Időjárás

22 °C

szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Deutsch English
Elindult a népszámlálás
Elindult a népszámlálás

Tíz évenként tartanak népszámlálást Magyarországon, mely tavaly lett volna esedékes, ám a COVID 19-járvány miatt az idei évre csúszott. 2011-ben az Európai Unió egységesítette az összeírás szempontjait, a statisztikai adatgyűjtés után a válaszokat anonimizálják, hogy azokat ne lehessen konkrét személyhez társítani, a KSH adatvédelmi előírásai szerint pedig, a számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozatot tesznek. Kelemenné dr. Bélyi Mária népszámlálási koordinátor, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Igazgatási Osztályának vezetőjét kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

Milyen határidőre kell figyelnünk?

Október 16-ig lehet kitölteni online a kérdőívet. Kérjük, hogy minél többen tegyék meg és segítsék ebben az idősebb hozzátartozókat, akik nem elég gyakorlottak. Ugyanakkor a polgármesteri hivatal és az önkormányzat nyilvános számítógépeket és technikai segítséget ajánl fel azoknak, akik nem rendelkeznek géppel, internettel. Ügyfélfogadási időben a városháza alagsorában, a Szent István úton lévő Lakossági Kapcsolattartó Osztályon és a ménfőcsanaki, gyirmóti kirendeltségeken, nyitvatartási idejük alatt a Család- és Gyermekjóléti Központ irodáiban. Kedden, szerdán, csütörtökön 8-16 óráig az Újvárosi Művelődési házban, valamint minden nap 13 és18 óra között a Baross Gábor út 4. szám alatt lévő könyvtárban várják a győri lakosokat. Ugyancsak ezekre a helyszínekre jöhetnek azok az egyedülállók vagy idős emberek is, akik nem mernek idegen személyt beengedni az otthonukba. Kezdeményezésükre a számláló biztossal egyeztetetten, nyilvános helyen, de privát szférát biztosítva bonyolíthatják le az interjús adatszolgáltatást.

 

Mit kell csinálni, ha valaki nem kapott belépési kódot vagy azt elvesztette?

A KSH honlapján, a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ oldalon lehet kérni ügyfélkapus azonosítással.

 Mi történik, ha elmulasztjuk az online adatszolgáltatást?

Aki október 16-ig nem tölti ki az online kérdőívet, később már nincs rá lehetősége. Utána a számlálóbiztosok keresik fel a lakásokat, részükre való interjús adatszolgáltatással tudnak eleget tenni állampolgári kötelezettségüknek.  Kérünk minden ingatlantulajdonost, épület, lakás tulajdonosát, az ingatlan házszámát, épület jelét, lakás ajtószámát szíveskedjenek leellenőrizni, hogy az közterületről, társasház udvaráról, lépcsőházból jól látható helyen van-e kihelyezve, olvasható-e?  Amennyiben nem jól olvasható, vagy nincs kihelyezve, szíveskedjenek azt megjavítani, pótolni annak érdekében, hogy a számlálóbiztosok azokat a címeket, ahonnan nem érkezett online adatszolgáltatás, sikeresen be tudják azonosítani és fel tudják keresni az ott lakókat. Ugyanezt kérjük a külterületi ingatlanok vonatkozásában is.  Ahol még nem került a házszám megállapításra, ott szíveskedjenek a helyrajzi számokat a kerítésre jól láthatóan, olvashatóan kihelyezni. E kötelezettséget egyébként jogszabály is előírja az ingatlantulajdonosok számára. Aki külföldön tartózkodik, vagy betegség miatt akadályozott, november utolsó hetében, november 20-28. között kell jelentkeznie pótösszeírásra, az e célra kijelölt körzetekbe.

Mennyi időt vesz igénybe a népszámlálás?

Online kitöltés estén kb. 20 percet, míg a személyes interjú nagyjából fél órát vehet igénybe. A kérdéssor és a kitöltéshez szükséges idő függ attól is, ha valaki egyedül él vagy ha egy címen lakó több személy – például a gyermekek – vonatkozásában is ki kell azt tölteni.

 

 

Ha otthon nincs számítógép
  • Ügyfélfogadási időben a városháza alagsorában valamint a Szent István úton lévő Lakossági Kapcsolattartó Osztályon,
  • a ménfőcsanaki, gyirmóti önkormányzati kirendeltségeken,
  • nyitvatartási idejük alatt a Család- és Gyermekjóléti Központ irodáiban,
  • kedden, szerdán, csütörtökön 8-16 óráig az Újvárosi Művelődési házban,
  • minden nap 13 és18 óra között a Baross Gábor út 4. szám alatt lévő könyvtárban online is kitölthetik a népszavazási kérdőívet.