Időjárás

24 °C

június 15. | Jolán, Vid

Deutsch English
Elismerés a helytállásért a szociális ágazatban
Elismerés a helytállásért a szociális ágazatban

A győri önkormányzat azon szociális dolgozókat jutalmazza, akik a rendkívüli helyzetben gondoskodtak az ellátottakról…

Mint ismeretes, a kormány a koronavírus járvány idején tanúsított helytállásukért jutalmazta az egészségügyi dolgozókat. Dr. Dézsi Csaba András kedden bejelentette, hogy önkormányzati forrásból jutalmat kapnak azok a szociális dolgozók is, akik nap, mint nap közvetlenül gondoskodtak az ellátottakról. „Ez a jutalom egy gesztus, amellyel a köszönetünket szeretnénk kifejezni azért az áldozatos munkáért, amit a szociális területen dolgozók végeztek az ellátottakért.” – mondta a polgármester, aki kiemelte, Győrben nagyon jól működött mindez, sikerült biztonságosan megszervezni az ellátást, sehol sem szabadult el a járvány.

A 110 ezer forintos jutalmat az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 230, míg a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat 41 munkatársa és igazgatója kapja meg. A jutalmat a polgármester jelképesen a két intézmény vezetőjének, Kányai Róbertnek és Sütő Csabának adta át. Dr. Dézsi Csaba András külön köszönetet mondott az igazgatóknak azért a folyamatos koordinációs munkáért, amellyel a biztonságos ellátást megvalósították.

„Nagy szervezési és logisztikai feladattal járt a rendkívüli időszak, hiszen amellett, hogy a bentlakásos intézményekben kijárási tilalmat kellett bevezetni, a bent lakókat az ott dolgozóktól is óvni, a nappali ellátást is szüneteltetni kellett, ám bizonyos ellátási formákat, például az étkeztetést továbbra is meg kellett oldani, méghozzá kiszállítással.” – fogalmazott Kányai Róbert. Az EESZI igazgatója hozzáfűzte, a közelmúltbeli könnyítések nagy örömet okoztak az idősotthonok lakói számára, hiszen régóta vártak arra, hogy személyesen is láthassák hozzátartozóikat. Ezt azonban gondosan elő kellett készíteni, meg kellett teremteni a látogatás biztonságos feltételeit. Munkájuk összetettségét mutatja, hogy azoknak a hetven éven felülieknek, akik vállalták, hogy otthonukban maradnak, a heti egyszeri bevásárlást, gyógyszerkiváltást és a napi ételkiszállítást is ők végezték. Erre több mint 560-an regisztráltak, ami csúcsidőben napi 60-80 bevásárlást jelentett a munkatársaknak. Ez a szám még ma is 15-20 között mozog.

Sütő Csaba kérdésünkre elmondta, a hajléktalan ellátásban is a legfőbb feladat az volt, hogy megteremtsék a biztonságot, megakadályozzák a fertőződés lehetőségét. Ennek érdekében az országos intézkedések alkalmazása mellett olyan szabályokat vezettek be, amely biztosította, hogy az ellátottak a lehető legkevesebb kontakttal tudják igénybe venni a szolgáltatást, segítettek az ügyintézésben, a megfelelő távolságtartás megteremtésében, és természetesen a fertőtlenítések is folyamatosak voltak. „Következetes munkát végeztünk, ami folyamatos jelenlétet követelt, de a kollégákkal sikerült megoldanunk a feladatot, lehetővé tenni a biztonságos ellátást.