Időjárás

13 °C

szeptember 26. | Jusztina

Deutsch English
Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben – TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001
Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben – TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001
A projektről
A kedvezményezett neve: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben
A szerződött támogatás összege: 1 499 500 000 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A projekt általános célja a térségbe látogató turisták számának, illetve az itt eltöltött időnek, az igénybe vett szolgáltatásoknak, végső soron a turisztika árbevételének a növelése. Közvetlen és kiemelt célkitűzése pedig Győr történelmi belvárosának kül- és beltéri kulturális és örökségi értékeinek, helyszíneinek hasznosítása magas színvonalú kulturális rendezvények, fesztiválok infrastrukturális hátterének fejlesztésével. Stratégiai célként fogalmazható meg hosszú távon, az idegenforgalmi mutatók javítása mellett, a lakosság komfortérzetének növelése, a lakóhelyhez való kötődés, a helyben maradás elősegítése. A rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésével egyrészt a fejlesztett rendezvényeknek magasabb lesz az élvezeti értéke, és elérhető a vásárlók magasabb, jobb színvonalú kiszolgálása, másrészt a városi rendezvények függetlenedni tudnak a külső piaci szolgáltatóktól. A projekt megvalósításával egy olyan turisztikai termék létrehozása a cél, amely egyediségével és magas színvonalával Győr kiemelkedő vonzerejévé válik. A létrehozni kívánt turisztikai termék neve: „Egy város, ezer élmény – Kultúra”. Győr turisztikai kínálatának zászlóshajó-fesztiváljai egy teljes naptári évet ölelnek fel, egész éves kikapcsolódást nyújtanak a környékbeli lakosságnak, valamint a városba látogató hazai és külföldi turistáknak egyaránt. A fejleszteni kívánt turisztikai terméket az alábbi rendezvények alkotják: Győri Tavaszi Fesztivál, Magyar Táncfesztivál, Szent László Napok, Győri Legendák Napja, Barokk Esküvő, Győri Könyvszalon, Magyar Hagyományok Fesztiválja – Győri Pálinkafesztivál, Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, Győrkőcfesztivál, Advent Győrben, Barokk Bál.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. április 30.
A projekt azonosító száma: TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001

Lezárult a Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben

Egy önkormányzati pályázat révén valósult meg az eszközbeszerzés, amely a város magas színvonalú kulturális és fesztiváléletét fejlesztette tovább az „Egy város, ezer élmény – Kultúra” elnevezésű turisztikai termék keretében.

A projekt általános célja a térségbe látogató turisták számának, illetve az itt eltöltött időnek, az igénybe vett szolgáltatásoknak, végső soron a turisztika árbevételének a növelése volt, közvetlen és kiemelt célkitűzései között pedig Győr történelmi belvárosának kül- és beltéri kulturális és örökségi értékeinek, helyszíneinek hasznosítása szerepelt a magas színvonalú kulturális rendezvények és fesztiválok infrastrukturális hátterének fejlesztésével.

A projekt 2017 és 2020 közötti megvalósításával létrejött az „Egy város, ezer élmény – Kultúra” turisztikai imázstermék. Győr turisztikai kínálatának zászlóshajó-fesztiváljai egy teljes naptári évet ölelnek fel – adventtől adventig –, egész éves kikapcsolódást nyújtanak a környékbeli lakosságnak, valamint a városba látogató hazai és külföldi turistáknak egyaránt. A turisztikai terméket az alábbi rendezvények alkotják: Barokk Bál, Győri Tavaszi Fesztivál, Magyar Táncfesztivál és Gyermek Táncfesztivál, Szent László Napok, Győrkőcfesztivál, Győri Rotary Fröccsnapok, Barokk Esküvő, Győri Bornapok – Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, Győri Könyvszalon, Győri Nép- és Világzenei Fesztivál, Advent Győrben. Mindegyik rendezvény rendkívül látogatott, a fesztiválok és koncertek már nem csak a győrieket mozgatják meg, hanem a régió más településeiről, valamint Ausztriából és főként a szomszédos Szlovákiából is egyre több látogatót csábítanak a városba.

