Időjárás

14 °C

szeptember 26. | Eufrozina, Kende

Deutsch English
Elkészült a város 2021-es költségvetése
Elkészült a város 2021-es költségvetése

A városi költségvetés idei főösszege 67,1 milliárd forint, amelynek 36 százalékát, 24,1 milliárd forintot fejlesztésekre fordítják. A fő számokról Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Szeles Szabolcs pénzügyekért felelős alpolgármester számolt be csütörtökön.

A polgármester elmondta, a bevételi oldalon a legnagyobb tétel az iparűzési adó, amelyet 20 milliárd forinttal terveznek. Az építményadóból 3,6 milliárd, az idegenforgalmi adóból 75 millió forint folyhat be, míg az állami támogatás 9,1 milliárd forint. A további bevételek között szerepel 3,8 milliárdos intézményi bevétel, a 2020-as maradvány 8,8 milliárdos, míg az egyéb finanszírozási bevétel (értékpapír értékesítés) 850 millió forint. A tájékoztatón elhangzott, hitelfelvételre nem volt szükség. Az önkormányzat és intézményei közel ötezer embernek adnak munkát, de a pandémia miatti gazdasági nehézségek miatt nem bocsátottak el senkit.

A kiadási oldalon a településfejlesztés 7,3 milliárd forintot tesz ki, ebből az útfejlesztések 3,6 milliárdot. A legnagyobbakat említve a Reptéri út II. üteme 656 millió, a Kunszigeti út felújítása 407 millió, a Lajta u. – 821. csomópont átalakítása 216 millió, a Régi Szentiváni út felújítása 81 millió, a Szigethy Attila út – Ipar út felújítása 742 millió forintot jelent. A Tatai út – 81. sz. csomópont felújítása, bővítése 1,2 milliárd forintos, míg a Zöld utca felújítása 276 millió forintos költséget tesz ki. A kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó fejlesztések 551 milliós keretéből megvalósul, TOP-os forrásból többek között a Reptéri úti, a Kunszigeti úti kerékpárút, valamint a Szőnyi M. u. – Tibormajori u. közötti szakaszon kerekpáros nyomvonal kialakítása.

Energetikai fejlesztésekre 606 millió forintot tartalmaz a költségvetés, köztük nyertes TOP projekt keretében, 320 milliós támogatással elindul a Városháza energetikai korszerűsítésének kivitelezése is. 850 milliós uniós támogatással megkezdődik a Szalay utcai bölcsőde építése, ahol hat csoportszoba kialakításával 86 férőhelyes intézményt alakítanak ki. Saját forrásból a Kassák úti bölcsőde belső felújítása 100 millió forinttal szerepel a büdzsében. Nem az önkormányzat beruházása, de részt vesz a Református Bölcsőde létrehozását célzó TOP-os projektben is.

A József Attila úti rendelő felújítására 542 milliót, míg az újvárosi szociális városrehabilitáció III. ütemére 531 millió forintot tartalmaz a költségvetés. Ennek keretében a Kossuth u. 36. számú épület felújítása történik meg, amelyben 15 önkormányzati bérlakást alakítanak ki.

A Modern Városok Program keretében 13,4 milliárdos fejlesztés valósul meg, ami a vízi élménypark esetében 12,1 milliárdot, míg az állatkert bővítése esetében 1,1 milliárdot jelent 2021-ben. A Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési feladataira 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a VOLÁNBUSZ Zrt. közösségi közlekedés biztosítására 1,5 milliárd. Utóbbival kapcsolatban Dr. Dézsi Csaba András kifejtette, a szolgáltató igénye ennél jóval magasabb, de a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén kezdeményezte dr. Gulyás Gergely miniszternél, hogy az állami cégekre is vonatkozzon a járványhelyzet miatt a településeken elrendelt különböző díjak befagyasztása.

A város 7,9 milliárd forint oktatási szolidaritási hozzájárulást fizet az állam felé, ezzel egyidejűleg az önkormányzat állami támogatása mintegy 2,2 milliárddal növekszik, vagyis a nettó terhelés 2020-ról 2021-re nem változik. A költségvetésben képzett tartalék 335 millió forint.