Időjárás

30 °C

június 21. | Alajos, Leila

Deutsch English
Átadták az új győri jégcsarnokot
Átadták az új győri jégcsarnokot

Magyarország legújabb és jelenlegi legmodernebb jeges sportkomplexuma készült el széleskörű összefogással. Az új jégcsarnok a Győri ETO Hockey Klub 350 igazolt jégkorongozó és műkorcsolyázó sportolója mellett szeptembertől az Erste Ligában szereplő Titánok jégkorongcsapatnak is otthona lesz, amely itt játssza hazai mérkőzéseit.

Az ünnepélyes átadón Dr. Dézsi Csaba András polgármester mondott köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult a létesítmény megvalósításához. Mint mondta, a jégkorong csapatsport, amely az együttműködés mellett a küzdelemre tanít. A fiataloknak – legyen szó szabadidősportról, vagy versenysportról – nagy lehetőség az új csarnok. A polgármester a jégcsarnok létrehozásában vállalt szerepe elismeréseként a városháza ezüst emlékérmét adományozta David Joseph Tothnak, a Nemak Győri Alumíniumöntöde Kft. ügyvezetőjének, Charles Wassennek, a Dana Hungary Gyártó Kft. igazgatósági tagjának, Bartalis Józsefnek, a Győri Jégsportért Alapítvány kuratóriuma elnökének és Szarvas Zoltánnak, a Győri ETO HC alelnökének.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy hazánk első családbarát jégcsarnoka nyílt meg, ahol egy családbarát nézőtéri szektor is megtalálható. A klub szándéka, hogy családbarát szolgáltatásokkal tegyék még népszerűbbé és látogatottabbá a sportág mérkőzéseit – ehhez kívánt az államtitkár sok sikert.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő egészen 1870-re tekintett vissza, amikor a Győri Korcsolyázó Egyesület alakult. Visszaemlékezett 1984-re is, amikor társadalmi összefogással, téglajegyeket váltva épült fel a műjégpálya. Mint mondta, ezen előzmények után értünk el oda, hogy ma hazánk legújabb és a jelenlegi legmodernebb jeges csarnokát avathatjuk.

Kara Ákos országgyűlési képviselő kiemelte, Győrben országosan is a legnépszerűbbek között van a közönségkorcsolya, a klub küldetése pedig, hogy minél több győri és Győr környéki gyermek tanuljon meg korcsolyázni, a szervezett óvodai, iskolai létszám együtt meghaladja a 11.000 főt. Ez a küldetés teljesedhet ki az új csarnokban.

Az átadón Mersich Gábor, a Nemak Győr cégvezetője hangsúlyozta, hogy a vállalat a város sokszínűségét, így a sport sokszínűségét is támogatja. Ezért karolták fel a jeges sportokat, amelyhez sok partnert találtak a vállalkozások között, és a győri önkormányzat személyében is.

A Nemak Jégcsarnok a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. közel 1,7 milliárd forintos társasági adó (TAO) támogatásával, a beruházás közel ötszázmilliós önerejével, amelyből a győri önkormányzat mintegy 259 milliót biztosított, valamint győri vállalatok és magánszemélyek önkéntes felajánlásával, széleskörű társadalmi összefogással készült el. A teljes beruházás összességében meghaladja az 2 milliárd 170 millió forintot.

A létesítmény területe több mint négyezer négyzetméter. Az új épületegyüttesben helyet kapott a jégpálya mellett öt csapat és egy bírói öltöző, valamint egy edzőterem is. A főépületben található egy sportbolt, egy melegítőkonyhás vendéglátóipari egység és egy modern oktatóterem.

A nézőtér befogadóképessége 1200 fő, amely részeként egy családbarát nézőtéri szektor is megtalálható. A családokat családbarát jegystruktúrával, a mérkőzések alatt gyermek korcsolyaoktatással is várják. A jégpálya alkalmas hazai első osztályú és nemzetközi jégkorongmérkőzések megrendezésére, edzőtáborok szervezésére is.  Ez a jégcsarnok lesz a helyszíne Győr első téli sport világversenyének 2021-ben, a női U18. div.1/A. jégkorong világbajnokságnak is. A győri klub és a Fehérvár AV19 stratégiai megállapodása értelmében itt lép pályára a Titánok csapata is, motivációt adva a fiataloknak, hogy saját városukban válhassanak első osztályú játékossá. – hangzott el az avató ünnepségen.