A színvonalas kínálat fenntartásához elengedhetetlen volt, hogy a rendezvények infrastrukturális és szervezeti háttere rendelkezésre álljon, ezzel Győrhöz méltó, magas minőséget biztosítson a látogatóknak. A rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése érdekében olyan rendezvénytechnikai eszközök beszerzése volt a cél, melyek a kulturális és örökségi rendezvények lebonyolításához szükségesek és azok színvonalát emeli. A projekt keretében színpadtechnikai, hangtechnikai, fénytechnikai és vizuáltechnikai eszközök, valamint mobil lelátók beszerzése történt meg. Az eszközök üzemeltetését a Győr Projekt Kft. látja el.

A Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben című, TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósult meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, konzorciumi partner a Győr Projekt Kft. A támogatás összege: 1.499.500.000 Ft.

—————————————————————————————————————————————————————
A projekt eszközeinek felhasználása

A „Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben” című,TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001 azonosító számú projekt Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győr Projekt Kft. konzorciumi együttműködésével valósul meg. A két konzorciumi partner a már több évtizedes múlttal rendelkező győri kulturális rendezvényeket egy programsorozatként kívánja újraértelmezni és magasabb színvonalú rendezvénysorozattá fejleszteni „Egy város, ezer élmény − Kultúra” név alatt.

 

A projekt kivitelezése során a programsorozat megvalósításához szükséges eszközöket a Győr Projekt Kft. szerezte be. A különféle rendezvénytechnikai – hang-, fény-, vizuál- és színpadtechnikai – eszközök és a mobil lelátó üzemeltetését és a megvalósításhoz szükséges személyi hátteret szintén a konzorciumi partner biztosítja. A technikai eszközök olyan a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzat és Intézményei által szervezett színvonalas rendezvények során kerülnek felhasználásra, mint például a Magyar Hagyományok Fesztiválja, a Győri legendák Napja és Győri Fröccsnapok, az Advent Győrben.

 

A projekt megvalósításával egy olyan, a kulturális és örökségvédelem részét képező turisztikai termék jön létre, amely egyediségével és magas színvonalával Győr kulturális és örökségi kínálatának központi elemét alkotó, kiemelkedő vonzerővé válik.


Mesés advent

Megújult fényjátékkal, a Dunakapu téri korcsolyapályával, különleges díszvilágítással, meghitt adventi programokkal várja a Karácsonyra készülődőket a város. Megjelent a Győri Meséskönyvem adventi különszáma is, amellyel a gyerekek megismerhetik az ünnepre készülő várost, és maguk is elkészíthetik ajándékaikat…

„2007-ben kezdtük a nagy fesztiválok szervezését, és ma már nagy népszerűségnek örvendenek országszerte ezek a programok. Az egyik legnépszerűbb közülük az Advent Győrben, amely az idén is számos meglepetéssel, szakrális és világi programokkal, kézműves termékekkel, jó koncertekkel és finom ízekkel várja a Karácsonyra készülődőket.” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar az esemény sajtótájékoztatóján. Az alpolgármester kiemelte, 2007-hez képest nem csak megduplázódott a nálunk eltöltött vendégéjszakák száma, de az előzetes adatok alapján az idén akár a 400 ezres határt is átléphetjük e tekintetben.

 

„Az Advent Győrben programsorozatot december 1-jén délután öt órakor nyitjuk meg a Széchenyi téren, ahol már állni fog a város karácsonyfája, a Betlehem, az óriási adventi koszorú, a Mikulás szánja, és a többi jól megszokott ünnepi kellék. A belvárosi utcákon a fényfüzérek mellett az idén is láthatóak lesznek a különböző, kivilágított formák, a Dunakapu téren pedig sokak kedvence, a mobil korcsolyapálya. Itt a közönségkorcsolyázás mellett az idén is láthatunk jégshowt.” – mondta el dr. Domanyik Eszter a Városmarketing és Programszervezési Főosztály vezetője. Hozzátette, a Megyeháza téren a megszokott vásári hangulat, a Baross úton a gasztronómia, a Széchenyi téren a meghittebb programok és a kézműves vásár, míg a Dunakapu téren a szórakoztató attrakciók kapnak főszerepet.

