Időjárás

31 °C

június 19. | Gyárfás

Deutsch English
Elkészült az emberszabású-bemutató az állatkertben
Elkészült az emberszabású-bemutató az állatkertben

A csimpánz az ember legközelebbi rokona, génállománya 98,8 százalékban megegyezik a miénkkel, talán ezért is szeretjük annyira figyelni viselkedésüket, életvitelüket. Az új bemutatóház elkészültével ezt zavaró rácsok nélkül, néhol közvetlen közelről tehetjük meg a győri állatkertben…

A győri Xántus János Állatkertben látható Magyarország jelenlegi legnagyobb emberszabású csapata. A hét egyedet számláló csimpánzcsalád néhány tagja szinte a kezdetek óta lakói a parknak, és a látogatók kedvencei. Nem csoda, hiszen bepillantani a legértelmesebb állatfaj mindennapjaiba, nem csak érdekes, de szórakoztató és tanulságos is.

A Modern Városok Program keretében elkészült fejlesztés révén ezt mostantól még könnyebben megtehetjük, hiszen a házhoz tartozó fél hektáros kifutót részben üvegfallal, részben pedig vizesárokkal határolták, így zavaró rácsok nélkül, néhol közvetlen közelről figyelhetik meg a látogatók az állatokat. A kifutóban kialakított mászórendszer teljesen a csimpánzok igényeihez igazodik, különböző magasságú mászó és pihenőrészekkel. Leglátványosabb pontja a több mint tíz méter magas csimpánzfészek, melyből az állatok az állatkert egészét belátják.

„Győr időarányosan jól áll a Modern Városok Program projektjeinek megvalósításával. A közelmúltban elkészült a kórház melletti parkolóház, most a csimpánz ház, s még az idén 880 millió forintból folytatódhatnak az állatkerti építkezések, ahogy a vízi élménypark fejlesztése is megkezdődhet.” – fogalmazott Bertáné Dr. Bényi Krisztina, a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkár az átadón. Megemlítette, országosan 270 projektből az idén 120 készül el, s a program keretében eddig 1800 milliárd forintot fizettek ki.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester visszatekintett a kilencvenes évekre, amikor az állatkertben olyan áldatlan állapotok uralkodtak, hogy az állatvédő szervezetek annak bezárását követelték. „Dr. Andréka György igazgató úr ebből a helyzetből látott neki a munkának, és hozott létre egy olyan gyöngyszemet, amely állatbarát és látványos módon mutatja be a különböző fajokat, tanítja a látogatókat, és részt vesz a veszélyeztetett fajok megvédésében.” A polgármester hozzátette, mindemellett olyan zöld környezetben lehetünk, amely valódi kikapcsolódást, egészséges feltöltődést jelent. Dr. Dézsi Csaba András polgármester azzal zárta, az állatkert fejlesztése éppen ezért tovább folytatódik.”

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hozzáfűzte, évekkel ezelőtt az állatkert igazgatója olyan komplex fejlesztési tervet tett le az asztalra, amelyet nem volt nehéz beépíteni a Modern Városok Programba. A fejlesztés turisztikai jelentőségével kapcsolatban kiemelte, a vidéki állatkertek látogatottsága összességében mintegy 3,5 millió fő (A győri állatkertet tavaly közel 200 ezren látogatták meg). A vízi élményparkkal kapcsolatban megemlítette, első üteme 2,4 milliárd forintból kezdődhet el.

„Amikor még csak tanonc voltam a Fővárosi Állatkertben, a ma már negyven éves Lara és Bianka már akkor ismert engem. Követtek Győrbe, és ők lettek a jelenlegi legnagyobb magyarországi emberszabású csapat alapítói.” – emlékezett vissza dr. Andréka György, a Xantus János Állatkert igazgatója. Kiemelte, a csimpánzok nagyon hasonlítanak hozzánk, a gesztusaik, a viselkedésük mind a közeli rokonságra utal. „Érdemes jól megfigyelni őket, mert bizony sokat tanulhatunk tőlük.” Az igazgató elmondta, a csimpánzbemutató kialakításánál az állatkert nagy hangsúlyt fektetett egyik alap küldetésére, az oktató nevelő tevékenységre. A bemutató háromnyelvű információs táblái az emberekkel való hasonlóságon keresztül mutatják be a csimpánzok életét és a rájuk irányuló veszélyeket, melyek nagy részét épp a legközelebbi rokonuk, az ember okozza számukra.

A csimpánz házat egyébként korábban többször átalakították, de teljes felújítása és modernizálása mára elkerülhetetlenné vált. A Fodor Kft. és az EURO GENERÁL Zrt. kivitelezésében megvalósult rekonstrukció a jelenlegi épület felújításából és egy új épületszárny építéséből állt, ami magában foglalja nem csupán az állatbemutatóhelyek, hanem az elkülönítő, majomház helyiségek és a látogatói tér fejlesztését, valamint az épület és a kifutó körüli térkő burkolat kialakítását is. A beruházás 250 millió forintból valósult meg. A győri állatkert összességében közel hárommilliárd forintos támogatásban részesül a Modern Városok Program keretében. A fejlesztési csomag első két projektje, az új főbejárat és a zsiráf ház felújítása, orrszarvú ház kialakítása már tavaly megtörtént.

Az átadáson egyébként a Serengeti Troupé zenekar varázsolt afrikai hangulatot, Szotyi, a szurikáta pedig mutatta a vendégeknek a csimpánzházba vezető utat. A veszélyeztetett faj hét képviselője, Gipsy, Malipo, Bianka, Lara, Pola, Blanka és Zahira már belakta új helyüket, és mindenkit (majom)szeretettel vár a győri állatkertben!