében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2022-ben is meghirdette a „Virágos Magyarország” környezetszépítő versenyét. A június 15-án zárult idei megmérettetésre 349 település összesen 452 pályázattal nevezett, a zsűrizést pedig több mint 150 kertész- és tájépítész szakember végezete a nyár folyamán.

Győrben a zsűrizést Ambrus Mária tájépítész, évelő szakértő és Laczkó Mária, a Virágos Magyarország régió vezetője, illetve a Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. igazgatója végezte, mindketten bebarangolták Győr közterületeit és gondozott zöldfelületeit még júliusban.

A virágmustra alatt a zsűritagok fokozottan figyeltek a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére, a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre a település zöldfelületi programjára valamint a közösségi részvételre, a lakosság és a civil szervezetek bevonására.

Kiemelt figyelmet kapott az értékelésnél a település turisztikai jelentősége valamint a korszerű hulladékgazdálkodás és megújuló energiaforrások felhasználása is.

Győrben 2022-ben több mint 100 ezer virágpalántát ültetettek és gondoztak a városüzemeltetéssel foglalkozó szakemberek a megyeközpont terein és parkjaiban. Mindezek mellett jelentős fásítási program is zajlik a városban, évenként több mint ezer facsemete és különféle cserje kerül a Folyók Városának zöldterületeire. A város parkjai az elmúlt évek alatt megújultak és folyamatosan fejlődnek.

A november közepén átadott Arany Rózsa díjjal az évek óta folyamatos győri városszépítő munkát jutalmazta a Magyar Turisztikai Ügynökség.  Az elismerést Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester vette át Budapesten, aki elsőként megköszönte a hivatali kollégáinak a kiemelkedő munkát, illetve a városüzemeltetésben napi szinten is részt vevő Győr-Szol Zrt. dolgozóknak a szorgos és lelkiismeretes munkáját. Hozzátette azt is, hogy 2016-ban már Orbán Viktor miniszterelnök különdíjában is részesült a város ebben a pályázatban, azaz azt jelenti, hogy évek óta kiemelkedő munka folyik ezen a területen.

„A rengeteg tavaszi, nyári virágosítás, kiegészülve a téliekkel is, az évente zajló nagyszabású faültetési program, aminek keretében több, mint 1000 fa-és cserje kerül elültetésre hosszú évek óta, a parkok megújítása, az öntözőrendszerek telepítése, a körforgalmak parkosítása, a nem működő szökőkutak újraindítása, felújítása és a környezetük újjászületése, és a város területén végzett kimagasló köztisztasági munkák is mind-mind beletartoznak a sikerbe. Fontos, hogy Dr. Dézsi Csaba András javaslatára már védett a Püspökerdő és a marcalvárosi kiserdő is, illetve kezdeményezése révén a Győrkőcliget is tele van már új fákkal, mely évente tovább bővül a születendő győri gyermekek után. Szóval rengeteg esemény zajlik a környezet megszépítése és védelme érdekében, melyet továbbra is folytatni fogunk, s ebben, illetve ennek megőrzésében is számítunk a lakosság segítségére és együttműködésére, hogy továbbra is ilyen szép maradjon városunk.” – fejtette ki Radnóti Ákos.