Időjárás

31 °C

július 16. | Valter

Deutsch English
Győr-Gönyü Kerékpárút I. ütem – KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0006
Győr-Gönyü Kerékpárút I. ütem – KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0006

Lezárult a Győr-Gönyü Kerékpárút építésének első üteme

Az első ütemben az Erdősor utca és Kálmán Imre utca között, mintegy 2,4 kilométeren épült ki a kerékpárút, de még az idén elkészül a teljes beruházás…

A program indulásakor Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, Győr folyamatosan fejleszti kerékpáros infrastruktúráját, amihez az önkormányzati forrásokon túl rendszeresen keresi a pályázati lehetőségeket is. Példaként a belterületi bicikliút-hálózat bővítését, valamint a Győr Bike közösségi kerékpárkölcsönző rendszert említette. Fekete Dávid alpolgármester a mostani projektzáró alkalmával hozzátette, a város nem csupán a közigazgatási területén belül fordít kiemelt figyelmet a kerékpárút-hálózat bővítésére, de a térségi jelentőségű közlekedési útvonalak kiépítését is fontosnak tartja. Ennek megfelelően, ugyancsak európai uniós forrás igénybevételével valósult meg a Győrt Abdával összekötő kerékpárút, és ezért zajlik a Győr-Gönyű kerékpárút kiépítése is.

Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, a Győr-Gönyű kerékpárút három szakaszából a mostani lezárásával kettő már elkészült, a fejlesztés – ami egy választási ígéret is volt – egy újabb összefogás révén valósulhat meg ilyen gyorsan. „Sokat dolgoztunk azon a minisztériumban és a városházán, hogy leküzdjük az adminisztratív akadályokat, így nyugodtan mondhatom, hogy karácsonyra elkészül a harmadik szakasz is. A lehetőséget az újabb pályázat beadására a minisztériumban megteremtettük, Borkai Zsolt és a győri képviselőtestület pedig villámgyorsan reagált, így születhetett meg a közös siker.” Kara Ákos azt is elmondta, szeretné, ha a következő térségi jelentőségű kerékpárút a Győr és Pannonhalma közötti lehetne.

„Az elmúlt években Győrszentivánon történt infrastrukturális fejlesztésekhez jól illeszkedik a kerékpárút megépítése is, amely kitűnően szolgálja majd a folyamatosan növekvő lakosság biztonságos közlekedését.” – fogalmazott dr. Sik Sándor, a településrész önkormányzati képviselője. Hozzátette, a Győr-Gönyű kerékpárút építésének egyes ütemében megvalósult Erdősor utca és Kálmán Imre utca közti szakasz mintegy 2,4 km új kerékpárúttal gyarapította a városrészt.

A beruházással létrejött a közvetlen kapcsolat Győr városrészei és Győrszentiván között, így a Kertvárosból naponta ingázók kerékpáros közlekedése válik sokkal biztonságosabbá, de turisztikai szempontból is fontos a fejlesztés, hiszen a szakasz az EuroVelo nemzetközi kerékpárút része. A kivitelezés II. ütemével, illetve a Gönyű Község Önkormányzata által, nyertes pályázatból megvalósított belterületi szakasszal együtt a közeljövőben létrejön a Győrt és Gönyűt összekötő, közel 10 kilométeres, egységes kerékpárút.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 200 millió forint támogatást nyert a „Győrszentiván Kertváros és Gönyű, Dózsamajori bekötő út közötti kerékpárút építés, I. ütem” című KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0006 azonosítószámú projekt keretében. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt önrészt nem igényel, támogatási intenzitása 100 százalékos.


Hamarosan elkészül a beruházás


Megkezdődött az építkezés


Győr-Gönyü kerékpárút: Megkezdődött a győri szakasz építése

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 200 millió forint támogatást nyert a „Győrszentiván Kertváros és Gönyű, Dózsamajori bekötő út közötti kerékpárút építés, I. ütem” című KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0006 azonosítószámú projekt keretében, melynek támogatási szerződését 2015.08.07-én írták alá. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt önrészt nem igényel, támogatási intenzitása 100 százalékos. A beruházás befejezésének várható ideje: 2015.10.31.

