Időjárás

20 °C

június 20. | Gyárfás

Deutsch English
Földi kémiai szúnyoggyérítés
Földi kémiai szúnyoggyérítés

A Győr-Szol Zrt. a következő napokban kémiai szúnyoggyérítést végez földi beavatkozással.

Ha az időjárási körülmények engedik, július 1-én, szerdán, július 2-án, csütörtökön és július 3-án, pénteken földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Győr területén. Az erre alkalmas melegködös illetve ULV technológiával működő berendezések a tervek szerint a koraesti órákban – tervezetten 20 óra 30 perces indulással – dolgoznak a város különböző pontjain. A többnapos munka Győr valamennyi városrészét érinti.

Július 1-én, szerdán a következő területeken várható az ULV illetve melegködös technológiával működő berendezés feltűnése: Gyirmót horgászfalu, Gyirmót, Ménfőcsanak, Górédülő, Rabkert, Holtmarcal környezete, marcalváros kiserdő, Marcalváros I., Marcalváros II., Nádorvárosi Temető, Kismegyer, József Attila lakótelep, Szabadhely, Szabadhegyi Temető, Révfalu, Kisbácsa, Nagybácsa, Sárás.

Július 2-án, csütörtökön a következő területeken várható az ULV illetve melegködös technológiával működő berendezés feltűnése: Belváros, Sziget, Újváros, Bácsai legelő, Likócsi ártér, Nádorváros, Adyváros, Jancsifalu, Gyárváros, Győrszentiván, Győrszentiván-Kertváros.

Július 3-án, pénteken a következő területeken várható az ULV illetve melegködös technológiával működő berendezés feltűnése: Püspökerdő, Pinnyéd, Bécsi úti kertek.

Amennyiben a tervezett napon az időjárás nem teszi lehetővé a munka elvégzését, a következő, arra alkalmas napon végzik el a gyérítést.

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét. A földi kémiai gyérítés idejéna szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A kémiai gyérítéssel a szolgáltató igyekszik megakadályozni a szúnyogok robbanásszerű elszaporodását, azt hogy zavaró mennyigében jelenjenek meg a lakókörnyezetben. Az erre a célra alkalmazott szer rendelkezik az egészségügyi hatóságok engedélyével, az alkalmazott koncentrációban sem emberre, sem a ház körül élő, melegvérű állatokra nem ártalmas. Másodlagos hatásként ugyanakkor jelentősen hozzájárul a kullancsok elpusztításához is.

Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

A szolgáltató köszöni a győriek együttműködését, a szúnyogirtással járó kellemetlenségek elviseléséhez pedig az érintettek türelmét és megértését kéri. Valamennyi intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a városban élők, az ide érkezők a szabadban is nyugodt körülmények között tölthessék idejüket, élvezhessék a nyarat.