Időjárás

13 °C

szeptember 24. | Gellért, Mercédesz

Deutsch English
Az 1956-os hősökre emlékeztünk – Lekerült a „Lenin út” tábla
Az 1956-os hősökre emlékeztünk – Lekerült a „Lenin út” tábla

A város koszorúzási ünnepségen emlékezett az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eseményeire és hőseire. Az ünnepség után Dr. Dézsi Csaba András polgármester távolította el a „Lenin út” táblát egy Baross úti épületről.

Tisztelet a hősöknek

Az emlékezés pénteken a Városháza I. emeleti folyosóján kezdődött, ahol dr. Pergel Elza alpolgármester gondolatait követően az önkormányzat vezetői megkoszorúzták Szigethy Attila emléktábláját. A megemlékezés a Szent István út 5. szám alatti Szigethy Attila domborműnél, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén folytatódott, ahol Szabó György, a Szigethy Attila Társaság elnöke emlékezett. Ezt követően kezdődött a városi ünnepség a Golgota emlékműnél.

„Az ember és a nemzet természetes létállapota a szabadság. Ezt a szabadságot átmenetileg korlátozhatják az ordas eszmék szolgálatába álló zsarnoki hatalmak. Meggyalázhatják a nemzet múltját, átírhatják történelmét, polgáraiba belefojthatják a szót, börtönbe zárhatják őket, akár az életüket is elvehetik tőlük. De a történelmi példák mind azt mutatják: a szabadságvágy utat tör magának, elsodor minden hamis eszmét, s ha van hozzá nemzeti erő, akarat, összefogás, akkor, ha áldozatok árán is, de a nemzet fönnmarad, polgárai pedig visszaveszik szabadságukat.” – mondta emlékező beszédében Dr. Dézsi Csaba András polgármester. Hozzátette, büszkék lehetünk a saját hőseinkre, akik meghatározó történelmi egyéniségei lettek a forradalomnak. Felidézte Szigethy Attila, Földes Gábor, Tihanyi Árpád, Török István alakját, a forradalomban betöltött történelmi jelentőségű szerepüket, és az áldozatot, amelyet a nemzetért hoztak.

A szónok emlékeztetett arra, hogy városunk jövőre lesz 750 éves. Az ünnepségre való felkészülés során feltérképezték azokat a Győr kereszteket, melyek a város geopolitikai jelentőségét hirdetik, s nekünk köszönik meg, hogy Európát megvédtük a töröktől, amikor 1598-ban visszavettük a várat. A polgármester szólt a jelen értékeiről, a város gazdasági, oktatási, kulturális jelentőségéről is. „Győr tehát igenis meghatározó európai szereplője volt és marad a világnak úgy, hogy identitását, nemzeti elkötelezettségét soha nem veszíti el.”

„Tisztelet a győri hősöknek, akik meghaltak a forradalomért, vagy mellőzött, elnyomott emberként dolgozhattak a saját hazájukban. Éljünk és cselekedjünk a forradalomhoz és a hősökhöz méltó hűséggel.”

Dr. Dézsi Csaba András felhívta a figyelmet Garamvölgyi Imre, a Győrplusz hetilap főszerkesztőjének a lapban megjelent „Emberek voltak, értünk haltak” című írására, amely Máté Máriának, Halász Ödönnek, Szabó Bélának, a forradalom győri áldozatainak és hőseinek állít emléket, és amelyet beszéde végén a polgármester fel is olvasott.

Az ünnepségen a Győri Nemzeti Színház művészei adtak műsort „Örökkön háborog”címmel, majd az emlékezés virágainak elhelyezése következett.

Lekerült a „Lenin út” tábla

A polgármester az ünnepséget követően levéste az Arany János utca – Baross út sarkán álló épület homlokzatáról a „Lenin út” táblát. Mint mondta, a Baross út a győri belváros főutcája, amelyet a szocialista időkben Lenin útnak hívtak.

Hozzátette, megdöbbentő, hogy 30 évvel a rendszerváltás után még megtalálható Lenin neve az utcában. A táblák jelképek is, ez a tábla pedig egy diktatúra mementója, ezért nem maradhat a helyén. – mondta Dr. Dézsi Csaba András, aki leszögezte, egyik diktatúra jelképeinek sincs helye Győr utcáin, legyen az bármilyen „színű”, mert azokhoz rengeteg vér tapad, sértik az áldozatok emlékét és a méltó emlékezést.