Időjárás

28 °C

június 19. | Gyárfás

Deutsch English
Kerékpáros közlekedési hálózatfejlesztés Győrben – TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00001
Kerékpáros közlekedési hálózatfejlesztés Győrben – TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00001

A projektről

A kedvezményezett neve: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: Kerékpáros közlekedésfejlesztés Győrben
A szerződött támogatás összege: 110 878 010 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A beruházás eredményeként előtérbe kerül a fenntartható közlekedési módok egyik legnépszerűbb és a lakosság számára legkönnyebben elérhető fajtája, a kerékpáros közlekedés. A beruházásnak köszönhetően bővül a kerékpárút hálózat, biztonságosabb lesz a kerékpáros közlekedés a város területén.

A program elemei:

 • Fehérvári úti kerékpárút: A tervezett egyoldali, kétirányú kerékpárút a 81. sz. főút mellett épül, mely pótolja azt a hiányzó hálózati elemet, amely Győr-Szabadhegy városrész és a Sashegyi kiskertek biztonságos kerékpáros közlekedésének kiszolgálását biztosítja, és biztonságossá teszi a közlekedést.
 • A kerékpáros nyomvonalak alábbi helyszíneken bővülnek:
 • Puskás T. u, Tóth László u, Iparcsatorna melletti út, Tompa u, Vágóhíd u, Zrínyi u.-Lomnic u.–Répce u, Mónus I. u, Buda u. és Csaba u, Erkel F. u.- Dr Róth E. u, Liget u, Nép u, Töltésszer u.-Kunszigeti u, Bácsai út- Külső Bácsai út, Szitásdomb u, Szabadrév u. – Körtöltés u.- Zemplén u, Lepke u, Erfurti u, József A. u, Szabadi u.

Kialakított kerékpárforgalmi létesítmények hossza:18,120 km

A projekt befejezési dátuma: 2019.02.28.
A projekt azonosító száma: TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00001

 


Újabb kerékpáros közlekedésfejlesztés zárult Győrben

A több városrészre is kiterjedő fejlesztésnek köszönhetően több mint 18 kilométerrel bővült Győr kerékpárút és kerékpáros nyomvonal hálózata. Több, eddig egymástól külön futó szakasz került összekötésre.

A beruházás legnagyobb eleme a 81. sz. főút mellett megépült kerékpárút, mely pótolta azt a hiányzó hálózati elemet, amely Győr-Szabadhegy városrész és a Sashegyi kiskertek biztonságos kerékpáros közlekedésének kiszolgálását biztosítja, a főútról külön kerékpárútra terelve a biciklis forgalmat.

Emellett több városrészben is jelentősen bővültek a kerékpáros nyomvonalak:

