Időjárás

12 °C

szeptember 24. | Gellért, Mercédesz

Deutsch English
Jelentős útfelújítások és tervezési munkák 2020-ban
Jelentős útfelújítások és tervezési munkák 2020-ban

Az idén több régóta várt útfejlesztés valósul meg, elindul a sárási szennyvízelvezetés kiépítése is. Tervezés alatt áll a lakótelepi parkolási nehézségek enyhítésére hivatott kuopio park melletti parkolólemez építése…

Előzetes látványterv

Az adyvárosi parkolólemez jelenlegi – előzetes – tervei egy jóval költséghatékonyabb megoldást vázolnak, mint a Kuopio parkot érintő korábbi elképzelés. A parkot ez a verzió meghagyja, ám a mellette található földfelszíni parkolók fölé egy rámpán keresztül megközelíthető szint kerülne. Dr. Dézsi Csaba András polgármester hozzátette, ez az elképzelés figyelembe veszi a közlekedők igényeit, ezért növeli a parkolási kapacitást, és a környezetvédelmi szempontokat is, ezért megőrzi a parkot. Az Útkezelő Szervezet szakmai programját bemutató sajtótájékoztatón egy másik jelentős fejlesztés előzetes terveit is bemutatták, amely a Damjanich utca látványos felújításáról szól. A környezet védelme itt is hangsúlyos, hiszen a régi platánfák megóvását is szolgálja az átépítés, miközben találkozási felületek is létre jönnek az utcában.

Előzetes látványterv

A polgármester elmondta, a közbiztonság és a köztisztaság mellett a közlekedés is a kiemelt feladatok között szerepel, ezért biztosított a város eredetileg 4,6 milliárd forintot az Útkezelő Szervezet számára, ám a koronavírus okozta megváltozott gazdasági környezet miatt a szervezet költségvetése 3,9 milliárdosra változott. Hozzátette, ezzel együtt olyan fontos, az ott lakók által régóta várt fejlesztések indulnak el az idén, mint a sárási útfejlesztés. Itt a szennyvíz vezeték és útépítés tervezése zajlik, ősszel tovább folytatódhat a korábban megkezdett szennyvíz hálózat építése a Nőszirom, Csillagfürt, Csipkerózsa, Kövirózsa és Vanília utcákban. A legforgalmasabb utcák pormentesítése érdekében is lépéseket tesznek, heteken belül ideiglenes, bitumenes felületi bevonatot kap a Hortenzia és Írisz utca. A polgármester megemlítette a Sió utca teljes felújítását, s a Mayer Lajos utca rekonstrukcióját is a Körtöltés utcától számítva 150 méteren.

Prédl Antal az Útkezelő Szervezet vezetője kiemelte, a beavatkozásokat egy szakmai szempontok szerint felállított rangsor alapján végzik, és természetesen a lakossági jelzéseket is figyelembe veszik. A fejlesztések mellett kiemelt feladatuk a közel 760 km hosszú városi úthálózat fenntartása, üzemeltetése. Megemlítette, a Szabolcska utca aszfaltréteg-cseréje tavaly kezdődött, az idén a Téglavető utca és a Mester utca közötti szakasz következik. Az Útkezelő Szervezet a Pannon-Vízzel közös munkában végez felújítást Gyárvárosban a Külső-Árpád úton. A szolgáltató kicseréli a leromlott állapotú ivóvíz és szennyvíz vezetékeket, az útkezelő pedig új szegélyekkel, aszfaltozott útburkolattal, járdával adja vissza a forgalom számára az utcát.

A szervezet a lakossági panaszokra is reflektál, ezért kezdték el a zajvédőfal tervezését a Bárka út mellé a Szabadrév utca és Hattyú utca közötti részen. Átépítik a Szövetség utcai zajvédőfalat is a Bácsai út 2. számú társasháznál, ahol a tömör fal felső elemeit plexis panelekre cserélik. Gyárvárosban az Ipar út – Balassi Bálint utca kereszteződés jelzőlámpával történő átalakítás előkészítése is tervezés alatt áll. Több új gyalogátkelőhely is létsül, többek között a Szent László út – Sárkereki út kereszteződésében, a Hegyalja út – Újkut utca csomópontjában, valamint a Budai úton a Szeszgyár utcai lakótelepnél.

 

Az idén megújuló utcák, csomópontok:

ÚT, ÚTSZAKASZ VÁROSRÉSZ
Bárka utca zajvédőfal építése Révfalu
Fecske utca felújítása Győrszentiván
Herman Ottó utca felújítása a Vásárcsarnok környezetében Adyváros
Hajnalcsillag utca felújítása Ménfőcsanak
Hortenzia u. és Írisz u. felületi bevonása Sárás
Ipar u. – Balassi Bálint u. jelzőlámpás szabályozás építés előkészítése Gyárváros
Jereváni úti gyalogos aluljáró csapadékvíz elvezetés megoldása Adyváros-Szabadhegy
Kövecses utca felújítása (Római u. és Pesti u. között) Likócs
Mayer Lajos utca felújítás I. üteme Révfalu
Muskátli utca felújítása Újváros
Sió utca felújítása Nádorváros
Szabolcska utca felújítása balettiskola előtt Nádorváros
Szigethy A. u. 60-64. mögötti szervizút felújítása Adyváros
Tihanyi Árpád út – Ifjúság körút jelzőlámpa vezérlőberendezés csere Adyváros
Tihanyi Árpád úti kerékpárút felújítása két szakaszon Adyváros
Vadvirág u. parkolóépítés I. ütem Ménfőcsanak