Időjárás

32 °C

július 16. | Valter

Deutsch English
Átadták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát
Átadták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát

Zsilipeléssel egybekötött hajós sajtótájékoztatón csütörtökön ünnepélyesen átadták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát Gönyűn.

Kara Ákos országgyűlési képviselő szerint a 30 milliárd forintos beruházás amellett, hogy a vízi élőhelyek rehabilitációjában és az árvízvédelemben jelentős szerepet vállal, Győr érdekeit is szolgálja majd.  A folyó vízfelületének növekedése ugyanis a sport és a turizmus számára is kedvező lesz.

Dr. Nagy István agrárminiszter visszaemlékezésében kiemelte, hogy annak idején milyen káros következményei voltak a Nagy-Duna elterelésének, az akkori vízvesztés ellenére azonban a táj szépsége fennmaradt, és napjainkban is él.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szintúgy a magas vízszintek előnyeit emelte ki, hiszen így nem víz nélküli partok láthatók. Győr, mint a folyók városa pedig ezáltalhozzá méltó arculatot kap.

A létesítmény komplex kialakításának köszönhetően egyszerre több funkciót is ellát. Az árvízkapu és a vízeresztő a Nagy-Dunából érkező vízmennyiség, egyúttal a vízduzzasztó hatás csökkentésére és szabályozására szolgál. A rámpák és sólyáka sportokat kedvelők számára könnyíti meg a kajakok, kenuk kézi átemelését, míg hajózsilip ennél is fontosabb feladatot lát el: a vízi közlekedést segíti majd a szintkülönbségek áthidalásával. Ez utóbbi nyáron napközben 3 óránként nyílik ki, télen viszont ennek rendszerességét csökkenteni fogják. Végül a beépített hallépcső egyfajta ökológiai folyosóként funkcionál majd az élővilág számára, szem előtt tartva annak védelmét.