Időjárás

26 °C

június 19. | Gyárfás

Deutsch English
Megnyílt a kórház melletti Dr. Petz Lajos Parkolóház
Megnyílt a kórház melletti Dr. Petz Lajos Parkolóház

Az autósok mától használhatják a felépült létesítményt, amelynek elkészültével jelentősen nőtt a férőhely kapacitás a megyei kórház mellett.

Az új parkolóház a kórház körüli parkolási nehézségeket hivatott orvosolni, hiszen a létesítmény földszintje, első emelete és tetőszintje összesen 359 kocsi befogadására alkalmas, ami 201 férőhellyel több, mint amennyi jármű azon a területen korábban parkolhatott. A Modern Városok Program keretében a parkolólemezzel együtt így mintegy 560 autó számára biztosítanak parkolási lehetőséget a területen.

Gyopáros Alpár a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos a parkolóház átadásán elmondta, a Modern Városok Program 23 megyei jogú városban 270 projektet, és mintegy 4 ezer milliárd forintos beruházást jelent. Eddig 86 projekt készült el országszerte,év végéig pedig összesen több mint 120 projekt zárul le. A kifizetett támogatások összege meghaladja az 1800 milliárd forintot. Kiemelte a 2,4 milliárd forintból megvalósult parkolólemezen túl a 4,5 milliárd forint értéket meghaladó út és kerékpárút építést, az eddig 2 milliárd forint értékben megvalósult állatkerti fejlesztést, továbbá a 2,5 milliárd forintot meghaladó egyetemfejlesztést. A város eddig közel 15 milliárdos támogatást kapott, 2020-ban pedig további, legalább 3 milliárd forintos támogatásra számíthat. Ide tartozik az állatkert Elefánt-házának kivitelezése, valamint a vízi élménypark-fejlesztése is.

„A parkolóház elkészülte nem csak a győriek, de az egész térség számára kiemelt jelentőségű, hiszen az a megyei kórházba érkezőket szolgálja.” – hangsúlyozta Kara Ákos, országgyűlési képviselő. Az egészségügyi fejlesztéseknél maradva hozzátette, kiemelten fontos feladatnak tartja az új mentőállomás megépítését, amely ugyancsak a Modern Városok Program keretei között valósulhat meg.

Hogy miért dr. Petz Lajos nevét viseli a parkolóház, arra dr. Dézsi Csaba András polgármester adta meg a választ. Mint mondta, a megyei kórház Petz Aladár nevét viseli, de édesapjának, Petz Lajosnak legalább akkora érdemei vannak a modern győri kórház megteremtésében, mint fiának. A mostantól tehát az egymás melletti két épület viseli nevüket. Kiemelte, a kórháznál hosszú időn keresztül komoly problémát jelentett a parkolás, amit a most átadott létesítmény orvosolhat, de emellett az építkezés idejére megnyitott ideiglenes parkolót sem szünteti meg a város, az is használható tovább.

Dr. Tamás László János, főigazgató főorvos a betegek és látogatók nevében mondott köszönetet. Kiemelte, a kórházba naponta 5500-6000 ember érkezik, nekik nagy könnyebbséget jelent a régi, rendezetlen parkolási helyzet helyett a kulturált és modern parkolóház elkészülte.

A West Hungária Bau Kft. kivitelezésében elkészült parkolóházba két irányból lehet behajtani. A Szenti Imre út felől érkezve a rendelőintézet parkolójából, míg a Vasvári Pál út felől a lámpás csomópontból a parkolóház felé kanyarodva juthatunk a bejárathoz. A parkolólemez minden helyisége, valamint a fel- és lehajtó rámpák is fűthetőek a téli időben is biztonságos közlekedés érdekében. A szintek műgyanta réteget kaptak, ami nem csak a betont védi, de könnyebben takarítható és nem utolsósorban kevésbé csúszós felületet biztosít.

A tervezéskor figyelembe vették a kórházba érkező, nehezen mozgó betegek igényeit is, ezért a szabványméretnél nagyobb, 5 méter hosszú és 2,75 méter széles beállókat alakítottak ki. A mozgáskorlátozottak részére 4 beállót, a kapcsolódó felújított térszíni parkolóban 6 beállót jelölt ki az építtető. A két liftblokk lehetővé teszi a mozgáskorlátozottak részére a parkolólemez emeleti beállóinak használatát is.

A létesítményben egy és kétirányú forgalmi rend van érvényben, a forgalmat az útburkolati jelek és a KRESZ táblák iránymutatásai szabályozzák. A járművekre vonatkozó maximális sebesség 5 km/h, a magassági korlát 2,1 méter, utánfutóval nem szabad behajtani, LPG meghajtású autóval viszont igénybe vehető a parkolóház.

A parkolóházba behajtva ott lehetséges a parkolás, ahol a parkolóhely fölötti lámpa zölden világít. Az első emeletről és a tetőtéri parkolóból gyalogosan a lépcsőházakban juthatunk a földszintre. A parkolóházban az egyes szinteken a gyalogosok számára is kijelölték a közlekedési folyosókat.

Az épület tetejére 168 darab napelem került, melyek a háromszintes épület teljes ellátása mellett plusz energiát is termelnek. Az épület homlokzata fénycsíkot kapott. A különböző szinteken tíz elektromos autó töltőállomás létesült, valamint további 32 töltőállomás előkészítése is megtörtént.

Az új parkolóházban – összhangban az utcai fizetőparkoló hálózattal – az erre vonatkozó kormányzati döntés visszavonásáig nem kell parkolási díjat fizetni, ezért a pénteki megnyitót követően a bejárati és a kijárati sorompók folyamatosan nyitva lesznek. Az átmeneti intézkedések megszűnését követően a parkolóházban a parkolás díja óránként 100 Forint lesz. Az épületben kialakított vizesblokk 0-24 órában üzemel, 200 forintos érmével vehető igénybe.

Az épület már becsatlakozott a fejlesztés alatt álló parkolásirányító rendszerbe, melynek nagy előnye, hogy más utcai és parkolóház-foglaltsági adataihoz hasonlóan a város több pontján elhelyezett számkijelző táblákon látható a szabad helyek száma.