Időjárás

10 °C

szeptember 29. | Mihály

Deutsch English
Győri Református Bölcsőde létrehozása – TOP-6.2.1-19-GY1-2019-00001
Győri Református Bölcsőde létrehozása – TOP-6.2.1-19-GY1-2019-00001

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

A PROJEKT CÍME: Győri Református Bölcsőde létrehozása

A PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: TOP-6.2.1-19-GY1-2019-00001

A SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 592.000.000 Ft.

A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE (%-BAN): 100%

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA: A projekt keretében a Győri Református Egyházközség által fenntartott új, egyházi, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsőde épül, mely a mai kor elvárásainak megfelelően energiatakarékos és akadálymentesített is lesz.

A Győri Református Bölcsőde a Bálint Mihály utcában épül meg, melyen jelenleg 2 épület áll: a református templom és a volt sóház épülete, mely több mint 150 éves. A sóház épülete a szakvélemények alapján felújítás során sem érné el azt az állapotot, mint egy új építés esetén, a felújítás hatására az épület fenntartási költségeiben nem történne jelentős mértékű csökkenés, mely a felújítást igazolná. Ennek következtében a meglévő sóház épülete elbontásra kerül, és egy új, a bölcsődei funkciónak, valamint jogszabályi elvárásoknak és korunk igényeinek megfelelő bölcsőde épül a helyére. A tervezett épület huszonnégy 3 éven aluli gyermek napközbeni bölcsődei ellátását biztosítja, két 12 fős csoportban.

Az új épület építése mellett a projekt része eszközbeszerzés, játszóudvar kialakítása, babakocsi tároló létesítése, parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló-férőhely fejlesztése, kialakítása.

A fejlesztés nem csak a 3 év alatti kisgyermekek ellátását célozza meg; egy új, szolgáltató családbarát intézmény létrehozásával hatással van a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérésére is, hogy elérhető legyen számukra is a munkavállalói mobilitás és nagyobb legyen munkavállalási esélyük.

A projekt átfogó célja a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítása és az általuk nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztése, a 3 éven aluli gyermekek napközbeni elhelyezését biztosító bölcsődei ellátási formák kapacitásainak bővítése, a szolgáltatások minőségének javítása.

A családbarát, munkába állást segítő intézmény létesítésével biztosítható egy minőségi, színvonalak oktató – nevelő munka, valamint az ehhez megfelelő egészséges, motiváló hatású, gyermekbarát és biztonságos környezet. Az új bölcsőde kialakításával elősegíthető a kultúrhigiénés szokások kialakítása, az érzelmi fejlődés és szocializáció útján való elindulás. A fejlesztés során fontos alapelv, hogy biztosított legyen az egyenlő bánásmód, az egyenlő esélyű hozzáférés alapelve. A magas színvonalú ellátással olyan gyermekek fejlődése is kiegyensúlyozott lehet, akik számára a szülői, otthoni környezet nem tudja ezt megfelelően biztosítani.

A PROJEKT BEFEJEZÉSI DÁTUMA: 2023. 02. 28.


Átadták a Kiscsillag Református Bölcsődét

2023. február 16-án ünnepélyes keretek között átadták a "Győri Református Bölcsőde létrehozása" című, TOP-6.2.1-19-GY1-2019-00001 azonosító számú projektből megvalósult Kiscsillag Református Bölcsődét.

 


 

A projekt előrehaladása – 2022.10.28.

Befejeződtek a a Győri Református Bölcsőde kivitelezési munkálatai. Az építési tevékenység 100%-os készültsége 2022.10.21. napjával elérésre került. A megvalósítás keretében az eszközbeszerzések lebonyolítása zajlik jelenleg.

A projekttel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségek, valamint a nyilvánosság biztosítása és a projektmenedzsment feladatok ellátása folyamatos a megvalósítás során.

 

 

 


A projekt előrehaladása – 2022.09.15.

Ütemezés szerint haladnak a Győri Református Bölcsőde kivitelezési munkálatai. Az építési tevékenység 75%-os készültsége 2022.08.31. napjával elérésre került.

A projekttel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségek, valamint a nyilvánosság biztosítása és a projektmenedzsment feladatok ellátása folyamatos a megvalósítás során.

 

bölcsöde homlokzati szigetelés

bölcsödei szoba festve bölcsőde mosdó kialakítása


A projekt előrehaladása – 2022.07.29.