„Győr kerékpárosbarát település, kerékpáros infrastruktúráját folyamatosan fejleszti, amelyhez az önkormányzati forrásokon túl rendszeresen keresi a pályázati lehetőségeket is. Az elmúlt időszakban mintegy hat kilométerrel bővülhetett a város belterületi bicikliút-hálózata, elkészülhetett a Győr-Abda kerékpárút, szeptember elején pedig – a tesztüzem lezárultával – „élesben” is elindulhat a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer, a GyőrBike működése városunkban. A Győr-Gönyű kerékpárút első ütemének megépítése egy újabb fontos állomása ennek a fejlesztéssorozatnak, amely a mindennapi közlekedést, munkába, iskolába járást, de a kerékpáros turizmust is jól szolgálja.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester a beruházással kapcsolatban.

Kara Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, győri országgyűlési képviselő kifejtette, nem csak Győr, de a térség számára is nagyon hasznos fejlesztésről beszélünk, amely a kormány júniusi döntésének köszönhetően az első ütemben mintegy 2,4 km-es szakaszon valósulhat meg Győrszentiván Kertvárosban az Erdősor utca és a Kálmán Imre utca között. Az államtitkár hangsúlyozta, a Gönyű közigazgatási határán belüli szakasz szintén egy nyertes pályázatnak köszönhetően már kivitelezés alatt áll, a Győrszentiván Kertvárosból induló szakasz építése most kezdődik, vagyis már csak a két szakasz közti összeköttetés marad hátra, ami szintén nem várat magára sokat a tervek szerint. Mint a gönyűi kikötői fejlesztés miniszteri biztosa hozzátette, az említett gönyűi szakasszal együtt nemsokára a kikötő is elérhetővé válik, ami az ott dolgozók érdekében is fontos lépés

Dr. Sik Sándor Győrszentiván városrész önkormányzati képviselője elmondta, a városrész számára fontos, és nagyon hasznos beruházásról van szó, hiszen a területről sokan járnak munkába kerékpárral. Korábban többen – szabálytalanul – az 1. számú főúton közlekedtek, ami rendkívül balesetveszélyes volt. A megépülő kerékpárút összekapcsolja Győr városrészeit Győrszentiván Kertvárossal, így a közlekedés sokkal gördülékenyebbé és biztonságosabbá is válik. „Becslések szerint az új utat napi szinten több mint hatszáz kerékpáros használhatja majd, akik kulturált körülmények között, biztonságban érhetik el úti céljukat, legyen szó akár munkába, iskolába járásról, akár kerékpáros turizmusról.

A projekt közvetlen célja a Győrt Gönyűvel összekötő hivatásforgalmi és turisztikai célú kerékpárút megépítése, a helyi, mindennapi kerékpározáshoz szükséges úthálózat megteremtése a kerékpárosok igényeihez és a forgalmi helyzethez alkalmazkodó műszaki megoldásokkal. Ennek első üteme Győr közigazgatási határán belül Győrszentiván Kertvárosban az Erdősor utca és a Kálmán Imre utca közötti kerékpárút megépítése.

Az 1. számú főút forgalma vitathatatlanul nagy, elsősorban a Győr és Budapest között közlekedő gépkocsi forgalom miatt. Győrszentiván Kertváros és Győr között naponta több ezer ember ingázik. A projekt célja ezért az is, hogy az ingázók közül minél többen közlekedhessenek kerékpárral, csökkentve ezzel is az utak forgalmát és a környezetterhelést, a megépítendő kerékpárút biztonságában. A projekt hosszú távú célja egy egységes kerékpáros úthálózat létrehozása a már meglévő, illetve a jelen pályázattal kialakításra kerülő elemek felhasználásával. A kivitelezés II. ütemével, illetve a Gönyű Község Önkormányzata által, nyertes pályázatból jelenleg kivitelezés alatt álló belterületi szakasszal együtt a jövőben létrejön a Győrt és Gönyűt összekötő, közel 10 kilométeres, egységes kerékpárút.