Időjárás

25 °C

június 15. | Jolán, Vid

Deutsch English
Már Győrben is bérelhetünk e-rollert
Már Győrben is bérelhetünk e-rollert

Szerdától már Győrben is elérhető az e-roller-kölcsönzési szolgáltatás. Ezt jelentette be dr. Dézsi Csaba András polgármester a városháza előtt létesített rollerparkoló ponton, és ki is próbálta a város legújabb szolgáltatását.

A környezettudatos közlekedési eszköz Európa városaiban már elterjedt és népszerű, mostantól városunkban is igénybe vehető a modern szolgáltatás. „Győr szintet lépett az e-eszközök használatában, olyan szolgáltatást nyújtunk, amilyen eddig még nem volt. Valószínűleg elsősorban a fiatalok körében lesz népszerű, biztonságosan, a KRESZ-szabályokat betartva kell használni” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

Megkezdődött az elektromosroller-hálózat rendszer kiépítése, jelenleg a parkolópontokat festi fel a Győri Útkezelő Szervezet. A gyakorlatban 150-200 méterenként lesznek ezek a pontok, ahol a felhasználók el tudják kezdeni az utazásukat és itt tudják letenni a rollereket. Első körben mintegy 80 pontot alakítanak ki a belváros legfrekventáltabb területein. Ezt követően májusig még közel 200 pontot hoznak létre a külső kerületekben. A cél az, hogy az egész város lefedett legyen ezzel a szolgáltatással, és aki használni szeretné, az bárhol fel tudja venni és le is tudja tenni.

Lendvai Tímea, a szolgáltatást nyújtó Tier cég vezetője elmondta: „A rollert 18 éven felüliek vehetik igénybe, ittas állapotban nem lehet használni, illetve minden felhasználónkat arra szoktuk buzdítani, hogy a kerékpáros infrastruktúrát vegyék igénybe, ugyanis ez a legbiztonságosabb közlekedési mód. A roller maximális sebessége 25 km/h. Tapasztalataink alapján ezzel a sebességgel jól tud haladni a kerékpáros forgalomban, ugyanakkor egy kereszteződésben nem torlódnak fel mögötte az autók, mert relatív gyorsan tud gyorsítani a roller.

Az eszköz használatához először le kell tölteni a Tier applikációt, ezen keresztül tudja kibérelni a felhasználó a rollert. Az első utazás minden új regisztráció vagy új regisztráló számára ingyenes, tehát kipróbálható a szolgáltatás, majd utána a második utazásnál szükséges fizetni. A fizetés úgy néz ki, hogy van egy feloldási díj, ami jelen esetben 350 forint, ekkor kap tulajdonképpen áramot az eszköz, ekkor kapcsol be, és ezt követően percdíjat kell fizetni a használatért, ami 100 forint. Egy átlagos utazás Győrben körülbelül ezer forint lesz a felhasználási díjat és percdíjat figyelembe véve, amivel gyakorlatilag a mostani belvárosi zónának az egyik végéről el lehet jutni a másik végére. A rollert a felfestett parkolóhelyen kell hagyni, mert ha valaki csak úgy eldobja, akkor a roller automatikusan 30 perc múlva zár, de ez azt jelenti, hogy ő a teljes 30 percet kifizeti.”