Időjárás

13 °C

június 15. | Vazul

Deutsch English
Elismerések a kábítószer elleni küzdelemért
Elismerések a kábítószer elleni küzdelemért

Miklósyné Bertalanfy Mária és Pesty Tamás kapta a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) ez évi elismeréseit. Mint mondják, vannak bíztató jelek, de sok még a munka…

A Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum minden évben két főt elismerésben részesít, akik az egészségfejlesztés, a drogprevenció, a drogproblémák kezelése, valamint a kínálatcsökkentés területén példaértékű tevékenységet végeznek. Az elismeréseket a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, dr. Pergel Elza alpolgármester adta át Miklósyné Bertalanfy Máriának és Pesty Tamásnak. A kitüntetetteknek dr. Sayour Amer WHO koordinátor is gratulált.

„A kábítószer az egész társadalomra veszélyt jelent, és a fiatalok különösen is veszélyeztetettek. A drog, amellett, hogy halált is okozhat, életeket, családokat tehet tönkre.” – fogalmazott dr. Pergel Elza. Hozzátette, Győrben évtizedek óta példaértékű munkát végeznek a területen dolgozó szakemberek, munkájukkal rengeteget segítenek abban, hogy eredményes legyen a megelőzés, a kínálat- és ártalomcsökkentés. „Ezt díjazta a KEF az idén is, köszönöm az elismerésben részesülők áldozatos munkáját.”

Miklósyné Bertalanfy Mária évtizedekig töltötte be a polgármesteri hivatal WHO koordinátori tisztségét. Húsz éve kezdeményezője volt, majd szakmailag koordinálta az egyeztető fórum munkáját. Mint mondja, ezen keretek között elhivatott szakemberek dolgoznak azon, hogy minél kevesebb győri fiatal próbálja ki a függőséghez vezető szereket. Programjaikkal nem csak a közvetlenül érintetteknek, de családtagjaiknak, kortársaiknak is igyekeztek segíteni, s a szakemberek képzése is folyamatos volt. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alelnöke tevékeny részese a Győri Drogstratégia korábbi és jelenlegi kialakításának is. „25 éve figyeljük, monitorozzuk a győri droghelyzetet, amiben javuló tendenciát tapasztalhatunk az illegális szerek tekintetében, ám a szokások folyamatosan változnak, így folyton új kihívásoknak és feladatoknak kell megfelelni.” – mondja, majd hozzáteszi, ilyen például az online tér okozta függőség.

Pesty Tamás 2018 óta dolgozik a Szent Cirill és Method Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg segítő szolgálatánál, mint szakmai vezető. Munkájának része, hogy segítse a különböző szenvedélybetegséggel küzdő embereket, s ő képviseli az intézményt a KEF-ben is, amelynek működésében aktívan részt vállal. A Győrplusz kérdésére elmondta, a legfrissebb felmérések szerint vannak bíztató jelek a szerhasználat tekintetében, de az újfajta pszichoaktív szerek továbbra is nagyon nagy veszélyt jelentenek a fiatalokra. Hozzátette, fontos megértetni velük, hogy a tudatmódosító szerek nélkül is jól érezhetik magukat, ezért nem érdemes az életüket kockára tenni. A saját munkájukkal kapcsolatban kiemelte, ezen a területen látványos sikereket nem lehet elérni egyik napról a másikra. Hosszú, kitartó munkára van szükség, és az apró sikereknek is örülni kell.