Időjárás

22 °C

szeptember 30. | Jeromos

Deutsch English
Befejeződött a „Zöld város kialakítása Győrben” projekt
Befejeződött a „Zöld város kialakítása Győrben” projekt

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győr-Szol Zrt. konzorciuma több mint 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósította meg a „Zöld város kialakítása Győrben” című projektjét, melynek keretében teljesen megújult a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok, megépült mellette egy 294  férőhelyes parkolóház, sor került a környező zöldterületek – köztük a Malom liget, a Halacska park és az Ady-domb – fejlesztésére és egy széleskörű lakossági szemléletformáló kampánysorozat is zajlott a megvalósítás ideje alatt.

A Győrben évtizedes hagyományokkal rendelkező, közkedvelt bevásárló hely a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok, amely az elmúlt évtizedek alatt elavulttá vált. Piaci napokon mind az árusítóhelyek, mind a parkolóhelyek tekintetében zsúfoltság, telítettség volt a jellemző. Emiatt szükségessé vált a Vásárcsarnok teljes körű felújítása és 294 férőhelyes parkolóház megépítése, amely közvetlen összeköttetésben van a Vásárcsarnok épületével. A fejlesztés során megoldódott a korábban az épület körül elszórt kereskedők rendezett térben való elhelyezése a Kereskedők utcájában. Sor került a Vásárcsarnokban meglévő, elavult gépészeti rendszerek teljes elbontására és új korszerű rendszerek kiépítésére, közmű-rekonstrukcióval, energetikai korszerűsítéssel kiegészítve. A parkolóházban elektromos járművek számára töltőberendezéseket alakítottak ki, az épületen belül pedig teherliftet építettek ki az árumozgatás megkönnyítésére. Az esélyegyenlőség jegyében a Vásárcsarnokban a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő liftet és mozgólépcsőt építettek be, valamint akadálymentes mellékhelyiség, információs pult és a mozgáskorlátozottak számára kialakított parkoló is az esélyegyenlőséget szolgálja.

„A projektben olyan fontos fejlesztések valósultak meg, amelyek egyszerre emelik a városi szolgáltatások minőségét, és hozzájárultak a zöld, élhető környezet kialakításához is. A vásárcsarnok felújításával huszonegyedik századi környezetet teremtettünk a kereskedők és a vásárlók számára egyaránt, így az egészséges, győri és Győr környéki termékek árusítására és vásárlására kulturált körülmények között van lehetőség.” – fogalmazott a fejlesztéssel kapcsolatban Dr. Dézsi Csaba András polgármester. Hozzátette, a projektben szereplő parkfelújítások, zöldterület rendezések minden korosztály számára aktív kikapcsolódást biztosítanak. „Az itt élők számára kedvező változás a zöld területek növelése is.”

„Egy olyan komplex fejlesztési csomagról van szó, amely a győriek és a város környékén élők számára is haszonnal jár. A vásárcsarnok felújítása mellett elkészült a vele összeköttetésben működő parkolóház, amelynek révén nemcsak a csarnok megközelítése vált könnyebbé, de a területen a korábbinál jóval kulturáltabb parkolási lehetőséget biztosít.” – fűzte hozzá Endrődi Péter a Győr Szol Zrt. igazgatóságának elnöke. A parkfelújításokkal kapcsolatban kiemelte, ezek a beruházások nem csupán szebbé tették a környezetet, de számos funkcióbővítő fejlesztés is történt, amelyek a gyerekek, az idősebbek, vagy éppen a kutyások számára is lehetőséget biztosítanak a szabadidő eltöltésére.

Borsi Róbert önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a megvalósult fejlesztések a vásárcsarnok szomszédságában és a közeli városrészekben élők számára is komfortosabb környezetet teremtettek, hiszen a parkolóház megépítésével jelentősen csökkent a korábban tapasztalt parkolási feszültség. Az ide érkezők mellett a helyben élők is szép számban használják az új létesítményt. A vásárcsarnok megújításával modern épületben vásárolhatók meg a helyi, egészséges termékek, miközben a környező zöldterületek fejlesztésével olyan közösségi terek alakultak ki, amelyek kellemes kikapcsolódást nyújtanak az itt lakók generációi számára.

A projekt keretein belül megvalósult komplex zöldterület rehabilitáció magában foglalta a növényzet megújítását, a köztéri berendezések, a kerti bútorok, az út- és térburkolatok, locsolóhálózat együttes felújítását. Ezek alapján a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok melletti téren, a parkolóház mellett újonnan kialakított zöldterületen (Halacska park), a Malom ligetben és az Ady-dombon megtörtént:

 • az érintett területek faállományának állapotfelvétele és tervszerű állománycseréje;
 • árnyékadó fák telepítése új térhálóban, és/vagy foltszerűen;
 • az érintett területek cserjeállományának növelése (új cserjefelületek létesítése);
 • az érintett területek virágosítása (egy- és kétnyári virágágyak létesítése);
 • locsolóhálózatok kiépítésével;
 • új térburkolat építése;
 • új zöldszigetek kialakítása a térburkolatban (a vásárcsarnok működéséhez igazodva);
 • pihenőterületek kialakítása korszerű utcabútorokkal;
 • rekreációt szolgáló sporteszközök beépítése;
 • kutyafuttatók kialakítása megfelelő „agility” eszközökkel;
 • napvitorla kiépítése a megfelelő árnyékolás érdekében;
 • „okos” oszlopok kiépítése a parkokban, ahol internet elkérése biztosított;
 • kamerarendszerek telepítése a felújított zöld területeken.

A Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok mellett újonnan kialakított zöldterülettel növekedett Győr zöldfelülete, ezen felül a jellemzően 10 emeletes házak között kialakítandó új terület nagyban növeli a lakosság komfortérzetét, életminőségét.

A „Zöld város kialakítása Győrben” című, TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt-nek konzorciumában valósult meg. A konzorcium az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 3 588 311 732 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt teljes költségvetése 4 141 033 411  Ft, a szükséges önerőt a konzorciumi tagok biztosították. – szerepel a közleményben.