 

Tóthné dr. Kardos Krisztinától a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a Győri Advent egyik jelképe, a fényjáték megújult formában jelentkezik, amely az idén több kis epizódból tevődik össze, és minden héten egy újabb csodás történetet tekinthetünk meg, de a napi vetítések első és utolsó órájában az addig bemutatott összes részt láthatjuk majd. A fényjáték a Széchenyi téren hétfőtől csütörtökig 17-20 óráig óránként, pénteken és szombaton 18-21-ig óránként, vasárnap pedig 18, 20 és 21 órakor lesz látható. Decemberben olyan programokon vehetünk részt, mint Rúzsa Magdi, Pál Dénes, az Alma együttes, a Kiscsillag együttes, Szulák Andrea, Rákász Gergely, Szekeres Adrien, Takács Nikolas, Demjén Ferenc koncertje, vagy a Rapülők utolsó fellépése. Az idén is megrendezik a nemzetközi betlehemes találkozót, és nem telhet el győri Advent a Boogiefeszt nélkül. Dániel Balázs a Boogie Woogie hazai nagykövete elmondta, kerek évfordulóhoz érkezett a fesztivál, hiszen ez már a tízedik a sorban, amelyen számos nemzetközi sztár is jelen lesz, a sztárvendég pedig az a Mungo Jerry, akinek az „In the summertime” című slágert köszönhetjük.

Természetesen a Mikulás is megérkezik közénk, lesznek kézműves foglalkozások, játszóházak, hangversenyek és előadások, vasárnaponként pedig együtt gyújtjuk meg a gyertyát a Széchenyi téri adventi koszorún. Ahogy már megszokhattuk, közös évbúcsúztatásra várják a győrieket szilveszterkor a Dunakapu térre. A Szilveszteri Városi Vigasságok programja este kilenckor kezdődik a 64U Partyband fellépésével, éjfélkor Himnusszal, éjjel egykor pedig az újévköszöntő tűzijátékkal. Szombati-Serfőző Eszter a Kulturális és Sport Főosztály vezetője hangsúlyozta, az idén is várja az önkormányzat jótékonysági faháza az adakozni vágyókat, ahol többféleképpen, például különböző portékák megvásárlásával segíthetünk. A főosztályvezető kiemelte, az Adventhez a város valamennyi kulturális intézménye csatlakozott, valamennyiük értékes programokat kínál a győriek számára.

 

Fontos információ, hogy a belvárosi üzletek december 23-ig hosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat. Hétköznap 9-19, szombaton 9-18, vasárnap pedig 10-18 óráig. Érdemes felkeresni a Baross úti látogatóközpontot is, ahol karácsonyi ajándékötletek mellett a Győri Meséskönyvem verses foglalkoztató füzet-sorozat ötödik részét is megtalálhatjuk. A győri polgármesteri hivatal Városmarketing és Programszervezési Főosztályának munkatársai ezúttal a Győri Advent köré építették fel a tematikát, így számos érdekes történetet, játékot, recept- és ajándékötletet rejt a kicsiknek a kiadvány. Kitöltése igazi családi programnak ígérkezik. Ugyancsak itt ismerhetjük meg közelebbről a Győr turisztikai kártyát, amely 24, illetve 48 órára kínál kedvezményes, vagy ingyenes belépést több városban fellelhető programra. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy december 1-vel elindul a hellogyor.hu új városi turisztikai oldal, ahol Győr programjaira kereshetünk, túraútvonalakat, látnivalókat böngészhetünk, éttermeket és szálláshelyeket ismerhetünk meg.

 

Megjelent az adventi programokat bemutató kiadvány is, amely szintén elérhető a látogatóközpontban, de innen is letölthető. Az Advent Győrben idei programsorozata az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország Kormánya támogatásával, a „Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben” című projekt keretében valósul meg. Mint elhangzott, a sikeres önkormányzati pályázat révén olyan rendezvénytechnikai eszközbeszerzés történt meg, amely a város magas színvonalú kulturális és fesztiváléletét fejleszti tovább az „Egy város, ezer élmény – Kultúra” elnevezésű turisztikai termék keretében. A mintegy másfél milláárdos TOP-os támogatású programban az önkormányzat konzorciumi partnere a Győr Projekt Kft.

 

A Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben című, TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósul meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata – a projekt konzorciumban valósul meg, konzorciumi partner: Győr Projekt Kft. A támogatás összege: 1.499.500.000,- Ft.


A kulturális rendezvények infrastrukturális hátterét fejlesztik Győrben

Egy újabb sikeres önkormányzati pályázat révén valósulhat meg az eszközbeszerzés, amely a város magas színvonalú kulturális és fesztiváléletét fejleszti tovább az „Egy város, ezer élmény – Kultúra” elnevezésű turisztikai termék keretében.

