Időjárás

25 °C

július 15. | Henrik, Roland

Deutsch English
Iszik Ön eleget?
Iszik Ön eleget?

Hányszor hangzik el ez a kérdés az orvosok, ápolónők, védőnők szájából? És mégsem veszi komolyan az emberek legtöbbje. Pedig még a fogyókúrák sikerességéhez is hozzá tud járulni. Ha eszünkbe jutna, amikor úgy érezzük, hogy éhesek vagyunk, hogy igyunk meg egy nagy pohár vizet, mert nem is éhség, amit érzünk, hanem szomjúság.

Az emberi sejteknek szükségük van a vízre. Az emberi szervezet 60-65 százalékaa víz. Ha a sejtek nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet, nem tudják ellátni funkciójukat. Egy sor betegség alakulhat ki, ha nincs megfelelő mennyiségű víz a szervezetben. Nézzen meg csak egy cserépbe kiültetett paradicsom palántát! Mi lesz vele, ha nem kapott elég vizet, és tűzi a forró nyári nap: lekókad, meg akar halni. Egy pohár víz is segít rajta, és újra szép teltek lesznek a levelei, újra élettelivé válik. Ugyanez történik az emberi sejtekkel is. Egy pohár víz, – nem kávé, nem energiaital, nem cukros üdítő – csak egy nagy pohár víz: csodát tehet. Újra tud figyelni a munkájára, a tanulásra, újra elevennek érzi magát.

A folyadék fogyasztás növeléséhez például kezdje a napot egy nagy pohár vízzel (3-5 deci). Azt fogja észrevenni magán, hogy sokkal energikusabban tud nekilátni teendőinek. Az éjszaka folyamán ugyanis jelentős dehidratációnak (vízvesztésnek) tesszük ki szervezetünket, ugyanis órákon át nem iszunk egy kortyot sem. A reggeli vízivás ráadásul beindítja a bélműködést is, ami szintén jótékony hatással lesz a közérzetünkre.

Igyon limonádét, persze cukor nélkül. Tehet bele citrusféléket, gyümölcsöt, mentát, citromfüvet, ahogy szereti. Felüdít és ízt visz a vízivásba. Bárhova megy, vigyen magával vizet kulacsban. Ne induljon el sehova tartalék víz nélkül. Ugye a telefonját se hagyná otthon a világ kincséért sem. Na, legyen így a kulaccsal is.

Igyon csapvizet

A boltokban kapható palackozott víz a korábban becsültnél 10-100-szor több műanyagdarabot tartalmazhat, aminek nagy része úgynevezett nanorészecske. Ezek az apró darabok könnyedén eljuthatnak a vesébe, májba, sőt akár az agyba is, és számtalan betegség okozói lehetnek. Ezeknek az adatoknak a birtokában a kutatók ismét hangsúlyozni kezdték a csapvízivás fontosságát. Magyarországon, ezen belül Győrben, kitűnő minőségű csapvizet fogyaszthatunk. Az ivóvíz az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszer. Hazánkban a vízbázisok jelentős részét akár ásványvízzé is lehetne minősíteni. Miért venné meg a jóval drágább palackos ásványvizet, ha az ásványi tartalom a két vízben közel ugyanaz? Legyen környezettudatos és egyszerre takaríthat meg pénzt a családjának és óvhatja az ökoszisztémát.

Fogyasszon kulacsból kiváló minőségű csapvizet!