A Puskás Tivadar úton már egészen az Iparcsatorna melletti útig vezet kerékpáros nyomvonal.
A Tóth László utcában az új nyomvonal összeköti az Iparcsatorna mellett épült kerékpáros nyomvonalat és a Nagysándor József utcát.
Az Iparcsatorna melletti úton is teljes hosszában már kerékpáros nyomvonalon lehet közlekedni.
A Tompa utcában kialakított kerékpáros nyomvonal a Nagysándor József utca és a Puskás Tivadar út között biztosítja a kerékpárosok biztonságos közlekedését.
A Vágóhíd utcában a kerékpáros nyom felfestésével pótlásra került az a hiányzó kerékpáros közlekedési hálózati elem, mely a Gyárvárosi Általános Iskola és az OBI áruház előtti meglévő kerékpárúthoz csatlakozik.
A Zrínyi utca – Lomnic utca – Répce utca vonalon haladó kerékpáros nyomvonal csatlakozik a már meglévő Baross hídon lévő kerékpársávhoz, ezzel összeköttetést biztosít a Belváros, Nádorváros és Marcalváros I. között.
A Mónus Illés utcai kerékpáros nyomvonal csatlakozik a már meglévő 821.sz. úton lévő és a Liezen Mayer utcai kerékpárutakhoz, ezzel biztosítva a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit Marcalváros I.-II. és Nádorváros között.
A Buda utcában és a Csaba utcában kialakított kerékpáros nyomvonalak a Tihanyi Árpád úti és a Bartók Béla úti kerékpárutak között biztosítják a kerékpáros közlekedési kapcsolatot.
Az Erkel Ferenc utca – Dr. Róth Emil utcában létesült kerékpáros nyomvonal csatlakozik a már meglévő Radnóti u. körforgalmú csomópont és a Petőfi téri körforgalmú csomópont kerékpárútjaihoz, ezzel biztonságos közlekedési kapcsolatot hoz létre Újváros, Sziget és a Belváros között.
A Liget utcán felfestett nyom a Nép utca és a Radnóti Miklós utca között teremt biztonságos kerékpáros kapcsolatot.
A Nép utcában kialakított kerékpáros nyom az 1. sz. főút (Győr-Abda közötti kerékpárút) és a Liget utca között biztosítja a kerékpárosok közlekedését.
A Töltésszer út – Kunszigeti úton létrejött nyomvonal az Olimpia úton át vezet egészen a Radnóti utcai körforgalmú csomópontig. Összekötést biztosít Sziget, Újváros és Pinnyéd településrészek között.
A Bácsai út – Külső Bácsai úton kerékpáros nyomvonal került felfestésre, lehetővé téve a nagy közúti forgalmat bonyolító út mellett lévő lakóterületek biztonságos megközelítését.
A Szitásdomb utcában felfestett kerékpáros nyomvonal jól illeszkedik a Bácsai úti kerékpáros fejlesztéshez. Lehetővé teszi Szitásdomb településrészen a kerékpárosok biztonságos közlekedését.
A Szabadrév utca – Körtöltés utca – Zemplén utca nyomvonalon haladó felfestés biztonságos kerékpáros közlekedési alternatívát kínál Víziváros és Révfalu településrészek és a szigetközi kerékpárút között.
A Lepke utcai kerékpáros nyomvonal a Szent Imre úti és a Jereváni úti kerékpárutak között biztosít kerékpáros közlekedési kapcsolatot.
Az Erfurti úti kerékpáros nyomvonal csatlakozik a Jereváni úti körforgalmú csomópontban és a Török István utcában már kiépített kerékpárutakhoz.
A József Attila úton kialakított kerékpáros nyomvonal a Fehérvári úti körforgalmú csomóponthoz és a Szent Imre úti csomóponthoz való kapcsolódása révén összeköttetést biztosít Gyárváros –Szabadhegy és Kismegyer városrészek között.
A Szabadi úton felfestett kerékpáros nyomvonal a József Attila úti nyomvonalhoz csatlakozik.

A kialakított kerékpárforgalmi létesítmények együttes hossza 18,149 km.

A „Kerékpáros közlekedési hálózatfejlesztés Győrben” című „TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00001” azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósult meg. A megítélt támogatás összege 110.878.010 forint, támogatási intenzitása 100 százalékos


Kerékpáros fejlesztések

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, európai uniós támogatással, hazai társfinanszírozással 110 878 010 Forint értékű fejlesztési projektet valósít meg. A beruházás célja Győr kerékpáros közlekedési hálózatának fejlesztése, bővítése.

A 81. sz. főút mellett tervezett új kerékpárutat már ez év közepén használatba vehették a győri lakók. Lassan végéhez közeledik a beruházás legjelentősebb részét kitevő kerékpáros nyomvonalak felfestése is, melynek eredményeként a győri lakosok városszerte biztonságosabban kerékpározhatnak a közutakon.

A szemléletformálás jegyében 2018 szeptemberében a Zechmeister utcai parkoló öbölben III. Győri Parkoló Napot szervezett az Önkormányzat. A program célja az alternatív közlekedési lehetőségek, kiemelten a kerékpár használat népszerűsítése volt a város vezető sportegyesületeinek és művészeti életének bevonásával. A program keretében az általános iskolás gyermekek nemcsak a közlekedés és sportolás, de az egyéb hasznos, személyiségfejlesztő időtöltések területein is alternatívákat ismerhettek meg.

 

A 81. sz. főút mellett tervezett új kerékpárutat már ez év közepén használatba vehették a győri lakók. Lassan végéhez közeledik a beruházás legjelentősebb részét kitevő kerékpáros nyomvonalak felfestése is, melynek eredményeként a győri lakosok városszerte biztonságosabban kerékpározhatnak a közutakon.

A szemléletformálás jegyében 2018 szeptemberében a Zechmeister utcai parkoló öbölben III. Győri Parkoló Napot szervezett az Önkormányzat. A program célja az alternatív közlekedési lehetőségek, kiemelten a kerékpár használat népszerűsítése volt a város vezető sportegyesületeinek és művészeti életének bevonásával. A program keretében az általános iskolás gyermekek nemcsak a közlekedés és sportolás, de az egyéb hasznos, személyiségfejlesztő időtöltések területein is alternatívákat ismerhettek meg.

