Időjárás

20 °C

szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Deutsch English
Győr-Abda kerékpárút fejlesztés – KÖZOP-3.2.0/C-08-11-2011-0015
Győr-Abda kerékpárút fejlesztés – KÖZOP-3.2.0/C-08-11-2011-0015

Átadták a Győrt Abdával összekötő kerékpárutat

Egy újabb sikeres pályázat eredményeként az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával elkészült a régóta várt Győrt Abdával összekötő kerékpárút, amely fontos fejlesztés mindkét település számára, ezért Borkai Zsolt, Győr polgármestere, valamint Szabó Zsolt, Abda polgármestere személyesen próbálta ki kerékpáron is a megépült szakaszt.

Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című, támogatási konstrukcióra Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és Abda Község Önkormányzatának konzorciuma, KÖZOP-3.2.0/C-08-11-2011-0015 azonosítószámon, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ tervzsűrijének támogatásával sikeres pályázatot nyújtott be.

A projekt támogatási intenzitása 100%, összege 226.709.679,- Ft.

Példás települések közötti összefogás eredményeként épült meg a több mint 3 kilométer hosszú kerékpárút, amely Győrött, a Nép utcától kezdődik és az Abda területén meglévő kerékpárútig tart (Rákóczi telep), ahhoz csatlakozik. Nyomvonala az 1-es számú főúttal párhuzamosan került kialakításra, amely átvezet a Rábca folyón átívelő, kerékpárosok számára megnyitott hídon. A pályázati fejlesztéshez kapcsolódó beruházásként az abdai önkormányzat projekten felül, 100 %-os önkormányzati finanszírozás keretében felújította a településen belüli, fél kilométer hosszúságú kerékpárutat is. A győri önkormányzat pedig több tíz millió forint értékű területvásárlással járult hozzá a projekt megvalósításához.

A beruházás eredményeként a hivatásforgalmi, valamint turisztikai és rekreációs céllal kerékpározók az 1. sz. főút igénybevétele nélkül az újonnan megépült, 3,114 km hosszúságú , 2,6 m szélességű, két forgalmi irányú létesítményt használhatják. A kerékpárút kialakítása mellett a beruházás keretében az 1. sz. főút vízelvezetése is átépült. Az érintett szakaszon a két település közelsége, illetve a terület természetvédelmi értékei miatt jelentős a napi kerékpáros forgalom, amely projekt kalkulációi szerint a kerékpárút kialakításával a mintegy 614 kerékpáros/nap forgalomnagyságot is eléri.

Borkai Zsolt, Győr város polgármestere hangsúlyozta, a fejlesztéssel a Győrt Abdával összekötő szakasz a régió kerékpáros hálózatának szerves részévé válik, erősítve ezzel a kerékpározásnak, mint valós, alternatív közlekedési módnak az elterjedését. Győr és Abda között munkavégzés céljából, vagy akár iskolába is sokan közlekednek biciklivel, örömteli, hogy javulnak a feltételek, amelyek nemcsak a minőségben, de a biztonságosságban is nagy előrelépést jelentenek. Nem is beszélve arról, hogy Győr turizmusa szempontjából is fontos ez az útszakasz, városunk ugyanis kedvelt úti célja a kerékpáron érkező turistáknak. A város idegenforgalmi vonzereje folyamatosan nő, a növekedés pedig részben a kerékpáron érkező vendégeinknek is köszönhető.

Szabó Zsolt, Abda község polgármestere elmondta, hogy az abdaiak régóta ezt az útépítést helyezték fontossági sorrendben az első helyre, a megvalósítandó fejlesztéseik között. Így elmondható, hogy a település lakóinak régi vágya valósult meg, mely által nem csak Abda lesz élhetőbb, de a távolabbi községek lakói számára is közelebb kerülnek a megyeszékhely rendezvényei, munkahelyei.