A Győri Református Bölcsőde kivitelezése megkezdődött 2022.11.23-án a munkaterület kivitelező részére történő átadásával. Az építési munkálatok 2022.07.22 napjával már elérték az 50%-os készültséget. A 100%-os készültség, vagyis a kivitelezés befejezése 2022 szeptemberére várható.

A projekt keretében a kötelező tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása, valamint a projektmenedzsment tevékenység folyamatos a projekt sikeres megvalósulása érdekében.


A projekt előrehaladása – 2021.12.31.

A projekt 2021.12.31-én elérte a második mérföldkövét, mely során a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, aláírásra került a vállalkozási szerződés, valamint a munkaterület átadásra került.

A fejlesztéssel kapcsolatos kötelező tájékoztatás, nyilvánosság biztosítása, valamint a projektmenedzsment tevékenység ellátása a projekt sikeres megvalósulása érdekében folyamatos.


 

GYŐRI REFORMÁTUS BÖLCSŐDE LÉTREHOZÁSA

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Győri Református Bölcsőde létrehozására.
„A bölcsődefejlesztéseket nagyon fontos beruházásoknak tartom, hiszen lényeges, hogy olyan kapacitás álljon rendelkezésre, amely valós segítség a győri kisgyermekes családoknak. Magyarország Kormányának családbarát intézkedései között szerepel az a bölcsődefejlesztési program, amelynek célja, hogy a férőhelyek száma országosan a jelenlegi 50-ről 70 ezerre nőjön.” – fogalmazott Dr. Dézsi Csaba András. A polgármester hozzátette, a szándék az, hogy minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, bölcsődében tudja elhelyezni gyermekét. Győrben több jelentős fejlesztés is várható a közeljövőben, köztük a Szalay úti bölcsőde, vagy a református egyházzal együttműködve a református bölcsőde kialakítása.

A projekt keretében a Győri Református Egyházközség által fenntartott új, egyházi, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsőde épül, mely a mai kor elvárásainak megfelelően energiatakarékos és akadálymentesített lesz. A projekt átfogó célja a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítása és az általuk nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztése, a 3 éven aluli gyermekek napközbeni elhelyezését biztosító bölcsődei ellátási formák kapacitásainak bővítése, a szolgáltatások minőségének javítása.

A Győri Református Bölcsőde a Református Egyházközség Kossuth Lajos utcai ingatlanának hátsó oldalán, a Bálint Mihály utcában épül meg, melyen jelenleg 2 épület áll: a református templom és a volt sóház épülete, mely több mint 150 éves. Előzetes szakvélemények alapján a meglévő sóház épülete elbontásra kerül, és egy új, a bölcsődei funkciónak, valamint jogszabályi elvárásoknak és korunk igényeinek megfelelő bölcsőde épül a helyére. A tervezett épület huszonnégy 3 éven aluli gyermek napközbeni bölcsődei ellátását biztosítja, két 12 fős csoportban.

Az új épület építése mellett a projekt része eszközbeszerzés, játszóudvar kialakítása, babakocsi tároló létesítése, parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló-férőhely fejlesztése, kialakítása.
A fejlesztés nem csak a 3 év alatti kisgyermekek ellátását célozza meg; egy új, szolgáltató családbarát intézmény létrehozásával hatással van a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérésére is, hogy elérhető legyen számukra is a munkavállalói mobilitás és nagyobb legyen munkavállalási esélyük.

A családbarát, munkába állást segítő intézmény létesítésével biztosítható a minőségi, színvonalas oktató – nevelő munka, valamint az ehhez megfelelő egészséges, motiváló hatású, gyermekbarát és biztonságos környezet. Az új bölcsőde kialakításával elősegíthető a kultúrhigiénés szokások kialakítása, az érzelmi fejlődés és szocializáció útján való elindulás. A fejlesztés során fontos alapelv, hogy biztosított legyen az egyenlő bánásmód, az egyenlő esélyű hozzáférés alapelve. A magas színvonalú ellátással olyan gyermekek fejlődése is kiegyensúlyozott lehet, akik számára a szülői, otthoni környezet nem tudja ezt megfelelően biztosítani.

A projekt Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata vezetésével valósul meg. A fejlesztés a Győri Református Egyházközség beruházásaként jön létre.
A „Győri Református Bölcsőde létrehozása” című, TOP-6.2.1-19-GY1-2019-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósul meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, konzorciumi partner: Győri Református Egyházközség. A támogatás összege: 592.000.000 Ft.