 

A Kerékpáros közlekedési hálózatfejlesztés Győrben című, TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2018. október 15.

 

 

 

 

 

 


Mit csinál hatszáz gyerek egy parkolóban?

A válasz egyszerű: Sportol, ügyességi feladatokat old meg, újrahasznosít, s az alternatív hajtású járművekkel ismerkedik. Minderre a III. Győri Parkoló Nap keretében nyílt lehetőségük…

A szervezők ezúttal az általános iskolás korosztályt célozták meg, akik a Bro’n’Sis táncos átmozgató programja után kezdtek neki a feladatoknak. „A győri önkormányzat célja, hogy a győri gyerekek minél fiatalabb korban megismerjék a környezettudatos szemléletet.” – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester, aki kiemelte, Győrnek kitűnő, és folyamatosan fejlődő kerékpárút-hálózata van, igénybe lehet venni a GyőrBike-okat, amelyek egy egészségesebb közlekedési módot kínálnak. Az alpolgármester kiemelte, Győr egy sportos város, ezért örömteli, hogy a gyerekek különböző sportágakat is kipróbálhatnak, és talán kedvet is kapnak azok űzésére.

A Zechmeister utcai parkoló öbölben 24 parkolóhely elevenedett meg, ahol különböző feladatokat hajthattak végre a gyerekek. A szervezők részéről Fehér Gábor elmondta, azok a fiatalok, akik itt vannak, felnőve talán kevesebbet használják majd az autójukat, és amikor megtehetik, az alternatív közlekedést választják. Ennek érdekében több alternatív hajtású járművel ismerkedhettek a gyerekek, a rollertől kezdve az elektromos hooverboardig (mini segway). A hat győri általános iskolából érkezett gyerekek kipróbálhatták a judót, a vívást, a jégkorongot, kültéri petpalack bútorokat készítettek, amelyek később óvodákba kerülnek, de a kidekorált kismotorokra is ez a sors vár.

Aki beült a rendőrautóba, mindjárt egy balesetmegelőzési activity-n is részt vehetett, kézműveskedhettek, twisterezhettek, és még számos vidám játékot játszhattak a gyerekek. A generációk találkozása jegyében az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény időseivel kártyázhattak a fiatalok, akiket a Városi Diák Fórum fiataljai segítettek.  A parkolóban több civil szervezettel, sportegyesülettel, kerülhettek kapcsolatba a diákok, de megtalálható volt a Híd Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda standja, sőt a győri állatmenhelyé is, ahol még arról is hasznos tanácsokat kaphattak a kisiskolások, hogyan kerüljék el egy kóbor kutya harapását.

„Nagyon jól érezzük magunkat, mert szuper játékok vannak itt, ráadásul játék közben hasznos információkat is kapunk.” – nyilatkozta lapunknak lelkesen Kovács Patrik és Pápai Olivér, a Prohászka iskola harmadikas diákjai. Olivér elárulta, sokszor közlekedik bringával, sőt rollerrel és gördeszkával is szokott. Patrik hozzátette, azért jó biciklizni, mert miközben közlekedünk, mozgunk is.

A program a TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00002 számú, „Kerékpáros közlekedési hálózati infrastruktúra- és szolgáltatás fejlesztés Győrben” című európai uniós projekt keretében valósult meg, melynek – új kerékpárutak építése, illetve nyomvonalak kijelölése mellett – a szemléletformálás is része.


Elkészült a sashegyi projektelem

Az elkészült beruházás képekben


Kerékpáros közlekedési hálózatfejlesztés Győrben

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 110 878 010 forint száz százalékos intenzitású támogatást nyert a Kerékpáros közlekedési hálózatfejlesztés Győrben című projekt megvalósításra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból.

A beruházás eredményeként előtérbe kerül a fenntartható közlekedési módok egyik legnépszerűbb és a lakosság számára legkönnyebben elérhető fajtája, a kerékpáros közlekedés. A beruházásnak köszönhetően bővül a kerékpárút hálózat, biztonságosabb lesz a kerékpáros közlekedés a város területén.

