Időjárás

24 °C

június 15. | Jolán, Vid

Deutsch English
Megújult a Bem téri szökőkút és környezete
Megújult a Bem téri szökőkút és környezete

Ebben az évben is folytatódik Győrben a szökőkút felújítási program, melynek idei első állomásaként megtörtént a Bem téren található „Fiú tállal” című műalkotás, a hozzá tartozó medence és környezetének felújítása, szépítése.

A Győr-Szol Zrt. által koordinált rekonstrukciós munkálatok a Munkácsy-díjas Kiss Sándor 1965. március 20-án felállított „Fiú tállal” szobrának restaurálásával kezdődtek. A felújítás kezdeményezője Dr. Dézsi Csaba András polgármester, a körzet önkormányzati képviselője, aki tavaly év végén, a kórház előtti szintén felújított szökőkút területének megszépítése után tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kezdeményezi ennek a megújítását.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester, a szökőkút-felújítási program irányítója elmondta, hogy az alkotást a helyszínről elszállították, hogy szakemberek a szobrászművész irányításával elvégezzék a restaurálási munkálatokat. A bronz szobor felületén lévő hiányosságokat, lyukakat, foltokat pótolták, az anyag teljes felületét megtisztították. A művet a visszahelyezéskor az alak lábába belülről elhelyezett csapokkal rögzítették a talapzathoz az eddig durva, külső csavarozás helyett.

A „Fiú tállal” szobor szökőkútként is működött, most ennek a funkciónak a visszaállítása is megtörtént.

A Bem téri szökőkút felújítása során a területen új gépészeti aknát alakítottak ki, és vízforgató berendezést helyeztek üzembe. Korábban nem volt vízforgató, s rendkívül pazarló volt az üzemmód, hiszem tetemes víz folyt el, s a mai korban ez nem megengedhető. A szoborhoz tartozó medencetér teljes felújítása is megtörtént, a medence perem törött fedőköveit kicserélték, elvégezték a szükséges pótlásokat és megtisztították a teljes felületet. A felújításnak köszönhetően a visszaállt az eredeti vízkép: a szobor táljából a medencébe csorgó vízsugár.

Ezzel párhuzamosan megtörtént a szobor és a medence környezetének megszépítése is. A medence köré, mintegy 30 négyzetméteres felületre térburkolat került, a terület többi részére gyepszőnyeget helyeztek el, így több mint 250 négyzetméter gyep szolgálja a pihenőket. A fű gondozását automata öntözőrendszer biztosítja. A szobor környezetébe hat új padot és két hulladékgyűjtő edényt helyeztek el. A Zrínyi utcával párhuzamos járdaszakasz mellé lomblevelű örökzöld sövényt ültettek, a téren futó gyalogjárdát néhány méterrel odébb helyezték.

A területet a rendőrségre bekötött térfigyelő kamerák figyelik.

A környék szebbé tétele érdekében polgármesteri intézkedésre elbontása került a szomszédban sok évig kihasználatlanul álló, rendkívül rossz állapotban lévő bódéépület is.

A tervek szerint még az év első felében a Bem térre egy új, a város több pontján – Malom-liget, Bisinger sétány, adyvárosi tó, Zechmeister utca – már jól bevált automata illemhely is kerül.

A szökőkút felújítási program folytatódik, ami elmaradt még a következő időszakban sorra fog kerülni, s Győrben ezáltal a korábban hosszú ideig nem üzemelő vagy felújításra szoruló csaknem 20 szökőkút újult meg és lett újra üzemképes.