Időjárás

25 °C

július 16. | Henrik, Roland

Deutsch English
Díszközgyűlésen adták át a Szent László-díjakat
Díszközgyűlésen adták át a Szent László-díjakat

Győrben a június 27-e Szent Lászlóról szól. Így volt ez idén is, a megemlékezések sora a városházán ünnepi díszközgyűléssel kezdődött, ahol dr. Dézsi Csaba András polgármester átadta a Szent László-díjakat.

Dr. Dézsi Csaba András ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy Szent László király személye és szellemi öröksége több szempontból is példa a 21. században.

Uralkodása idején az erkölcs és az igazságosság voltak azok az alapvető értékek, amiket képviselt. Ezek az alapértékek – amikor egyensúlyt keresünk az egyéni érdekek és a közösségi jólét között – ma is meghatározóak. Uralkodása idején az ország védelme és a belső rend fenntartása volt számára a legnagyobb kihívás és ma sincs nagyobb akarat az ország békéjének a megőrzésénél.

„Nekünk, győrieknek, akik Szent László ereklyéjét őrizzük több mint 400 éve, kiemelt küldetésünk van, hogy szellemi örökségét megmutassuk. Szent László kultusza Győr számára különösen fontos. Történelmünk szorosan kapcsolódik hozzá, és a Szent László-herma, amely a szent csontereklyéjét tartalmazza, városunk vallási és történelmi kincse.

Győr városának történelmi jelentőségét erősíti, hogy Szent László maga is sokat tett a város védelméért, szívügye volt a város katonai védelme.” A városvezető beszélt a herma szakrális, kulturális és történelmi jelentőségéről, valamint arról is, hogy látványos programokkal ünnepeljük a lovagkirályt. A díszközgyűlés, a körmenet, a herma bemutatása magasztos, felemelő és emlékezetes ünnepe a városnak. A nyár egyik legfontosabb napja, mikor a jelen életre kelti a múltat, a múlt felvillantja kincseit a jelennek.

A díjazottakhoz szólva pedig így fogalmozott a polgármester: az Önök szellemisége, lokálpatriotizmusa, tudása, kitartó, becsületes munkája és közösségi jelenléte Szent László értékeit hordozza. A Szent László-díjjal nem csupán teljesítményt ismerünk el, hanem olyan, egykor nemesinek mondott erényeket is, mint jellem, becsület, lelkiismeretes cselekvés.”

„Szent László királyunk számára a béke és a rend megteremtése volt a legfontosabb. Emberi léptékkel, nekünk is ezt utat kell járnunk. Győr történelmének a szövetét a város dolgos polgárai szövik. Szent László emlékezete és tisztelete az erőforrásunk hozzá.” – ezzel zárta ünnepi beszédét dr. Dézsi Csaba András.

Következett a díjak átadása, melyet az ünnepeltek a polgármestertől vehettek át.

Elsőként Budavári László Ottó  a város és a régió innovatív vállalkozásait segítő értékes szakmai munkája, valamint az Innonet Kft. vezetésében elért eredményei elismeréseként vehette át a Szent László-díjat.  Kokas Éva  a több évtizedes kiemelkedő szakmai tudással és elhivatottsággal végzett intézményvezetői és művelődésszervezői tevékenységéért érdemelte ki ez elismerést. Dr. Lukács Esztert a nemzetközi és stratégiai kapcsolatok területén végzett kiemelkedő színvonalú oktatói, kutatói és vezetői munkájáért díjazták. Rákosi Zsolt Jánost  a közszolgálatban és a közszolgáltatások területén végzett több évtizedes lelkiismeretes és eredményes munkája, valamint az időskorúak érdekében kifejtett áldozatos tevékenységéért jutalmazták. Sztanity Zoltán pedig példaértékű sportpályafutása, valamint országos és nemzetközi szinten Győr városának jó hírnevet szerző, kimagasló teljesítményéért kapta a díjat.

Az ünnepi műsorban a Győri Filharmonikus Zenekar Fúvós Ötöse közreműködött.

A díszközgyűlést követően a résztvevők a Káptalandombra vonultak, ahol megkoszorúzták Szent László lovas szobrát.