A program elemei:

 • Fehérvári úti kerékpárút: A tervezett egyoldali, kétirányú kerékpárút a 81. sz. főút mellett épül, mely pótolja azt a hiányzó hálózati elemet, amely Győr-Szabadhegy városrész és a Sashegyi kiskertek biztonságos kerékpáros közlekedésének kiszolgálását biztosítja, és biztonságossá teszi a közlekedést.
 • Puskás T. u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal csatlakozik a már meglévő Puskás T. úti kerékpárúthoz és az Iparcsatorna úti kerékpáros nyomvonalhoz.
 • Tóth László u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal csatlakozik az Iparcsatorna mellett épült kerékpáros nyommal ellátott úthoz és a Nagysándor J. úthoz.
 • Iparcsatorna melletti út: A tervezett kerékpáros nyomvonal, a nemrégiben az Iparcsatorna mellett épült, kerékpáros nyommal ellátott úthoz és a Puskás T. u. kerékpárúthoz csatlakozik.
 • Tompa u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal, a Nagysándor J. u. és a Puskás T. u. között biztosítja a kerékpárosok biztonságos közlekedését.
 • Vágóhíd u.: Kerékpáros nyom felfestésével kerül pótlásra az a hiányzó kerékpáros közlekedési hálózati elem, mely a Gyárvárosi Ált. Isk. és az OBI áruház előtti meglévő kerékpárúthoz csatlakozik.
 • Zrínyi u.-Lomnic u.–Répce u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal csatlakozik a már meglévő Baross hídon lévő kerékpársávhoz. Összekötést biztosít Belváros-Nádorváros és Marcalváros I. között.
 • Mónus I. u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal csatlakozik a már meglévő 821.sz. úton lévő és a Liezen M. u. kerékpárutakhoz. Biztosítja a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit Marcalváros I.-II- és Nádorváros között.
 • Buda u. és Csaba u.: A tervezett kerékpáros nyomvonalak a Tihanyi úti és a Bartók B. úti kerékpárutak között biztosítják a kerékpáros közlekedési kapcsolatot.
 • Erkel F. u.- Dr Róth E. u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal csatlakozik a már meglévő Radnóti u. körforgalmú csomópont és a Petőfi téri körforgalmú csomópont kerékpárútjaihoz. Biztonságos közlekedési kapcsolatot hoz létre Újváros- Sziget és a Belváros között.
 • Liget u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal, a Liget utcán kerül felfestésre, a Nép u. és a Radnóti M. u. között biztosítja a kerékpárosok biztonságos közlekedését.
 • Nép u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal a Nép utcán kerül felfestésre. Az 1. sz. főút (Győr-Abda közötti kerékpárút) és a Liget u. között biztosítja a kerékpárosok közlekedését.
 • Töltésszer u.-Kunszigeti u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal, a Kunszigeti úton és Olimpia úton át vezet egészen a Radnóti utcai körforgalmú csomópontig. Összekötést biztosít Sziget, Újváros és Pinnyéd településrészek között.
 • Bácsai út- Külső Bácsai út: A tervezett kerékpáros nyomvonal a Bácsai úton és a Külső Bácsai úton kerül felfestésre. Lehetővé teszi a nagy közúti forgalmat bonyolító út mellett lévő lakóterületek biztonságos megközelítését.
 • Szitásdomb u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal jól illeszkedik a Bácsai úti kerékpáros fejlesztéshez. Lehetővé teszi Szitásdomb településrészen a nagyszámú kerékpáros biztonságos közlekedését.
 • Szabadrév u. – Körtöltés u.- Zemplén u.: A kerékpáros nyommal kijelölésre kerülő kerékpáros úthálózati elem, biztonságos kerékpáros közlekedési alternatívát kínál Víziváros és Révfalú településrészek és a Szigetközi kerékpárút között.
 • Lepke u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal a Szent I. úti és a Jereváni úti kerékpárutak között biztosít kerékpáros közlekedési kapcsolatot.
 • Erfurti u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal csatlakozik a Jereváni úti körforgalmú csomópontban és a Török I. utcában már kiépített kerékpárutakhoz.
 • József A. u: A megvalósításra kerülő kerékpáros nyomvonal, a Fehérvári úti körforgalmú csomóponthoz és a Szent I. úti csomóponthoz való kapcsolódása révén, összeköttetést biztosít Gyárváros –Szabadhegy és Kismegyer városrészek között.
 • Szabadi u.: A tervezett kerékpáros nyomvonal, a szintén a pályázatban tervezett József A. úti kerékpárúthoz csatlakozik.

Kialakított kerékpárforgalmi létesítmények hossza:18,120 km

A Kerékpáros közlekedési hálózatfejlesztés Győrben című, TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2018. október 15.