Időjárás

13 °C

június 15. | Vazul

Deutsch English
Megújult a Jókai utca – változott a forgalmi rend
Megújult a Jókai utca – változott a forgalmi rend

Faltól-falig felújították a Belváros fontos közlekedési útvonalának számító Jókai utca Zechmeister utca – Szent István út közötti szakaszát, amely kétirányúvá vált a Bajcsy-Zsilinszky út – Zechmeister utca között.

„A város közlekedésében kiemelt szerepet játszik a Jókai utca, felújítása azért volt fontos, mert a burkolat állapota jelentősen leromlott. A beruházás során teljes szélességében megújítottuk az érintett útszakaszt.” – mondta el lapunknak Dr. Dézsi Csaba András. A polgármester hozzátette, a felújított Jókai utca Bajcsy-Zsilinszky út – Zechmeister utca közötti szakaszának kétirányúvá tételét a gördülékenyebb közlekedés érdekében azért tartottam fontosnak, mert ez egyben alternatív útvonalat kínál Sziget, Újváros irányába, tehermentesítve ezzel a Munkácsy Mihály utcai körforgalmat és a Petőfi hidat. Ezzel párhuzamosan megszűnt az Aradi vértanúk útján az ideiglenes áthajtási lehetőség.

 A polgármestertől megtudtuk, a kivitelezés a nyár folyamán a közműcserékkel kezdődött. A Pannon-Víz az egyesített csatorna gerincvezeték bélelését, a vízvezeték kiváltását, illetve a szennyvíz- és ivóvíz bekötések cseréjét valósította meg, az E.ON földkábel kiváltást és a közvilágítási kábelek cseréjét, a Győr-Szol Zrt. a távhővezeték rekonstrukcióját, az NKM a gázbekötések cseréjét végezte el. Ezután kezdődhetett az önkormányzat beruházásában megvalósuló út- és járdaburkolat felújítása, amely során új közvilágítási hálózat is épült. A közmű rekonstrukciós munkák összértéke bruttó 240 millió forint, amelyből a 165 millió a Pannon-Víz, 39 millió a Győr-Szol, 19 millió az NKM, míg 17 millió az E.ON költsége volt.

A közműcserék után következhetett az útfelújítás a Strabag Építő Kft. kivitelezésében. A szereplők összehangolt munkájának köszönhetően a beruházás november elejére elkészült, és a közlekedők ismét birtokba vehették a Jókai utcát. Az útburkolat felújítás kivitelezési költsége bruttó 228 millió forint, amely a „Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca) című projekt keretében mintegy 160 millió forintos TOP-os pályázati forrásból és mintegy 70 millió forintos önkormányzati önrészből tevődik össze, de a város a jelenleg önrészként szereplő összegre is pályázatot nyújtott be.

Simon Róbert Balázs az érintett terület országgyűlési képviselőjeként elmondta, a Jókai utca Győr belvárosának egyik legfontosabb összekötő útja, ezért is örömteli, hogy részben központi pályázati forrásból megújult az érintett szakasza. „Ezúton köszönöm a lakosság türelmét, hiszen a komplex felújítás keretében nemcsak az útburkolat, hanem az alatta húzódó közművek cseréje is megtörtént.”

„A Jókai utcában élők számára régóta problémát jelentett, hogy a nagy forgalmat levezető utca útburkolata rossz állapotban volt, így a forgalom zajhatásai felerősödtek. Nagy örömömre szolgál, hogy a beruházás révén a járdákkal együtt a teljes útpálya is megújulhatott. Az új kanyarodósáv pedig minden bizonnyal csökkenteni fogja a Bajcsy-Zsilinszky utca első szakasza, valamint a Munkácsy utcai körforgalom túlterheltségét.” – emelte ki dr. Fekete Dávid belvárosi önkormányzati képviselő. „Nagyon örültünk annak, hogy közreműködhettünk a Jókai út felújítás előkészületeiben.” – fogalmazott Prédl Antal, a győri Útkezelő Szervezet vezetője. Mint mondta, az útkezelő nyitott az új javaslatokra, ötletekre, így tudták szakmailag támogatni a Jókai út említett szakaszának kétirányúsítását is.