Időjárás

12 °C

szeptember 24. | Gellért, Mercédesz

Deutsch English
Hogy a másnap is buli legyen!
Hogy a másnap is buli legyen!

Az alkoholfogyasztás mértékletes formája sok társadalomban kulturális és gasztronómiai hagyomány, nem minősül rizikómagatartásnak. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása a társadalmi élet rutinszerű része, amely gyakran a társasági élethez elengedhetetlenül hozzátartozik.

A mérsékelt bor- és sörfogyasztás kedvező hatással van a lelki és testi egészségre (pl. a hangulat befolyásolása, illetve a keringési és kiválasztó rendszer működésében fellépő változás révén), továbbá a teljes absztinenciához képest kedvezőbb halálozási és morbiditási mutatókat eredményez (Castelnuovo, 2002).

Az alkohol mértéktelen fogyasztása azonban számos –az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján mintegy 200- megbetegedés kialakulásában játszik oki szerepet, csak hogy a leggyakoribbakat említsük a májbetegségektől kezdve, a közúti balesetek és az erőszak, a daganatok, a szív- és érrendszeri betegségek, az öngyilkosságok, a tuberkulózis és a HIV/AIDS. Az alkoholfogyasztás évente 3 millió ember halálához, valamint emberek millióinak fogyatékosságához és rossz egészségi állapotához járul hozzá világszerte.

Magyarországon 2019-ben 420 ezer embert, a 15 éves és annál idősebb férfiak 9,3%-át, és a nők 1,5%-át lehetett nagyivónak tekinteni. A WHO meghatározta a fogyasztásnak azt a mennyiségi limitjét, ami még biztonságos fogyasztásnak tekinthető. Nőként hetente legfeljebb 7, férfiként 14 egységnyi italt fogyasztható el biztonságosan, de egy nap nem több mint 3, ill. 4 ital. Ez a mennyiség azonban legalább heti két alkoholmentes nap közbeiktatása mellett fogadható el.