Időjárás

12 °C

szeptember 24. | Gellért, Mercédesz

Deutsch English
Befejeződött a Győr-Újvárosi szociális városrehabilitáció III. üteme
Befejeződött a Győr-Újvárosi szociális városrehabilitáció III. üteme

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Győr-Újvárosban megkezdett szociális városrehabilitáció III. ütemének kivitelezési munkálataira, így a több mint 485 millió forintos támogatásból folytatódhatott a városrész megújulása.

A projekt célja a Győr-Újváros területén elhelyezkedő, leromlott lakókörnyezet rehabilitációja, vagyis a korábban sikeresen zárult újvárosi rehabilitáció egyes és kettes ütemének folytatása, eredményeinek továbbvitele volt. A sikeres program hozzájárult a helyi igényeken alapuló, minőségi lakhatási feltételek megteremtéséhez, a megújított épület hosszú távú fenntartásához.

A projekt harmadik ütemében Győr-Újváros területén a Kossuth utca 36. szám alatt található épület felújítása történt meg. Az épületben teljes egészében önkormányzati tulajdonban áll, így az önkormányzat saját beruházásaként tudta megvalósítani a projektet. A beruházás magában foglalta 15 lakás felújítását, a közös helyiségek felújítását, a műemléki környezetben megengedett energetikai korszerűsítéseket például a nyílászárók cseréje, a tető, a homlokzat, a födémek felújítása, szigetelése.

A beruházás átadásán dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta: „Örömmel jelenthetem, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, sikerült teljes körűen felújítanunk tizenöt szociális alapon bérbe adható lakást Újvárosban. Ezt a patinás, sok elemében a régi Győrt idéző, ingatlant a legmagasabb műszaki tartalommal tudjuk átadni a bérlőknek”.

Szeles Szabolcs, az önkormányzat pénzügyekért is felelős alpolgármestere szerint a 10 éve zajló ingatlan-felújítások után a Kossuth utca környéke vonzó portékává vált az ingatlanpiacon. A 36-os számú ház az utolsó eleme volt ennek a programnak, befejezése azonban nem várt nehézségekbe ütközött. „Ez volt az a projekt, amit úgyszólván lélegeztető géppel kellett életben tartani. A felújítása az utolsóként indult, közbejött a pandémia, az energiaválság, a háború, módosultak az árak, a munkák kezdetekor beszakadt a födémszerkezet, sőt egy csőtöréssel is meg kellett küzdenünk ennek ellenére még is elkészült ez a 15 bérlakás kitűnő minőségben.”

Dr. Fekete Dávid, a városrész önkormányzati képviselője szerint a 10 éve zajló rehabilitációs program minőségi és szemléletbeli változást hozott Újváros életébe. „Az volt a nem titkolt célunk, hogy a városrész rehabilitációja során megmozgassuk a magántőkét is. Ne csak mindent önkormányzati vagy Uniós állami finanszírozásból tudjuk megvalósítani. Ha most körül nézünk Újvárosban, a Kossuth utca környékén, azt láthatjuk, hogy ez beigazolódott, hiszen egyre gyakoribbak a magánerős építkezések a területen.”

 A „Szociális városrehabilitáció Győr-Újváros területén, III. ütem” című, TOP-6.7.1-16-GY1-2020-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósult meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata. A támogatás összege: 485.034.121 Ft.