Időjárás

24 °C

május 29. | Magdolna

Deutsch English
József Attila úti rendelő átalakítása és bővítése – TOP-6.6.1-16-GY1-2019-00002
József Attila úti rendelő átalakítása és bővítése – TOP-6.6.1-16-GY1-2019-00002
A kedvezményezett neve: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: József Attila úti rendelő átalakítása és bővítése
A szerződött támogatás összege: 532 881 733 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. október 31.
A projekt azonosító száma: TOP-6.6.1-16-GY1-2019-00002

 

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

A fejlesztéssel érintett épületek Győr Szabadhegy városrészében, a József Attila út és a Móra Ferenc tér sarkán található 686/1 helyrajzi számú ingatlanon találhatók. A jelenlegi felnőtt orvosi és védőnői rendelőket magában foglaló épület a telek délkeleti felében helyezkedik el, míg a gyermekorvosi rendelőket magába foglaló épület a telek másik felében áll. Az épületek építése a 70-es 80-as évekre tehető, mely épületek a 90-es évek végén egy komplex külső-belső felújításon estek át. Ezek az épületek mára már nem képesek kiszolgálni a városrész járó beteg ellátási igényeit.

A fejlesztés során a telek két részén elhelyezkedő két önálló épület közötti jelenleg szabad terület (udvar) beépítésével egy új épületegység kerülne kialakításra melyben a védőnői szolgálat tanácsadó irodái kerülnének elhelyezésre. A felnőttorvosi és a gyermekorvosi rendelők – belső funkció bővítés mellett – az eredeti helyükön, az eredeti épületeikben maradnak. Az egyes épületrészek mint önálló, elkülönülő funkciók, önálló rendeltetési egységet alkotnak önálló bejáratokkal, viszont az új épületegység helységeinek elrendezése biztosítja a belső átjárhatóságot a gyermekorvosi rendelők és a védőnői tanácsadó irodák között, mely a fejlesztést megelőzően nem volt biztosított. Az épület akadálymentes megközelítése, mind pedig a felnőtt háziorvosi, gyermek háziorvosi és a védőnői szolgálat által nyújtott szolgáltatások minden típusú fogyatékkal élő számára biztosított lesz. Az épületkomplexum több akadálymentes főbejárattal fog rendelkezni, az épületben sehol nem kerül kialakításra küszöb, mindhárom épületegységben kialakításra kerül akadálymentes mosdó, elhelyezésre kerülnek információs és irányjelző táblák.

A beruházást követően az épületegyüttes egységesen 15 cm vastagságú hőszigetelő réteget kap. A nagyméretű bejárati ajtók és üveg potálok fokozott hőszigetelésű és légzárású, hőszigetelő üvegezésű hőhídmentes alumínium profilrendszerűek lesznek. Az oldalsó és hátsó homlokzaton lévő hagyományos méretű nyílászárók pvc szerkezetűek lesznek, melyek szintén fokozott hőszigetelésű és légzárású, hőszigetelő üvegezésű minimum 5 légkamrás nyílászáró szerkezetek.

Az egyes épületegységekben külön-külön kerülnek elhelyezésre a fűtést szolgáltató gázkazánok, melyek saját szabályozóval lesznek ellátva, így az adott épület egyedi igényeihez igazítható a fűtés. Az épületekben radiátoros fűtőrendszer kerül kiépítésre, ahol pedig nincs lehetőség a radiátoros fűtés alkalmazására ott kiegészítő fűtésként padlófűtés kerül kiépítésre. A gázkazánok a külső hőmérséklet alapján, fűtési görbe szerint változó hőmérsékletű fűtővízzel fűti majd a rendelőket. Így az épület adottságait figyelembe véve a lehető legenergiatakarékosabb és egyben leg költség takarékosabb módon történő fűtéssel való ellátása valósul meg.

 


Befejeződött a József Attila úti rendelő felújítása. Jelenleg a használatbavételi engedélyhez szükséges hatósági eljárás folyik, ennek lezárultával költözhet vissza a rendelés az épületbe.

 

Komplex felújításon és bővítésen esett át a József Attila úti orvosi rendelő. Az engedélyeztetést követően három felnőtt-, három gyermekpraxis, valamint öt védőnői szolgálat áll a lakosok rendelkezésére. A komplex átalakítás részeként energetikai felújítás történt, nyílászárócserékkel, akadálymentesítéssel és a projekt részeként felújítják az épület előtti útszakaszt és parkolókat alakítanak ki.

A munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek, melynek keretében a gyermekorvosi és a háziorvosi rendelők közé egy védőnői épületszárnyat is felhúztak. Az épületkomplexum több akadálymentes bejáratot is kapott, és mindhárom egységben akadálymentes mosdót, valamit információs és irányjelző táblákat alakítottak ki. Így a rendelők és a védőnői szolgálat által nyújtott szolgáltatások minden típusú fogyatékkal élőnek biztosított lesz.

Megtörtént az épületegyüttes hőszigetelése is, új nyílászárókat építettek be a kor energiatakarékossági követelményeit teljesítő paraméterekkel. Az egyes épületegységekben külön-külön helyezték el a fűtést szolgáltató gázkazánokat, melyeket saját szabályozóval látták el, így az adott épület egyedi igényeihez igazítható a fűtés. Radiátoros fűtőrendszert építettek ki, ahol pedig erre nem volt lehetőség, ott kiegészítő fűtésként padlófűtést alkalmaznak, így az épület adottságait figyelembe véve a lehető legenergiatakarékosabb és legköltséghatékonyabb fűtési rendszerrel rendelkezik az épületegyüttes” – tájékoztatta lapunkat dr. Dézsi Csaba András, polgármester.

 


2022. augusztus 25.

A József Attila úti rendelő épületének kivitelezési munkái 2022. augusztus 25-ével elérték a 75%-os készültségi szintet. 

 

 


2022. június 28.

A József Attila úti rendelő épületének kivitelezési munkái 2022. június 28-ával elérték a 50%-os készültségi szintet. A kivitelezési munkák a tervezett ütemben haladnak.

 


A JÓZSEF ATTILA ÚTI RENDELŐ ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a József Attila úti rendelő átalakítására és bővítésére.
A József Attila út és a Móra Ferenc tér sarkán található rendelőkben jelenlegi felnőtt orvosi és védőnői ellátás, valamint gyermekorvosi ellátás folyik. A két különálló épület az 1970-80-as években épült, és az 1990-es évek végi komplex külső-belső felújítás ellenére ezek az épületek mára már nem képesek kiszolgálni a városrész járó beteg ellátási igényeit.

A fejlesztés során a telek két részén elhelyezkedő két önálló épület közötti jelenleg szabad terület beépítésével egy új épületegység kerül kialakításra, melyben a védőnői szolgálat tanácsadó irodáit helyezik el. A felnőttorvosi és a gyermekorvosi rendelők – belső funkció bővítés mellett – az eredeti helyükön, az eredeti épületeikben maradnak. Az egyes épületrészek önálló rendeltetési egységet alkotnak majd önálló bejáratokkal, viszont az új épületegység helységeinek elrendezése biztosítja a belső átjárhatóságot a gyermekorvosi rendelők és a védőnői tanácsadó irodák között, mely a fejlesztést megelőzően nem volt biztosított. Az épület akadálymentes megközelítése, valamint a felnőtt háziorvosi, gyermek háziorvosi és a védőnői szolgálat által nyújtott szolgáltatások minden típusú fogyatékkal élő számára biztosított lesz. Az épületkomplexum több akadálymentes főbejáratot is kap, és mindhárom épületegységben akadálymentes mosdót, valamit információs és irányjelző táblákat alakítanak ki a fogyatékkal élők számára.

A beruházást követően az épületegyüttes egységesen 15 cm vastagságú hőszigetelő réteget kap, az új nyílászárók pedig a kor energiatakarékossági követelményeit teljesítő paraméterekkel rendelkeznek. Mindegyik épületegységben önállóan szabályozható lesz a fűtés, így az adott épület egyedi igényeihez igazíthatóvá válik a hőmérséklet. Az épületekben radiátoros fűtőrendszer kerül kiépítésre, ahol pedig nincs lehetőség a radiátoros fűtés alkalmazására ott kiegészítő fűtésként padlófűtés kerül kiépítésre. Így az épület adottságait figyelembe véve a lehető legenergiatakarékosabb és legköltségtakarékosabb fűtési rendszer kerül kialakításra.

A „József Attila úti rendelő átalakítása és bővítése” című, TOP-6.6.1-16-GY1-2019-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósul meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata. A támogatás összege: 532.881.733 Ft.