Időjárás

26 °C

június 19. | Gyárfás

Deutsch English
Megújult a Szitásdombi Fűvészkert
Megújult a Szitásdombi Fűvészkert

Tereprendezéssel, a növényzet gondozásával, pihenőpont létesítésével, tették még vonzóbbá a zöld területet, ahol Horváth Gyula tiszteletére emléktáblát is állítottak.

A környezetvédelemnek kiemelt figyelmet szentel az önkormányzat, ezért is állt a Zölderő Egyesület ügye mellé, amelynek megvalósulásában az Arrabona EGTC segített. – mondta a helyszínen Dr. Dézsi Csaba András. A polgármester köszönetet mondott a civil szervezetnek, amiért a szívükön viselték a terület sorsát, és azért dolgoztak, hogy az ma is zöld terület legyen. „A környezetvédelem közös ügyünk, együtt tudunk tenni érte eredményesen.” – zárta.

Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő szintén a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület áldozatos munkáját emelte ki, és rámutatott, Győrben több tanösvény található, a szitásdombi mellett például Győrszentivánon és Gyirmóton is, amelyek természet közeli kikapcsolódást kínálnak a családoknak. Dr. Szálasy László a Környezetvédelmi Bizottság elnöke a környezettudatos szemléletmód fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, a környezeti neveléshez a fűvészkert, illetve tanösvény is hozzájárul, látogassák minél többen.

Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója elmondta, a felújításra a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól nyertek támogatást, amelynek révén egy újabb határon átnyúló projekt valósulhatott meg. Az összességében mintegy húszmillió forintos támogatásból Dunaszerdahelyen egy a győrihez hasonló terület fejlesztése is megvalósult. Dr. Ferenczi Zoltán, a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület elnöke köszönetet mondott a polgármesternek, aki első kérésükre az ügy mellé állt. Visszaemlékezett a kezdetekre, amikor az egyesület a terület megmentéséért dolgozott, és rengeteg építési törmeléket távolított el onnan. Hozzátette, ami megvalósult, társadalmi munkának, széleskörű összefogásnak köszönhető.

A polgármester a megújult kert átadásaként eleséget helyezett el egy madáretetőben, majd a tanösvény egy újabb fontos állomása következett. A civil egyesület ugyanis itt helyezte el azt az emléktáblát, amellyel Horváth Gyula János természetvédelmi őr munkássága előtt tisztelegnek, aki sokat tett azért, hogy az egykor elhanyagolt terület mára fűvészkertté alakulhatott.

A mostani fejlesztés során a  nemes nyár fafajták nem kívánatos sarjait levágták, elszállították, a területen található akác fajokat eltávolították, a tanösvény mentén kocsányos tölgy csemetéket ültettek. A főbejárat közvetlen közelében pihenőpontot létesítettek rönkfából készített padokkal és asztalokkal, és az esőbeállót is felújították, illetve a bejárati kapuk is elkészültek.