A projekt támogatási szerződése 2012. április 2-án került aláírásra. A beruházás a győri szakaszon 2012. szeptemberében indult a Glázer-Transz Kft. kivitelezésében, míg az abdai szakaszon az építkezés a VértesAszfalt Kft. megvalósításában 2012. októberében a kezdődött meg. Az építési munkálatok 2013. május 27-én értek véget, a projekt lezárása 2013. július 31-ével várható.


Jövő nyárra elkészül a Győrt Abdával összekötő kerékpárút

Régóta várt fejlesztés valósulhat meg egy újabb sikeres pályázat eredményeként: a tervek szerint 2013 júniusára elkészül a Győrt Abdával összekötő kerékpárút. A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az 1-es számú főút mellett haladó, Győrt Abdával összekötő kerékpárút tervei már 2007-ben elkészültek.

Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című, régóta várt támogatási konstrukcióra Győr Megyei Jogú Város és Abda Község Önkormányzatának konzorciuma KÖZOP-3.2.0/C-08-11-2011-0015 azonosítószámon ezen tervdokumentáció szerint, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ tervzsűrijének támogatásával pályázatot nyújtott be, amelyet az Irányító Hatóság 2011. december 12-én támogatásra érdemesnek ítélt.

A projekt támogatási intenzitása 100%, összköltsége 226.709.679,- Ft.

A példás összefogás eredményeként hamarosan elkezdődhet a több, mint 3 kilométer hosszú szakasz megépítése. A kerékpárút Győrött, a Nép utcától kezdődik és az Abda területén meglévő kerékpárútig tart, ahhoz csatlakozik. Nyomvonalát az 1-es számú főúttal párhuzamosan, annak északi oldalán alakítják ki, átvezet majd a Rábca folyón átívelő már meglévő, felújított közúti hídon.

A két önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra. A fejlesztéssel biztonságossá válik az Abda és Győr közötti kerékpáros közlekedés, azáltal, hogy a bicikliseket levezetik a számukra amúgy is tiltott és rendkívül balesetveszélyes 1-es számú főútról.

A pályázati fejlesztéshez kapcsolódó beruházásként az abdai önkormányzat projekten felül, 100 %-os önkormányzati finanszírozás keretében felújítja az abdai közigazgatási területen már meglévő fél kilométer hosszúságú kerékpárutat.

Az érintett szakaszon a két település közelsége, illetve a terület természetvédelmi értékei miatt jelentős a napi kerékpáros forgalom. A fejlesztéssel a Győrt Abdával összekötő szakasz a régió kerékpáros hálózatának szerves részévé válik, erősítve a kerékpározásnak, mint valós, alternatív közlekedési módnak elterjedését.

Borkai Zsolt Győr polgármestere a projektnyitó rendezvényen elmondta: „Győrben nagy hangsúlyt fektetünk a kerékpárosok komfortérzetének javítására, minden beruházásunk esetében törekszünk arra, hogy a kerékpárral közlekedők is kiemelt figyelmet kapjanak. Emellett pedig megyeszékhelyhez és régió központhoz méltóan minden olyan fejlesztést támogatunk, amely Győr és a környező települések lakóinak érdekeit szolgálja. Örömteli számomra, hogy pályázati pénzt sikerült nyernünk a Győrt Abdával összekötő kerékpárút megépítésére, ami bízom benne, hogy a mindennapokban is nagyon sok ember örömére szolgál majd, nem utolsósorban pedig a kerékpárral városunkba érkező turisták szempontjából is fontos lépés”.

Szabó Zsolt, Abda polgármestere hozzátette, „az abdai emberek régi vágya válik valóra ezzel a kerékpárúttal. Napjainkban az emberek egészségmegőrző törekvései és kedvezőtlen anyagi helyzete miatt soha ilyen időszerű nem volt a kerékpárutak építése.”

A projekt támogatási szerződését a közreműködő szervezet KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. és a kedvezményezettek 2012. április 2-án írták alá. A projekt megvalósításának tervezett befejezése 2013. június 30.