Időjárás

32 °C

július 16. | Valter

Deutsch English
Elismerések Semmelweis Napon
Elismerések Semmelweis Napon

Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született, 1992 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Egészségügy Napját. Ebből az alkalomból adták át a Városházán a „Győr Város Egészségügyéért” és a „Győr Város Szociálpolitikájáért” díjakat…

Dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntőjében megemlékezett a világ tíz legnagyobb hatású orvosa között számon tartott Semmelweis Ignácról, aki felfedezésével, a klórmeszes kézmosással anyák és gyermekek millióinak életét mentette meg. „Semmelweis Ignác életútját évről évre meghallgatjuk ezen a napon, és talán már-már unalmasnak is hatnak a róla szóló megemlékezések. Aztán jön a koronavírus járvány, ami újra rávilágít Semmelweis felfedezésének nagyszerűségére. Módszere az 1800-as években az édesanyákat mentette meg, most pedig az egész emberiség legfontosabb védekezése a kézfertőtlenítés annak érdekében, hogy gátat szabjunk a járványnak.” – mondta el a polgármester.

Hozzátette, a járványhelyzet idején sokan tapsoltak az egészségügyi dolgozóknak, mert felismerték, világszínvonalú, amit a magyar szakemberek végeznek. Kiemelte, fontos tudni azonban, hogy az egészségügyi és a szociális területen dolgozók nem csak az elmúlt hónapokban, hanem az úgynevezett szürke hétköznapokban is kiemelkedőt alkotnak, és segítenek a rájuk bízottaknak. Mint mondta, az egészségügyi dolgozók, akik helytálltak a rendkívüli helyzetben, a kormány döntése nyomán részesültek anyagi elismerésben, az önkormányzat pedig – köszönete és elismerése jeléül – a szociális szférában jutalmazta az ellátásban közvetlenül részt vevőket. Végezetül elmondta, az elismerések átadásának is az a célja, hogy megköszönjük az odaadó munkát, amelyet az ágazatban dolgozók a győriekért végeznek.

Az ünnepségen Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Dr. Pergel Elza alpolgármester adta át a város elismeréseit. Dr. Kiss Imre megyei tisztifőorvos a település egészségügy, közegészségügy, járványügy területén végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai odaadással végzett munkájaként vehette át a „Győr Város Egészségügyéért” díjat. Az elismerést Mezei Lászlóné területi védőnő több mint három évtizedes széleskörű, naprakész szakmai ismereteken alapuló védőnői munkája, empatikus, köztiszteletnek örvendő személyisége, a jövő védőnőinek képzésében való aktív részvételének elismeréseként kapta.

Király Csabáné az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakosított ellátási igazgatóhelyettese a szakosított ellátások vezetőjeként végzett innovatív, az intézmény magas szakmai színvonalon történő működtetése érdekében kifejtett fáradhatatlan munkájáért „Győr Város Szociálpolitikájáért” díjban részesült. Az elismerést Szédelyi Mária az EESZI munkatársa a Fogyatékosok Napközi Otthonában – annak megnyitása óta – a fogyatékossággal élő emberekkel és hozzátartozóikkal folytatott több évtizedes alázatos, segítő munkájáért vehette át.