A projekt általános célja a térségbe látogató turisták számának, illetve az itt eltöltött időnek, az igénybe vett szolgáltatásoknak, végső soron a turisztika árbevételének a növelése. Közvetlen és kiemelt célkitűzése pedig Győr történelmi belvárosának kül- és beltéri kulturális és örökségi értékeinek, helyszíneinek hasznosítása magas színvonalú kulturális rendezvények, fesztiválok infrastrukturális hátterének fejlesztésével. Stratégiai célként fogalmazható meg hosszú távon, az idegenforgalmi mutatók javítása mellett, a lakosság komfortérzetének növelése, a lakóhelyhez való kötődés, a helyben maradás elősegítése. A rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésével egyrészt a fejlesztett rendezvényeknek magasabb lesz az élvezeti értéke, és elérhető a vásárlók magasabb, jobb színvonalú kiszolgálása, másrészt a városi rendezvények függetlenedni tudnak a külső piaci szolgáltatóktól.

A projekt megvalósításával egy olyan turisztikai termék létrehozása a cél, amely egyediségével és magas színvonalával Győr kiemelkedő vonzerejévé válik. A létrehozni kívánt turisztikai termék neve: „Egy város, ezer élmény – Kultúra”. Győr turisztikai kínálatának zászlóshajó-fesztiváljai egy teljes naptári évet ölelnek fel, egész éves kikapcsolódást nyújtanak a környékbeli lakosságnak, valamint a városba látogató hazai és külföldi turistáknak egyaránt. A fejleszteni kívánt turisztikai terméket az alábbi rendezvények alkotják: Győri Tavaszi Fesztivál, Magyar Táncfesztivál, Szent László Napok, Győri Legendák Napja, Barokk Esküvő, Győri Könyvszalon, Magyar Hagyományok Fesztiválja – Győri Pálinkafesztivál, Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, Győrkőcfesztivál, Advent Győrben, Barokk Bál.

Mindegyik rendezvény rendkívül látogatott, a fesztiválok és koncertek már nem csak a győrieket mozgatják meg, hanem a régió más településeiről, valamint Ausztriából és főként a szomszédos Szlovákiából is egyre több látogatót csábítanak a városba. Az elmúlt években még jobban előtérbe kerültek a kulturális hagyományokra és a városi legendákra épülő rendezvények. A projekt megvalósítását követően, a fenntartási időszakban, valamint azon túl, az ez idáig bemutatott rendezvénysorozat akár újabb kulturális fesztivállal és programmal is bővülhet, mely témájában illeszkedne a meglévőkhöz, a középpontban a hagyományok, a kultúra, a magyar nemzet öröksége állhat.

A színvonalas kínálat fenntartásához elengedhetetlen, hogy a rendezvények infrastrukturális és szervezeti háttere rendelkezésre álljon, ezzel Győrhöz méltó, magas minőséget biztosítson a látogatóknak. A projekt célja a rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése érdekében olyan rendezvénytechnikai eszközök beszerzése, melyek a kulturális és örökségi rendezvények lebonyolításához szükségesek és azok színvonalát emeli. A saját eszközök biztosítása a költséghatékonysághoz is hozzájárulnak.

A beszerzendő mobil színpadeszközök célja, hogy igény szerint szállítható és összeállítható legyen. A mobil színpadok további előnye, hogy alakjuk és méretük tág határok között változtatható. Nemcsak szabadtéri rendezvényekre vehető igénybe, szükség szerint beltéren is összeszerelhető. Emellett egy olyan hangrendszer kerül beszerzésre, mely – a kiváló hangminőség mellett – moduláris felépítésének köszönhetően a rendezvény méretétől függetlenül felhasználható. A projekt részét képezi a modern fénytechnika beszerzése is, a  korszerű vizuáltechnika segítségével pedig közérthetően, egyszerűen és maradandó módon emlékeztethetők a rendezvény résztvevői a publikálni kívánt célokra, mondanivalókra. A korszerű LED technológiával működő megjelenítők erős napfény és egyéb fényviszonyok mellett is gond nélkül alkalmazhatóak. A város könnyen, gyorsan mozgatható mobil lelátó beszerzését is tervezi.

A projekt keretében jelentős marketingtevékenység is megvalósul. Az eszközök üzemeltetését a Győr Projekt Kft. látja el.

A Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben című, TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósul meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata – a projekt konzorciumban valósul meg, konzorciumi partner: Győr Projekt Kft. A támogatás összege: 1.499.500.000,- Ft, a megvalósításának tervezett időpontja 2017. 01. 02. – 2018. 12. 31.