Időjárás

11 °C

szeptember 29. | Mihály

Deutsch English
Átadták a Szent László-díjakat
Átadták a Szent László-díjakat

Szent László hosszú időre megalapozta Közép-Európa és országunk történelmi szerepét, valódi történelmi súlyát. Ezt kell megőriznünk, erősítenünk – hangsúlyozta beszédében dr. Dézsi Csaba András polgármester a hétfőn délután tartott ünnepi közgyűlésen.

Szent László-nap alkalmából ünnepi díszközgyűlést tartottak a városházán, ahol átadták a Szent László érem díjakat. Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédét azzal kezdte, hogy a múlt hétvégi Szent László-napi programok sok ezer embert vonzottak, amely megmutatta, hogy mit jelent nekünk, győrieknek ma is Szent László, a lovagkirály emléke.

A politikus felelevenítette, hogy Szent László a hatalomra jutása után hozzáfogott a rendteremtéshez, kiadta a III. törvénykönyvét. Mindenekelőtt a tulajdon védelmét szigorította meg. Tudta, hogy közbiztonság nélkül nem lehet államot építeni, nem lehet közösséget teremteni. Felismerte, hogy egy törvények betartása nélküli ország gyenge és támadható. Következetességének, lovagi erényeinek, erkölcsösségének, szigorú, de igazságos rendteremtésének, példaadó bátorságának köszönhető, hogy szigora ellenére számtalan rokonszenves mondát szőtt róla a nép.

A polgármester beszélt arról is, hogy olyan éveket élünk, amire nem számítottunk, ami váratlanul ért bennünket. „Nehéz időszak vár ránk, szomszédunkban háború dúl, és bebizonyosodott, hogy a globális világ milyen gyorsan válik tehetetlenné a súlyos kihívásokkal szemben. Az egész világnak, az országnak és városunknak is okoz bizonytalanságot a jelenlegi helyzet. Ezt megoldani csak megértéssel, összefogással lehet. Én bízom a győriek józanságában, képességeiben, kreativitásában és összefogásában, mely számtalanszor bizonyította életképességét a város történetében. Szent László hosszú időre megalapozta Közép-Európa és országunk történelmi szerepét, valódi történelmi súlyát. Ezt kell megőriznünk, erősítenünk„ – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

A beszédet követően Pergel Elza alpolgármester ismertette a közgyűlés határozatait, a polgármester pedig átadta a Szent László díjakat.

Szent László érem díjban részesült Csepi László a katasztrófavédelem területén végzett, több évtizedes, elhivatott munkája, az ukrán menekültek ellátásában tanúsított helytállása, valamint Győr város épített értékeinek bemutatása terén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként. Malasits Zsolt Ferenc a város hírnevét öregbítő, kulturális életét gazdagító, értékes művészeti tevékenysége, valamint civil közösségek alapításában és működtetésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként vehette át a Szent László-érmet. Pálfalvi Gábor Győr sporthagyományainak ápolása terén végzett példaértékű munkája, több évtizedes, magas színvonalú sportszakmai tevékenysége, valamint a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány és a Győri Ovifoci Klub alapításában és működtetésében vállalt meghatározó szerepe érdemelte ki a díjat. Radek József több évtizedes, magas színvonalú nyomdaipari munkássága, valamint a győri intézmények, társadalmi szervezetek és hátrányos helyzetű csoportok nemes lelkű támogatása terén kifejtett tevékenysége elismeréseként kapta meg a Szent László-érmet.